Derybose dėl Senojo turgaus – štilis

Miestas, Svarbu

Derybos dėl Klaipėdos savivaldybės valdomos bendrovės „Senasis turgus“ 49 proc. akcijų pardavimo sustabdytos jau du mėnesius ir neaišku, kada jos bus atnaujintos, nes svarstoma ir galimybė pasirinkti kitą kelią.

Ieškoti Senajam turgui investuotoj nuspręsta, nes esą jis gali padėti šiai vietai atgimti. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Atvira Klaipėda“ ne kartą rašė, jog dar praėjusios kadencijos miesto taryba nusprendė, jog reikia surasti investuotojų Klaipėdos savivaldybės valdomai bendrovei „Senasis turgus“. Todėl buvo paskelbtos investuotojų paieškos. Ieškota, kas sutiks investuoti daugiau nei 1,66 mln. eurų ir už tai gaus 49 proc. „Senojo turgaus“ akcijų. Investuota suma būtų didinamas bendrovės įstatinis kapitalas, gautos lėšos investuotos į halės rekonstrukciją.

Investuotojų pasiūlymų savivaldybė laukė iki pernai birželio pabaigos. Susidomėjimas buvo minimalus – pasiūlymą pateikė tik bendrovė „Tilžės turgus“. Tačiau savivaldybė, nors ir sulaukė tik vieno pasiūlymo, su ja pateikusia bendrove pradėjo derybas.

Jos truko apie metus, kol pagaliau buvo parengtas „Senojo turgaus“ akcininkų sutarties projektas, kurį gavo ir „Atvira Klaipėda“.

Sutarties projekte rašoma, kad nors po sandorio savivaldybei liktų 51 proc. akcijų, du iš trijų valdybos narių ketverių metų kadencijai turėtų būti renkami iš „Tilžės turgaus“ pasiūlytų kandidatų, o valdyba rinktų įmonės direktorių.

Bene įdomiausia siūlomos sutarties dalis yra punktas, numatantis, kad „Tilžės turgus“ „įsigytų akcijų apmokėjimui paims kreditą, kurio grąžinimas laiku priklauso nuo Bendrovės mokamų dividendų“.

„Tai reiškia, kad nuosavų lėšų investuotojas neinvestuoja, o ima paskolą, kurią dengia dividendais. O juos mokėti yra įsipareigojama. Tai reiškia, kad akcijos gaunamos nemokamai. Bet kuris bankas finansuotų tokių akcijų įsigijimą. Pasirašai sutartį, gauni pinigus iš banko ir juos grąžini iš dividendų. Akcijos – nemokamai“, – taip šį punktą „Atvirai Klaipėdai“ pakomentavo vienas ekspertas.

Toliau sutarties projekte numatoma, jog atlikus pirmo etapo investicijas, savivaldybė atsisakys pirmumo teisės į naują akcijų emisiją ir dėl to beturės 49 proc. „Senojo turgaus“ akcijų.

Sutarties galiojimo laikotarpiu akcininkai įsipareigoja neparduoti ar kitaip neperleisti nė vienos savo akcijos kitiems subjektams. O praėjus trejiems metams Tilžės turgus įgytų teisę pateikti ir likusių akcijų išpirkimo pasiūlymą. Jei toks sandoris įvyktų, Tilžės turgus įsipareigotų užtikrinti turgaus veiklos tęstinumą halėje skiriant tam ne mažiau kaip 500 kv. m pagrindinio ploto dar dešimt metų.

Kai „Atvira Klaipėda“ paviešino šį sutarties projektą, kai kurie miesto politikai ir klaipėdiečiai ėmė abejoti jos nauda miestui ir savivaldybei. Įdomu ir tai, kad „Tilžės turgų“, paskutiniais Registrų centrui pateiktais duomenimis, kontroliuoja Klaipėdos miesto tarybos valdančiajai daugumai priklausančių konservatorių politiko Andriaus Petraičio brolis Ramūnas. Mažasis akcininkas yra ir A. Petraičio tėvas Romas.

„Derybos dabar yra sustabdytos ir dar nesame jų atnaujinę. Buvome pasirengę tokį pusiau galutinį ar negalutinį sutarties variantą ir po tų visų paviešinimų sustabdėme tas derybas. Ir iš kitos šalies pusės buvo toks matymas, kad dabar nereikia forsuoti. Tai dabar reikia sprendimo, kada atnaujiname derybas ir ką toje sutartyje reikia pakeisti. Ją reikia koreguoti ir dėl pasikeitusio teisinio reglamentavimo“, – pasidomėjus, kokia šiuo metu yra situacija dėl investavimo į Senąjį turgų, teigė Klaipėdos savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis.

