Politikai „Sūduvį“ į Dangės upę įleido dvejiems metams

Miestas, Svarbu

Klaipėdos politikai galiausiai leido karinę tarnybą baigusį laivą „Sūduvis“ švartuoti Dangės upėje, prie krantinės, esančios šalia Pilies tilto, tačiau tik laikinai. Tad dabar jau Lietuvos jūrų muziejus, kuris laive ketina rengti ekskursijas ir edukacines veiklas, turės apsispręsti, ar toks variantas yra tinkamas.

Ir paveldosaugininkai, ir daugelis specialistų sutaria, jog idealiausia vieta „Sūduviui” yra Dangės krantinė prie Pilies tilto. Projektuotojų vizualizacija.

Pritarė Įvaizdžio komisija

Ketvirtadienį posėdžiavę miesto tarybos nariai nusprendė, jog 60 metrų ilgio Dangės krantinė nuo Pilies tilto aukštyn upe turi būti įtrauktas į Klaipėdos savivaldybės panaudai perduodamo turto sąrašą. Taip atveriama galimybė panaudos sutartimi šią krantinę valdyti perduoti Lietuvos jūrų muziejui, o jis galės investuoti ir ją pritaikyti prišvartuoti laivą „Sūduvis“.

„Atvira Klaipėda“ rašė, jog prieš mėnesį politikai tokiam sprendimui nepritarė, nes suabejojo, ar ši vieta laivui yra tinkama. Atsižvelgdama į abejones Klaipėdos savivaldybė nurodė, kad panaudos sutartis su Lietuvos jūrų muziejumi bus sudaryta penkeriems metams, tad baigiantis šiam terminui vėl bus galima svarstyti, ar šita vieta „Sūduviui“ yra tinkama. Be to, prieš mėnesį politikai pasigedo, kad „Sūduvio“ vietos klausimas nebuvo svarstytas Įvaizdžio komisijoje. Neseniai toks svarstymas vyko ir parinktai vietai buvo pritarta.

Tačiau ir tai įtikino ne visus politikus. Klausimo dėl krantinės perdavimo Lietuvos jūrų muziejui svarstymas Klaipėdos miesto tarybos posėdyje ketvirtadienį truko ilgiau nei tris valandas.

Politikai vėl siūlė svarstyti kitas vietas – prie buvusios Senosios perkėlos bei prie paminklo „Albatrosas“. Tačiau paaiškinta, kad visos alternatyvios vietos buvo svarstytos išplėstinėse darbo grupėse, Jūrinių ir vidaus vandenų reikalų komisijoje ir sutarta, kad geriausia yra siūloma vieta prie Pilies tilto, prieš Karlskronos aikštę.

Pasiūlė kompromisą

„Ši istorija jau tampa panaši į pasaką, kai Lietuvos jūrų muziejaus prašome sunešioti vienas kurpaites, tada – kitas, o paskui dar prikrauname užduočių. Mūsų delsimas jau primena farsą“, – kalbėjo miesto tarybos narys Andrius Petraitis.

Jam antrino Klaipėdos mero pavaduotojas Arvydas Cesiulis: „Jei sprendimo šiandien nepriimsime, tapsime pajuokos objektu ne tik Klaipėdoje, bet ir visoje Lietuvoje, kad nieko nesugebame. Diskutuoti jau tikrai nebeturėtume, nes per tuos metus bent aš suskaičiuoju kokį 12 posėdžių, kuriuose buvo kalbama apie vietas „Sūduviui“. Dabar tik lieka susidėlioti argumentus ir balsuoti“.

Kompromisinį sprendimą pasiūlė miesto tarybos narys Vidmantas Dambrauskas.

„Tikrai nesutinku, kad savivaldybės administracija šiuo klausimu padarė viską, ką galėjo, kad rado geriausią vietą. Klausimas yra sudėtingas, visi sutariame, kad laivas turi būti išsaugotas, tad reikia judėti į priekį. Abejonių dėl siūlomos vietos yra ir man. Gal laivas šitoje vietoje papuoš miestą, o gal taps svetimkūniu. Bet nieko nepamatysime, jei laivas nebus pastatytas. Todėl siūlau sprendimo projektui pritarti, tačiau priimti ir protokolinį pavedimą, kad panaudos sutartis būtų pasirašyta ne 5, o 2 metams. Tuomet po metų ta pati miesto taryba vėl galės nuspręsti, ar laivas gali čia likti, ar jam reikia ieškoti kitos vietos, o jei taip, tai turėsime visus metus naują vietą rasti ir ją paruošti“, – pasiūlė V. Dambrauskas.

