Baltijoje gyvena tik labiausiai užsispyrę gyviai

Laiškai iš jūros

Lietuvos jūrų muziejus antrojo karantino metu siūlo lankytojams ir gerbėjams neapleisti jo ir lankytis virtualiai tinklalapyje www.muziejus.lt bei socialinėse „Facebook“, „Instagram“ paskyrose. Čia, o kartu ir interneto dienraštyje „Atvira Klaipėda” nuolat publikuojami įdomūs faktai, skelbiami įvairūs konkursai.

Šįsyk muziejus kviečia sužinoti įdomių faktų apie Baltijos jūrą, kuri yra visai jauna – vos 18 tūkstančių metų amžiaus. Vieni juokai lyginant su 750 milijonų metų skaičiuojančiu Ramiuoju vandenynu.

Išbudinta ledynų ir judančių tektoninių Žemės plutos plokščių Baltija gimė kaip Baltijos ledyninis ežeras, judėjo savo kontūruose – virto į Joldijos jūrą, vėliau Anciliaus ežerą, Litorinos jūrą. Beje, žymusis Olando kepurės skardis istorijos mėgėjams iki šiol primena Litorinos jūros periodą.

Jūra iki šiol nerimsta, mūsų pakrantėje vandens lygis kasmet kilsteli keliais milimetrais.

Pagrindinė mūsų jūros ypatybė yra jos druskingumas – tai apysūrio vandens telkinys, tad čia gyvena tik labiausiai užsispyrę gyviai, prisitaikę gyventi kritinio druskingumo sąlygomis. Gėlavandenėms žuvims Baltijos jūra per sūri, o jūrinėms rūšims, mėgstančioms sūrų vandenį – per daug gėla.

Į Baltijos jūrą įteka gėlą vandenį didžiuliais kiekiais plukdančios upės (Neva, Dauguva ,Vysla, Nemunas ir t.t.), o sūrus vanduo į jūrą įsilieja gana sunkiai, per gana seklias protakas – Skagerako, Kategato, Didžiojo ir Mažojo Belto bei Eresuno sąsiaurius.

Manoma, kad dėl Baltijos jūros jaunystės joje neaptinkama endeminių rūšių, tai reiškia, prisitaikiusių gyventi tik šioje jūroje. Bet gyventojų netrūksta, į jūrą pasimaitinti išplaukia ir marių gyventojai – kuojos karšiai, ešeriai, starkiai, lydekos. Pagrindinėmis Baltijos jūros žuvimis atsijojus kelias dešimtis kitų rūšių galima įvardinti menkę ir strimėlę.

Jūroje galima sutikti ir egzotiškesnių gyventojų. Pietinėje dalyje – jūros žvaigždžių ir jūros ežių, labiau į šiaurę – pilkųjų ruonių, jūroje gyvena ir paprastoji jūrų kiaulė.

Baltijos jūra nėra nei labai didelė, nei labai gili, pavyzdžiui, manoma, kad giliausioje jau minėto Ramiojo vandenyno vietoje dugną galima pasiekti daugiau nei 10 kilometrų gylyje, o giliausioje vietoje Baltijos jūra siekia beveik 500 m.

Baltijos jūra taip pat yra trapi ekosistema – kartu su upių vandeniu į ją liejasi teršalai, kasmet stebimas vadinamasis vandens žydėjimas yra vienos pagrindinių šios jūros bėdų, eutrofikacijos, simptomas (eutrofikaciją sukelia per didelis azoto ir fosforo junginių kiekis vandenyje). Dar galima paminėti taršą pesticidais, kietaisiais metalais, naftos produktais, įvairiomis atliekomis, neišspręsta problema laikoma ir po Antrojo pasaulinio į jūrą sulaidoti didžiuliai kiekiai cheminių ginklų.

1 Comment

  1. Užsispyrę

    Geras straipsnio pavadinimas, galima manau perfrazuoti, kad ir mūsų mylimoje tačiau smarkiai užterštoje (be pagerėjimo prošvaisčių) Klaipėdoje tuoj liks gyventi tik labiausiai užsispyrę gyventojai…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

ELTA

Lietuvos karo laivas dalyvauja tarptautinėje operacijoje Baltijos jūroje

Lietuvos kariuomenė (LK) praneša, jog nuo pirmadienio Lietuvos karo laivas „Skalvis“ dalyvauja Baltijos jūroje vykstančioje tarptautinėje sprogmenų paieškos ir naikinimo ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Politika

Ministerija žada atnaujinti sąlygas antrajam jūrinių vėjo jėgainių parkui

Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT) pirmadienį paskelbus, kad antrasis konkursas dėl galimybės vystyti vėjo parką Baltijos jūroje neįvyko, Energetikos ministerija ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This