Tačiau jis teigė jog kol kas nėra ir galutinio sprendimo, kokiu keliu toliau eiti – ar tęsti derybas su investuotojais, ar ieškoti kitų būdų.

„Dar nėra galutinio sprendimo priimta, tad nėra aišku, ar derybos bus atnaujintos. Miesto taryba yra priėmusi sprendimą didinti įstatinį kapitalą privačiomis lėšomis tam tikra suma. Jei mes matysime, kad tikslinga eiti kitu keliu, kreipsimės į tarybą, į kolegiją su visais galimais naujais variantais, siūlymais ir tada žiūrėsime, koks sprendimas. Gal pasakys, kad einame to pačiu keliu. Mes artimiausiu metu turime apsispręsti, kokiu keliu einame“, – kalbėjo E. Simokaitis.

Beje, bendrovė „Senasis turgus“ nuo kovo neturi direktoriaus, nes iš pareigų savo noru pasitraukė Arvydas Gaudiešius, kai buvo išaiškinta ir paviešinta jo schema įmonės lėšomis savo naudai įsigyti naują automobilį. „Senajam turgui“ nuo kovo laikinai vadovauja „Naujojo turgaus“ direktorius Viačeslavas Karmanovas

„Dėl vadovo neskubame, nes turime priimti galutinį sprendimą, kokiu keliu einame. Jei paaiškės, kad niekas nesikeičia, jei lieka taip, kaip yra, tai turėsime skelbti naujo vadovo atranką. Jei pasirenkame investuotoją, tai dabar nėra prasmės ieškoti įmonės vadovo, nes naujas investuotojas ieškos kartu su mumis. Mes artimiausiu metu turime apsispręsti kokiu keliu einame, o tada bus aišku ir dėl įmonės vadovo“, – teigė E. Simokaitis.

12 Comments

  1. Vienas miestas - dveji turgūs :)?

    Sujungti abu turgus – Karmanovas gerai tvarkosi – kam tie du turgūs :)?

    Reply
  2. RR

    Senasis turgus- senamiesčio gėda! Iki šiol miesto valdžios valdoma įmonė nieko nepadarė, pastatai ir teritorija apleisti, merdėja. Jokio įdirbio, jokios fantazijos… Džiaukimės, kad atsirado investuotojas. Sukurs koncepciją, atgaivins turgų, pastatus ir aplinką.

    Reply
    • Su fantazija

      Tai gal tokiomis salygomis ne tik konservatoriai paimtu? ?

    • Saulius

      Nesu buves

  3. oho

    ok. Petraitis konservas, o Simokaitis? Kalba, kad irgi konservu?

    Reply
  4. Anonimas

    nu va. Tikrieji interesai konservatoriu. Reiktu patikrinti kaip skaidriai ta sutartis buvo ruosta, jei sudomino tik viena…

    Reply
  5. Nuomonė

    Reikia būti žiauriai turtingu arba idiotu, kad į tą senamiesčio skaudulį kišti pinigus. Ten juk po žeme žmonių kaulai. Savivaldybei vertėtų nesimaivyti, o ploti katučių ir šokinėti iš džiaugsmo, kad aplamai atsirado interesantas. Pavyzdžiui Italijoje tokius objektus pardavinėja už vieną eurą, kad tik nebūtų apleisti seni pastatai, ateitų investicijos, pagyvėtų turizmas. O čia… beviltiška valdžia.

    Reply
  6. įdomiai vis tik

    Petraitis Ramūnas, Andrius, Romas…kaip tyčia konservatoriai valdžioje dabar…

    Reply
  7. panašu

    varkė nepaėjo….

    Reply
  8. Pseudozurnalizmas

    Atvira Klaipeda ar Jums neatrodo, kad zemas lygis yra kaip neivardinta eksperta cituoti miesto politika, o jei tiksliau tai Judita Simonaviciute. Gal jau geriau tikru finansu ekspertu paklauskite, bet kam juk nebeliks skandalingojo teiginio, kad realios investicijos tampa mistine dovana.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Miestiečiai abejingai pasitiko Senojo turgaus halės rekonstrukcijos planus

Klaipėdos savivaldybės valdomos bendrovės Naujasis turgus užsakymu projektinius Senojo turgaus halės rekonstrukcijos pasiūlymus parengę architektai nesulaukė jokių visuomenės pastabų ar ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Pristatoma Senojo turgaus atnaujinimo vizija

„Pagrindinėje salėje formuojami prekybiniai stalai su stogeliais ir atitvarais imituojant senojo Klaipėdos miesto gatveles”, – tokią viziją dėl uostamiesčio Senojo ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Transportas

Senajame turguje - nemokamas parkavimas

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog kasdien nuo 8 iki 15 val. Senojo turgaus automobilių stovėjimo aikštelėje automobilius vienai valandai galima palikti ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This