Tokiam jo siūlymui palaikymą išsakė ne tik partijos kolegos, bet ir valdančiojoje daugumoje esanti konservatorių frakcija.

„Šiandien yra būtina priimti sprendimą ir „Sūduvio“ istorijoje padėti tašką. Dveji metai ir bus tas laikotarpis, kai taps aišku, ar laivas Klaipėdos širdyje prigis, ar ne. Tad palaikome tokį kompromisinį variantą“, – teigė konservatorių frakcijos vadovas Aidas Kaveckis.

Sutartis – šiais metais?

Tačiau Liberalų sąjūdžio frakcijos vadovas Saulius Budinas abejojo, ar taip elgtis yra teisinga.

„Toks sprendimas reiškia, kad Lietuvos jūrų muziejus investuos į šitą kratinę, o jei paaiškės, kad vieta laivui yra netinkama, kas prisiims atsakomybę grąžinti investicijas. Manau, kad laivą reikia laikinai prišvartuoti prie buvusios Senosios perkėlos, o tada dar kartą išanalizuoti visas vietas“, – teigė S. Budinas.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas ragino pritarti V. Dambrausko siūlymui, kuris yra „kompromisas dėl kompromiso“.

„Manau, kad dvejų metų terminas yra racionalus, nes tai dar būtų šios kadencijos klausimas ir miesto taryba priimtų galutinius sprendimus. Galėtume labai aiškiai protokole užkoduoti, kad dveji metai yra terminas, kuriam sudaroma pirminė sutartis su galimybe pratęsti toje pačioje vietoje, bet jei per tuos metus kils daug prieštaravimų, tai taryba, būdama nuosekli ir nenuvildama Lietuvos jūrų muziejaus, įsipareigotų įrengti kitą krantinę, kuri tiktų ir muziejui. Geriau pradėti nuo dvejų metų ir tęsti istoriją, o ne užsispirti su penkeriais metais ir šiandien nuskęsti. Tai būtų miesto tarybos poziciją, o ją toliau vertinti turėtų Lietuvos jūrų muziejus“, – teigė V. Grubliauskas.

Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė mero teiravosi, ar jo žodžiai turi juridinę galią, ar miestas tikrai įsipareigos po dvejų metų, jei reikės, atrasti kitą vietą ir ją įrengti.

„Kas bus tie išmintingieji orakulai, kurie pasakys, kad tai netinkama vieta, kad laivas darko miestą? Kada mes galime sužinoti, kada laivas jau nebegali stovėti šitoje vietoje? Jei sutartis yra dvejiems metams, tai mes muziejaus taryboje svarstysime šitą variantą, įvertinsime, ar mūsų investicijos į krantinę yra pateisinamos“, – kalbėjo O. Žalienė.

Jai buvo paaiškinta, kad visi savivaldybės įsipareigojimai būtų numatyti su muziejumi pasirašomoje panaudos sutartyje.

„Siūlau šiandien priimti sprendimą, o mes su keliais panaudos sutarties variantais, suderintais su muziejumi, ateisime į miesto tarybos kolegiją“, – žadėjo Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

15 miesto tarybos narių balsavo už, 4 buvo prieš, o 9 susilaikė, tad sprendimui įtraukti Dangės krantinę į panaudai perduodamo turto sąrašą buvo pritarta.

„Dabar susitiksime su Jūrų muziejumi, suderinsime sutarties sąlygų kelis variantus ir ateisime į kolegiją pasitvirtinti. Tikimės, kad dar šiais metais“, – teigė G. Neniškis.

5 Comments

  1. Prioritetai

    Žinoma, metalo laužo stovėjimas mokesčių mokėtojams yra daug svarbesnis už Girulių mišką.

    Reply
  2. ..

    Šūdmalių taryba. Gaila Klaipėdos.

    Reply
  3. Nieko naujo

    Dambrausko , kaip ir visų uostininkų daina ta pati- LAIKINAi, o po to amžinai

    Reply
  4. Gėda

    daugiau nėra ką pasakyti. Koks sprendžiančiųjų mentalitetas – tą ir turim.

    Reply
  5. T

    Diletantai absoliutūs! Surūdyjusios geldos nesugeba nurašyti.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This