Karantinas pratęstas iki Naujųjų metų (papildyta)

Politika, Svarbu

Laikinoji Vyriausybė pirmadienį apsisprendė, jog šv. Kalėdos sutiksime, būdami karantine – jis šalyje pratęstas iki šių metų pabaigos.

Apie tai bei apie kitas nuo šio trečiadienio griežtinamas priemones spaudos konferencijoje pranešė laikinasis premjeras Saulius Skvernelis ir operacijų vadovas Aurelijus Veryga.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Informuota, jog griežtinama bendravimo tarp atskirų šeimų tvarka – rekomenduojama bendrauti tik dviem skirtingoms šeimoms, nors kas tai kontroliuos, nedetalizuota.

Kartu A. Veryga pripažino, jog viena šeima per Kalėdas tame pačiame mieste gali aplankyti bent kelias šeimas ir apeliavo į piliečių sąmoningumą.

,,Norėtųsi prašyti tokio pat arba bent panašaus sąmoningumo, koks buvo pavasarį”, – sakė A. Veryga, pridūręs, jog jei naujoji Vyriausybė priimtų sprendimą per Kalėdas riboti judėjimą tarp miestų, kaip kad buvo per Velykas, jis tam pritartų.

Tuo metu S. Skvernelis apskritai ragino žmones mažiau judėti.

,,Du šeimos ūkiai, tai yra saugu, matyt, tai yra artimai bendraujančios, besisaugančios šeimos. Jeigu kas norės šį principą pažeidinėti, mes galim ir vieną šeimos ūkį palikti (…) Pasirinktas toks sprendimas, kad galutinai neišeliminuoti iš socialinio gyvenimo tų vienišą žmonių, kurių nemažai Lietuvoj gyvena”, – teigė laikinasis premjeras.

Kartu jis rekomendavo visiems, kam tik įmanoma, pereiti prie nuotolinio darbo, taip pat tik nuotoliniu būdu vykdyti visų vyresnių klasių moksleivių mokymą.

Pradinukų ir darželinukų ugdyme pokyčių nenumatyta, tik žiemos atostogos pradinukams paankstinamos – prasidės gruodžio 14 d. ir tęsis iki sausio 3 d.

Tačiau laikinoji Vyriausybė nepritarė sekmadienį prezidento Sveikatos ekspertų tarybos posėdyje išsakytiems siūlymams savaitgaliais nedirbti ne maisto prekių parduotuvėms, bet numatė galimybę riboti prie prekybos centrų esančias automobilių statymo vietas, paliekant penktadalį laisvų vietų, t.y. automobilį statant tik į kas penktą laisvą vietą.

,,Didžioji dalis visgi esam tinginiai ir jei reikia kur nors truputį paeiti, dažnu atveju manom, kad gal nereikia (…) Tai kai nebus galimybės parkuoti automobilio, žmonės kelis kartu pagalvos, ar verta važiuoti į prekybos centrą”, – automobilių statymo vietų ribojimą motyvavo A. Veryga.

Tai pat nebelieka numatytos galimybės lankyti muziejus, tačiau lieka teisė individualiai sportuoti.

Vyriausybės siūlymai
  • Įstaigose ir įmonėse darbą organizuoti ir klientus aptarnauti nuotoliniu būdu arba daliniu nuotoliniu būdu, išskyrus atvejus, kai atitinkamas funkcijas būtina atlikti darbo vietoje, taip darbą organizuojant ir privačiame sektoriuje;
  • Rekomenduojama visose parduotuvėse, prekybos centruose, turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose bei paslaugų teikimo vietose nenaudoti trumpalaikių pardavimų skatinimo priemonių (išpardavimų, nuolaidų valandų, degustacijų ir kt.), kurios didina pirkėjų ir lankytojų srautus tam tikru itin trumpu laiku ir tam tikroje vietoje (išskyrus prekybą internetu).
  • Parduotuvėse, prekybos centruose, turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose ir teritorijose šalia jų turi būti užtikrinamas 15 m2 arba 20 m2 prekybos plotas vienam lankytojui arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas asmuo;
  • Vyresnių vaikų ugdymą organizuoti nuotoliniu būdu;
  • Neformalųjį vaikų, suaugusiųjų švietimą ir neformalųjį profesinį mokymą vykdyti nuotoliniu būdu arba stabdyti.
  • Draudžiama apgyvendinimo paslaugoms teikti skirtų patalpų (tiek fizinių, tiek juridinių asmenų nuosavybės teise ar kitais teisėtais pagrindais valdomų) nuoma, subnuoma ar panauda, skirta privatiems renginiams, šventėms ar kitiems susibūrimams organizuoti.
  • Uždrausta  rengti asmenines šventes viešose ir privačiose erdvėse, jei jose dalyvauja daugiau nei dvi šeimos. Šventėse negali dalyvauti daugiau nei 10 žmonių.

Tuo metu po pietų surengtoje spaudos konferencijoje šalies prezidentas Gitanas Nausėda apgailestavo, kad į ekspertų rekomendacijas atsižvelgta tik iš dalies bei išreiškė viltį, jog naujoji Vyriausybė ,,priims griežtesnius sprendimus”.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Virtualioje platformoje ragina užduoti klausimus kandidatams į prezidentus

Iki prezidento rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ nuo antradienio gyventojus kviečia šalies vadovo posto ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

ELTA

Likus mažiau nei mėnesiui iki prezidento rinkimų – pokyčiai reitingų lentelėje

Iki šalies vadovo rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, reitingų lentelėje – pokyčiai, vertinant kandidatų į prezidentus lyderius. Kaip rodo naujausia ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Déjà vu: vėl kalbama apie mobingą ligoninėje (dar atnaujinta)

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) pradėjo tyrimą dėl skundo, kad Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) galimai vykdomas mobingas.  Šios įstaigos vadovas dr. ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This