Klaipėda – miestas prie jūros

Nuomonės

Renaldas Kulikauskas
2020-11-23

Komentarų: 3

Kas Jums simbolizuoja jūrinį miestą? Man tai jūros kvapas, kirų klyksmas ir smilgų siūbavimo vėjyje vaizdas. Kvapo pas mus perteklius, nors daug kam jis visai ne su jūra asocijuojasi. Kirų pastaraisiais metai taip pat apstu. O kaip Klaipėdos, kaip jūrinio miesto, įvaizdį atliepia Klaipėdos miesto viešieji želdynai/gėlynai?

„Klaipėdos želdinių”, „Megaplanto” ir kitų apželdinimo UAB‘ų darbuotojai kas mėnesį tupinėja visuose Klaipėdos gėlynuose, plotai kurių vis plečiasi. Tupinėja, nes persodinėja ribotą laiką žydinčias gėles. Tupinėja, nes, kaip girdėjau kalbant taksistą, gudrus vieno UAB‘o akcininkas sudomino atsakingą savivaldybės tarnautoją įmonės akcijomis su teise į pelno dalį, tai ta dabar nenuilsdama vis didina ir didina miestiečių išlaidų eilutę gėlytėms mieste. Gal ir gandas, bet tų tupinėjimų mieste tikrai pagausėjo, o vien tik naujai rengiamame Skulptūrų parko atnaujinimo projekte vienmetėmis gėlėmis (7600 vnt.) užsodinti užsimota net 0,3 ha parko ploto. 0,3 ha – tai 30 arų, kitaip – 5 standartiniai namo valdos sklypai po 6 arus, pilnai užsodinti gėlėmis. 8000 gėlyčių, kurias reikės kelis kartus per metus pakeisti naujomis. Kiek pritūpimų, kiek naujų savivaldos išlaidų, virstančių kažkieno pajamomis.

Jei sėkmingiausių miesto apželdinimo UAB’ų akcijomis prekiautų vertybinių popierių biržoje, stebėtume nemažą pastarųjų metų kainos šuolį.

Kaip ten su tomis akcijomis išsiaiškins tarnybos, bet ar tikrai jūriniam miestui reikia gležnų žiedelių, kurių priežiūra kas metus mums kainuoja ne vieną šimtą tūkstančių eurų? Mes juk jūrinis miestas. Kokius augalus matome vaikščiodami Lietuvos pajūriu? SMILGAS!

Smilgų, kitaip – siauralapių varpinių augalų, yra per 5000 rūšių. Smilgos atsparios žiemai, nereikia dengti, nereikia persodinti. Pasodintos gali sėkmingai be specialios priežiūros augti 6 – 7 metus. Yra žemų ir aukštų, yra tokių, kurios žiemą nusidažo įvairiausiomis ryškiomis spalvomis. Nebrangu, spalvinga, nereikalauja priežiūros ir linguoja vėjyje jūrą niūniuodamos – kas gali būti geriau?

Jei mūsų savivaldos name veikiančios, iš tarnautojų ir rinktų tarybos narių sudarytos, Klaipėdos miesto įvaizdžio komisija ir Jūrinės kultūros koordinacinė taryba susirinktų ir nuspręstų, kad nuo šiol firminis jūrinio miesto Klaipėda gėlynų stilius – smilgos, akmenys ir senos medinės žvejybos valtys, kažkiek sutaupytume ir jūriniu vaizdeliu kaip mat pasipuoštume.

Įsivaizduojate, centrinėse aikštėse būtų galima net visą seną medinį laivą smėlio pripylus smilgomis apsodinti. Vietoje to keisto į laivelį panašaus daikto iš vielų ir vazonų Atgimimo aikštėje:)

Redakcijos pozicija nebūtinai sutampa šio teksto autoriaus nuomone

3 Comments

  1. PRITARIU

    Reikėtu Klaipėdos želdinių ir Megaplanto darbuotojams susiorganizuoti ekskursiją į Palangą, pažiūrėti kaip gražiai apželdintas įvažiavimas į miestą. TAIP , smilgomis, kurios bus gražios ne vienus metus. O dabar našlaitėmis apkarstytas miestas, negera žiūrėti. Beskonybė.

    Reply
  2. MAntonova

    viena iš daugelio schemų,o kur autombilių parkingai šalia daugiabučių už nuomą? kur medžių sodinukai? suoliukai, šviestuvai ir daug daug kitų dalykų?

    Reply
  3. Patikslinu

    Miestas prie iškirsto Girulių miško ir bėgių

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Miestiečiai abejingai pasitiko Senojo turgaus halės rekonstrukcijos planus

Klaipėdos savivaldybės valdomos bendrovės Naujasis turgus užsakymu projektinius Senojo turgaus halės rekonstrukcijos pasiūlymus parengę architektai nesulaukė jokių visuomenės pastabų ar ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Mums rašo

Vandenilio gamyba Klaipėdoje: vandens nepavogs, miesto nesusprogdins

Kilus šaršalui dėl vandenilio gamybos ir užpylimo punkto plėtros Klaipėdos uosto teritorijoje, pateikiu trumpą santrauką atlikto poveikio aplinkai vertinimo, kad ...
2024-03-17
Skaityti daugiau

Kultūra

Laikrodžių muziejuje - gėlių magija

Klaipėdiečiai ir miesto svečiai nuo kovo 21 d. Laikrodžių muziejuje galės išvysti parodą „Florentempus“. Į parodos atidarymą lankytojai kviečiami 17.30 ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This