Siekia pažaboti per dažnus žmonių sulaikymus

Kriminalai ir nelaimės

Lietuvoje kasmet 48 valandoms sulaikoma apie 20 tūkst. asmenų, iš kurių kas šeštas sulaikymas – ne nusikaltimo vietoje.

Nueinanti Vyriausybė nusprendė palengvinti neretai be būtinos priežasties sulaikomų asmenų teises – trečiadienį Vyriausybės posėdyje teisingumo ministras Elvinas Jankevičius pristatė tai numatantį Baudžiamojo proceso kodekso 140 straipsnio pakeitimo įstatymo projektą.

Lietuvoje kasmet 48 valandoms sulaikoma apie 20 tūkst. asmenų, iš kurių kas šeštas sulaikymas – ne nusikaltimo vietoje. Policijos nuotr.

„Teisingumo ministerijos vertinimu, remiantis gerąja Europos Sąjungos praktika, užtikrinant žmogaus teisių apsaugą sulaikymai turi būti tik išimtinais atvejais”, – pristatydamas projektą pabrėžė ministras.

Jo teigimu, dabar siūloma asmenį sulaikyti tik tada, kai jį numatoma suimti.

Pasak teisingumo ministro, tais atvejais, jei asmuo sulaikomas ne darantis nusikaltimą, turi būti kreipiamasi į teismą dėl jo suėmimo, išskyrus tuos atvejus, jei paaiškėtų naujos aplinkybės, kurios nebuvo žinomos prieš asmenį sulaikant.

E. Jankevičius pabrėžė, jog šie pakeitimai atimtų galimybę pareigūnams piktnaudžiauti savo teisėms laikinai sulaikant žmones, kai yra akivaizdu, jog net neketinama sulaikyto asmens vėliau suimti.

Siūlomame įstatymo pakeitimo projekte numatoma keisti ir sulaikymo apskundimo procedūrą, įpareigojant ikiteisminio tyrimo teisėją tokį skundą išnagrinėti per 20 valandų nuo jo gavimo momento.

„Dabartiniame įstatyme numatyta, kad per 10 dienų [turi būti išnagrinėtas skundas], bet kai sulaikymas yra 48 valandoms, tai išnagrinėjimas per 10 dienų neturi jokio pagrindo”, – egzistuojančią nelogišką normą paaiškino ministras.

Taip pat siekiama, kad ikiteisminio tyrimo pareigūnai sulaikyto asmens negalėtų apklausti be gynėjo.

„Šiais pakeitimais taip pat stiprinama laikinai sulaikyto asmens teisių apsauga, siekiant, kad ikiteisminio tyrimo pareigūnai negalėtų apklausti asmens, nedalyvaujant jo gynėjui”, – pabrėžė pranešėjas.

Pateiktam įstatymo projektui be jokių pastabų senasis ministrų kabinetas pritarė, tačiau kad jis įsigaliotų, dar privalės pritarti ir naujasis Seimas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Siūloma pratęsti draudimą retransliuoti rusiškus ir baltarusiškus TV kanalus

Vyriausybė pritaria siūlymui pratęsti draudimą retransliuoti Rusijos ir Baltarusijos kanalų programas. Šiuo metu numatyta, kad pastarasis ribojimas galioja iki 2024 ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Siekiama, kad „Independence“ dirbtų daugiau Lietuvos jūrininkų

Seimo Jūrinių reikalų komisija ketvirtadienį vykusiame posėdyje domėjosi, kokios šiuo metu yra sudarytos ir jūriniame sektoriuje veikiančios vykdomosios valdžios komisijos. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Politika

Pritarta Lietuvos šaulių sąjungos veiklos strategijai

Trečiadienį Vyriausybės pasitarime pritarta Lietuvos šaulių sąjungos (LŠS) veiklos strategijos projektui. Nuo 2024 m. iki 2035 m. laikotarpį apimanti strategija ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This