Kaip gauti nedarbingumo pažymėjimą dėl saviizoliacijos?

Konsultacijos

Kol užsikrėtimų koronavirusine infekcija skaičius išlieka didelis, vis daugiau žmonių privalo izoliuotis po kontakto su sergančiuoju. Anot „Sodros”, pirmąją lapkričio savaitę išduota per 1200 nedarbingumo pažymėjimų izoliacijai, o paskutinę mėnesio savaitę tokių nedarbingumo pažymėjimų buvo beveik 6 tūkstančiai.

„Svarbu pabrėžti, kad norėdami gauti nedarbingumo pažymėjimą dėl galimo užsikrėtimo COVID-19 ar kontakto su koronaviruso infekcija sergančiu asmeniu, pacientai, kaip ir visais kitais atvejais, turi kreiptis į savo šeimos gydytoją“, – teigia „Sodros“ Pašalpų ir nedarbingumo kontrolės skyriaus vedėjas Rimantas Mitkevičius.

Jei žmogus turi izoliuotis dėl kontakto su sergančiuoju, nedarbingumo pažymėjimas dėl privalomos izoliacijos gali būti išduotas, kai jis dėl savo darbo ypatumų negali dirbti nuotoliniu būdu ir jam nėra paskelbta prastova.

Tokiais atvejais galioja įprasta nedarbingumo pažymėjimo išdavimo ir ligos išmokos mokėjimo tvarka. Kol Lietuvoje paskelbtas karantinas ir ekstremali situacija, nedarbingumo pažymėjimai gali būti išduoti ir pratęsti nuotoliniu būdu.

Kartais dėl didelio pacientų srauto ar kitų objektyvių priežasčių gydymo įstaiga kreipimosi dieną negali išduoti nedarbingumo pažymėjimo. Jis gali būti išduotas atgaline data ne daugiau kaip už 5 darbo dienas, skaičiuojant nuo kreipimosi į šeimos gydytoją. Tačiau jei šeimos gydytojas negali išduoti nedarbingumo pažymėjimo dėl to, kad dar negavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) pažymos dėl asmens privalomos izoliacijos, pažymėjimas gali būti išduotas atgaline data, kai šeimos medicinos paslaugas teikianti įstaiga gaus NVSC pažymą, neatsižvelgiant į tai, kiek laiko praėjo nuo paciento kreipimosi dienos.

Nedarbingumas bus skirtas ir ligos išmoka mokama privalomos izoliacijos laikotarpiu, bet ne ilgiau nei 14 kalendorinių dienų pagal NVSC šeimos gydytojui pateiktą pažymą.

NVSC pažymos nereikia, jei asmuo turėjo sąlyti savo šeimoje, tai yra su sergančiuoju savo šeimos nariu, tačiau tik tuo atveju, jei šie žmonės gyvena kartu ir yra prirašyti prie tos pačios pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigos.

Norint gauti ligos išmoką iš „Sodros“, reikia pateikti prašymą. Tai galima padaryti prisijungus prie asmeninės paskyros sodra.lt/gyventojui su elektroniniu parašu, el. bankininkyste ar per e. valdžios vartus.

Jei vieną kartą tokį prašymą užpildėte, daugiau to daryti nebereikia – ligos išmoka bus skiriama automatiškai. Kreiptis dėl ligos išmokos galima ne vėliau kaip per 12 mėnesių nuo ligos pabaigos dienos.

Ligos išmoką gali gauti ligos socialiniu draudimu apdrausti asmenys, pirmajai ligos dienai turintys ne trumpesnį kaip 3 mėnesių per pastaruosius 12 mėnesių arba 6 mėnesių per paskutinius 24 mėnesius ligos socialinio draudimo stažą.

Ligos išmokos dydis asmens ligos, saviizoliacijos atveju sudaro 62,06 proc., o asmens slaugos (priežiūros) atveju – 65,94 proc. nuo darbo užmokesčio „ant popieriaus“.

2 Comments

  1. DA

    Laba diena, nedarbingumo pažymėjimo nėra savaitę, nvsc laukt pataria, daugiau nežino kiti nieko, visur kur prisiskambinau. Kitam 3 sav neatsiunčia . O kiek laukt mėnesį , metus?

    Reply
  2. Anzelika

    Sveiki ,praejo 4 dav po saviizoliacijos, pazima is nvc daktarui neatejo. 1808 buvo patikrinta ir pasakyta palaukti dar dvrju dienu bet praejo dar 2sav . Ka daryti?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Vienišo asmens išmoką gauna 230 tūkst. žmonių: ji skiriama be prašymo

„Sodra“ praneša, jog šiais metais numatyta skirti per 110 mln. eurų vienišo asmens išmokoms – jas gauna visi Lietuvoje gyvenantys ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Dancer“ šoks restruktūrizacijos tango 

Klaipėdos apygardos teismas nusprendė, kad nuo 2015-ųjų elektrobusų rinką vis bandančiai užkariauti Klaipėdoje įsikūrusiai bendrovė „Vėjo projektai“ yra verta restruktūrizacijos, ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Dancer“ šokis baigiasi?

Nuo 2015-ųjų elektrobusų rinką vis bandančiai užkariauti Klaipėdoje įsikūrusiai bendrovei „Vėjo projektai“ iškilo bankroto grėsmė – Klaipėdos apygardos teismas sulaukė ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This