Rašytojui V. Čepui – nemalonumai dėl naujausios knygos: į teismą padavė G. Jacka

Svarbu, Veidai

Aštuntąją savo knygą – dokumentinį romaną „Siena“ – išleidęs rašytojas, buvęs Seimo narys ir pirmosios Klaipėdos miesto tarybos pirmininkas Vytautas Čepas sulaukė nemalonumų. Į teismą autorių ir leidyklą padavė knygoje minimas Gediminas Jacka.

Vytautas Čepas tvirtino, jog dokumentinį romaną „Siena” rašė, nes jam neramu, kokioje padėtyje yra Lietuvos teisėsauga. Martyno Vainoriaus nuotr.

Prieš metus pasirodžiusiame romane „Siena“ narpliojama trijų iki gyvos galvos įkalintų vyrų istorija, pasakojama, kaip 12 metų bemaž 200 tomų sudaranti byla buvo tiriama ir nagrinėjama teisme, kokių klaidų padarė pareigūnai, o vėliau ir teisėjai, narpliodami trijų žmonių nužudymą ir taip pasmerkdami nekaltus žmones visą gyvenimą tūnoti už grotų.

Tie trys iki gyvos galvos nuteisti vyrai yra Markas Kardišauskas, Šarūnas Juodžbalys ir Audrius Skėris. Kai teisme vyko bylos nagrinėjimas, sykiu su šiais vyrais buvo teisiami dar apie dešimt asmenų, o tarp jų – ir G. Jacka, kuriam buvo pateikti kaltinimai užsakius verslininko Hilarijaus Sasnausko nužudymą, o užsakymą neva įvykdė A. Skėris. G. Jacka nebuvo nei nuteistas, nei išteisintas, nes šiam bylos epizodui suėjo senaties terminas. Tačiau dešimtmetį narpliota byla ir teisininkų sluoksniuose, ir žiniasklaidoje buvo vadinama G. Jackos byla.

A. Skėrį teisme gynė baudžiamosios teisės advokatas Egidijus Bičkauskas, buvęs Generalinės prokuratūros ypatingai svarbių bylų tardytojas, prezidento įkurtos grupės kovai su organizuotu nusikalstamumu vadovas, ambasadorius. Kai jo ginamasis neskundžiama nutartimi buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos, E. Bičkauskas ir kreipėsi į V. Čepą, pateikė visą bylos medžiagą. Taip V. Čepas ir parašė dokumentinį romaną „Siena“.

„Manęs ir dabar teisme klausė, koks tikslas buvo rašyti „Sieną“. Mano tikslas buvo, kad bylos nesitęstų 10 metų, kad žmonės suėjus senaties terminui neliktų be kaltės kalti. Aš esu vienas šios valstybės kūrėjų ir man neramu, kokioje padėtyje yra mūsų teisėsauga, kad nekalti vyrukai nuteisiami iki gyvos galvos. Man neramu, kokioje valstybėje mes gyvename, kokią ją paliksime savo vaikams“, – „Atvirai Klaipėdai“ teigė V. Čepas.

Kai pernai gruodį I. Simonaitytės viešojoje bibliotekoje vyko V. Čepo romano „Siena“ pristatymas, jame pasirodė ir G. Jacka. Jau tuomet jis pareikalavo, kad knyga būtų pašalinta iš prekybos, nes ji, G. Jackos manymu, pažeidžia jo teisę į privatumą. Jis tvirtino, kad jei tai nebus padaryta, uždrausti prekiauti knyga jis sieks teismuose.

G. Jacka savo žodį ištesėjo, todėl šiuo metu V. Čepas mina teismų slenksčius. Civilinė byla nagrinėjama Vilniaus apylinkės teisme. Atsakovu yra ne tik V. Čepas, bet ir knygą išleidusi leidykla „Tyto Alba“.

Savo ieškinyje G. Jacka prašo, jog teismas pripažintų, kad „Tyto Alba“ ir V. Čepas, surinkdami ir knygoje „Siena“, paskelbdami informaciją apie G. Jackos privatų gyvenimą, pažeidė jo teisę į privataus gyvenimo slaptumą, prašoma įpareigoti atsakovę „Tyto Alba“ per 14 kalendorinių dienų nuo teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos pašalinti knygą „Siena“ iš visų prekybos vietų.

Be to, G. Jacka prašo, kad teismas priteistų iš atsakovų jam atlyginti patirtą neturtinę žalą – po 3 tūkst. eurų ir įpareigotų padengti bylinėjimosi išlaidas.

„Ieškovas yra įsitikinęs, kad atsakovas, be ieškovo sutikimo ir nesant teisėto ir pagrįsto visuomenės intereso, surinkdamas ieškovo privataus gyvenimo duomenis, t. y., veikdamas kaip viešosios informacijos rengėjas, iš knygos gaunantis finansinės naudos, o atsakovė, redaguodama ir be ieškovo sutikimo ir nesant teisėto ir pagrįsto visuomenės intereso išleisdama knygą bei pateikdama ją prekybai, t. y., veikdama kaip aukščiau nurodytos informacijos skleidėja, iš knygos gaunanti finansinės naudos, pažeidė Ieškovo teisę į privataus gyvenimo apsaugą, dėl tokio pažeidimo ieškovas patyrė ir tebepatiria neturtinę žalą“, – nurodoma G. Jackos ieškinyje.

