Besidomintiems Klaipėdos krašto vietovardžiais – elektroninė knyga

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Ketvirtadienio pavakarę pristatytas klaipėdietės kalbininkės, humanitarinių mokslų daktarės, Klaipėdos universiteto (KU) profesorės Dalios Kiseliūnaitės naujausias darbas „Klaipėdos krašto toponimai. Istorinis ir etimologinis registras“.

Kitaip nei kitiems šiuo metu virtualioje erdvėje vykstantiems renginiams, pastarajam toks pristatymo formatas itin tiko, mat ne tik Klaipėdos kraštui svarbus mokslo veikalas turi tik elektroninę knygos versiją – jis nebus leidžiamas įprasta popierine knyga.

Budelkiemio dvaras

Pasak elektroninės knygos sudarytojos ir redaktorės, autorės kolegės bendravardės Dalios Jakutytės, elektroniniu variantu naudotis kur kas patogiau, juoba kad visi, kam įdomi Klaipėdos krašto vietovardžių kilmė, knygą gali atsisiųsti.

Savo darbą pristačiusi D. Kiseliūnaitė sakė, jog nors pats veikalas išėjo nemažas (per 230 psl. – aut pst.), geografiškai jis apima palyginti nedidelę Klaipėdos krašto teritoriją – dabartinį Klaipėdos rajoną, dalį Kretingos rajono ir dalį Palangos. Knygoje nėra nei Klaipėdos miesto, nei Šilutės rajono vietovardžių (išskyrus tuos objektus, kurie laikui bėgant pateko į dabartinio uostamiesčio teritoriją).

Pasak registro autorės, šiuo veikalu ji siekė dviejų tikslų – mokslinio („inventorizuoti visus identifikuotus šaltiniuose minimus vietovardžius ir pateikti jų kalbinę analizę”) ir taikomojo.

„Šitų vardų mums vis prireikia. Labai neretai žmonės klausia, kas čia buvo, koks anksčiau kaimas, gal norėtų gatvę pavadinti, gal norėtų kokį restoraną ar viešbutį pavadinti senu Klaipėdos krašto vardu”, – pavyzdį, kaip šis mokslinis registras galėtų praktiškai praversti šiomis dienomis, išsaugant dingusius vietovardžius, pateikė profesorė.

Jos nuomone, registras galėtų būti įdomus net tik kalbininkams, bet ir istorikams, geografams, galbūt gidams, kitų specialybių žmonėms.

Kartu ji pažymėjo, jog dabartiniame Klaipėdos rajone dominuoja lietuviški, o ne vokiški tiek gyvenviečių, tiek vandens telkinių, dvarų bei kitų objektų pavadinimai, tačiau iki pat XX a. jie buvo užrašomi vokiška rašyba ir vokiečių kalbos gramatikai pritaikyta forma, o tai esą ypač apsunkina lingvistinį tyrimą. Tam nepadeda ir tas faktas, jog praktiškai nėra likę senųjų krašto gyventojų.

Atkreiptas dėmesys ir į tai, jog daugelis aptariamos geografinės teritorijos vietovardžių kildinami iš asmenvardžių, nemažai yra likę ir prūsiškos kilmės pavadinimų (Svencelė, Dercekliai), keletas – latviškų vardų ir kt.

Knygoje pateikiama nemažai nuotraukų, žemėlapių.

Klaipėdos krašto toponimų registro išleidimą finansavo Valstybinė lietuvių kalbos komisija, o ją savo svetainėje publikuoja Lietuvių kalbos institutas, iš kur veikalą galima parsisiųsti nemokamai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Nematerialaus kultūros paveldo sąraše - ir Šiupinio šventė

Lietuvos nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvade nuo šiol puikuosis ir Šiupinio šventė Mažojoje Lietuvoje. Tradicijos bylą rengė Klaipėdos etnokultūros centras, ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Spyglys

Arvydas Vaitkus - medkirtys!*

„Prieš ką kovoja Klaipėdos miesto valdžia? Ko labiausiai nekenčia? Istorinio ikisovietinio paveldo. Medžių. Gyventojų. Šiandienos renginys – susidorojimas su Donelaičio ...
2024-03-12
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

D. Kiseliūnaitei įteikta Liudviko Rėzos vardo premija

Šeštadienį, minint Martyno Liudviko Rėzos 248-ąsias gimimo metines, Juodkrantės evangelikų liuteronų bažnyčioje klaipėdietei profesorei dr. Daliai Kiseliūnaitei įteikta Martyno Liudviko ...
2024-01-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This