Kretingos rajono meras pažeidė įstatymą

Regionas

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija trečiadienį nusprendė, kad Kretingos rajono meras Antanas Kalnius neišvengė interesų konflikto, kai savivaldybės tarybos posėdyje balsavo dėl savo paties pareikšto nusišalinimo.

Konstatuota, kad taip jis pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo reikalavimus vengti interesų konflikto, o jam kilus –
nusišalinti. Tokį sprendimą VTEK priėmė vienbalsiai.

Antanas Kalnius. Martyno Vainoriaus nuotr.

Anot komisijos pranešimo, tyrimo duomenys rodo, kad šių metų rugsėjį, minėtajame savivaldybės tarybos posėdyje A. Kalnius išreiškė norą nusišalinti. Esą, dėl giminystės ryšių, susijusių su darbotvarkės klausimu, kuriuo siūlyta 25 procentais sumažinti žemės nuomos mokestį UAB „Svaitransa“ už 2020 metų mokestinį laikotarpį. Dėl savo pareikšto nusišalinimo meras paragino balsuoti tarybos narius ir balsavo pats. Tai patvirtina ir posėdžio vaizdo įrašas.

VTEK nustatė, kad UAB „Svaitransa“ direktorė ir akcininkė yra A. Kalniaus artimo asmens krikšto mama. VPIDĮ prasme, krikšto tėvai nelaikyti artimais asmenimis, taip pat VTEK neturi duomenų apie kitus mero ir bendrovės vadovės tarpusavio ryšius, todėl ir nusišalinti šiuo atveju nebuvo pagrindo. Tačiau VTEK atkreipia dėmesį, kad šiuo atveju nesvarbu, ar A. Kalnius nusišalino pagrįstai ar nepagrįstai. Svarbu tai, kad valstybės politikas dalyvavo sprendžiant dėl savo paties nusišalinimo ir pats balsavo, nors turėjo šiose procedūrose nedalyvauti. Anot komisijos, tokiais atvejais asmuo privalo nusišalinti ir toliau jokia forma nebedalyvauti sprendžiant klausimą. Nusišalinęs asmuo turi nedalyvauti ir kai sprendžiama priimti ar nepriimti jo ar jos nusišalinimą.

Nesant pakankamai duomenų, akivaizdžiai ir tiesiogiai patvirtinančių, kad UAB „Svaitransa“ yra susijusi su A. Kalniaus privačiais interesais, VTEK nutraukė tyrimą dėl aplinkybių, kai šių metų rugsėjį meras pasirašė potvarkį, kuriuo į savivaldybės tarybos posėdžio darbotvarkę įtraukė klausimą dėl UAB „Svaitransa“ žemės nuomos mokesčio sumažinimo. Tyrimo duomenimis, bendrovės ir mero nesieja jokie ūkiniai, turtiniai ar finansiniai įsipareigojimai, valstybės politikas nėra jos akcininkas ar valdymo organo narys. Taip pat A. Kalniaus, kaip privataus asmens, su UAB „Svaitransa“ vadove ir akcininke nesieja jokie ūkiniai, turtiniai ar finansiniai įsipareigojimai.

VTEK taip konstatavo, kad meras VPIDĮ nuostatų nepažeidė, kai atostogaujant jo pavaduotojas minėtosios bendrovės prašymą nukreipė savivaldybės administracijai vykdyti.

„Per daug uoliai stengiausi laikytis prievolės vengti privačių ir viešų interesų supainiojimo, todėl esu kaltas. Būtent tokia mintis pačiam šiandien peršasi po VTEK priimto sprendimo, kad balsuodamas už savo paties nusišalinimą per Tarybos posėdį pažeidžiau įstatymą. Na bet šiuo metu nesiimu eskaluoti galiojančių teisės aktų bei VTEK sprendimo ir manau, kad kiekvienas, susipažinęs su sprendimu, susidarys savo nuomonę”, – taip šį sprendimą vertina pats A. Kalnius.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Kretingos įmonėje kilo gaisras

Trečiadienio vakare kilo gaisras Kretingoje įsikūrusioje medienos įmonėje „Imedeksa“. Gavę pranešimą aplinkosaugininkai iš karto išvyko į gaisro vietą. Preliminariais duomenimis, ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Regionas

Teismas palaimino Kretingos mero susitarimą su prokuratūra. Su kitais politikais bylinėjamasi (atnaujinta)

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų teisėjo Sauliaus Zajarsko nutartimi pirmadienį buvo patvirtinta Klaipėdos apygardos prokuratūros ir Kretingos rajono mero ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This