Teisme G. Jackai atstovaujantys du advokatai įrodinėja, kad V. Čepas iš G. Jackos pavardės siekė pasipelnyti, nes esą paminėjus žinomą pavardę, knygą buvo lengviau parduoti. Todėl buvo pateiktas ir patikslintas ieškinys – priteisti turtinę žalą, o tai yra už knygos pardavimą gautą pelną. Tačiau teismas tokį prašymą jau atmetė.

„G. Jacką į romaną turėjau įtraukti, nes romanas yra dokumentinis, yra priežastiniai ryšiai. Rašydamas romaną, susitikau ne tik su trimis iki galvos nuteistais vyrukais, bet buvau ir pas G. Jacką, kuris pats papasakojo daug aplinkybių. Nemanau, kad pažeidžiau jo teisę į privatų gyvenimą, nes ir dabar interneto platybėse pilna straipsnių apie teismus ir kaltinimus G. Jackai. Be to, net Konstitucija sako, kad teisė į privatų gyvenimą nėra absoliuti“, – teigė V. Čepas.

Pats G. Jacka kalbėti apie bylos aplinkybes nebuvo linkęs. G. Jackos mobiliuoju telefonu į „Atviros Klaipėdos“ žurnalistės skambutį atsiliepusi jo sutuoktinė teigė, kad apie bylos eigą ir detales reikia kalbinti V. Čepą ir advokatus.

Šios bylos nagrinėjimas Vilniaus apylinkės teisme jau krypsta pabaigos link. Kitą savaitę bus sakomos baigiamosios kalbos, o kiek vėliau skelbiamas ir sprendimas.

10 Comments

  1. Gerhard

    kaip suprantu reikia varyti pirkti knyga?

    Reply
  2. Alius

    Girdėjau Siena reklamavo Henytė.

    Reply
  3. Leokadija Bak

    Buvau knygos pristatyme kur Jacka draskėsi, kad yra šmeižiamas, Bet ar galima Jacką apšmeižti? Juokinga, net labai.

    Reply
    • Tai jau taip

      VERSLININKAS

  4. Angelė

    Tai ar yra normalu, kai velniai žino kiek kartu teistas veikėjas, žinomiausias Lietuvos triukšmadarys ir bylinėtojas po teismus tampo padorius žmones ir dar reikalauja pinigų. Kažkokie marazmai, iki ko nusiritome.?

    Reply
    • kažką praleidau

      Na tu matai, jis dar gyvas.

  5. Jonas

    Tataigis, Vyckai bus šakės, jacka suės gyvą. Ne tokius sutvarkė. Tik aš nesuprantu dėl ko.

    Reply
  6. Žinantis

    Apie Čepą buvau geresnės nuomonės, Labiausiai patyręs Klaipėdos politikas turėjo suprasti, kad su velniu neinama obuoliauti. Nejaugi nežinojo kas yra Jacka, kaip jis problemas sprendžia, kad be teismų negali nė dienos pratraukti? Už tai dabar ir vargsta. Ir dar tegul džiaugiasi, kad niekas jo neužsakė kaip to vyruko iš Plungės.

    Reply
  7. GERAS TAS SENATIES TERMINAS. KAI KAM.

    1. „Mano tikslas buvo, kad bylos nesitęstų 10 metų, kad žmonės suėjus senaties terminui neliktų be kaltės kalti”.
    2. „…sykiu su šiais vyrais buvo teisiami dar apie dešimt asmenų, o tarp jų – ir G. Jacka, kuriam buvo pateikti kaltinimai užsakius verslininko Hilarijaus Sasnausko nužudymą, o užsakymą neva įvykdė A. Skėris. G. Jacka nebuvo nei nuteistas, nei išteisintas, nes šiam bylos epizodui suėjo senaties terminas.

    Reply
    • Deputatas

      Ką tamsta, čia norite pasakyti? Kad mokate skaityti?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Sportas

Medalių lietumi pažymėjo sunkiosios atletikos šimtmetį

Klaipėdoje vykusiame šventiniame Baltijos taurės turnyre, skirtame Lietuvos sunkiosios atletikos sporto šimtmečiui paminėti, buvo visko – ir sportinio azarto, ir ...
2023-10-17
Skaityti daugiau

Sportas

Lietuvos sunkiajai atletikai – 100 metų: ruošiamas didžiulis turnyras ir šventė

Lietuvos sunkioji atletika švenčia 100 metų sukaktį ir šią progą iškilmingai ruošiamasi paminėti jau šį savaitgalį Klaipėdoje – vyks didžiulis ...
2023-10-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This