Prie Klaipėdos senamiesčio – naujas kvartalas

Miestas, Svarbu

Šalia Jono kalnelio esanti apleista teritorija, kurią prieš daugiau ne dešimtmetį gyvenamuoju kvartalu norėjo paversti norvegai, sulaukė naujų investuotojų. Jie naujo kvartalo projektavimui paskelbė architektūrinį konkursą, o į statybas yra nusiteikę investuoti apie 50 mln. eurų.

Į 4 hektarų ploto teritoriją, esančią greta Jono kalnelio, ketinama investuoti apie 50 mln. eurų. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pradžia – prieš 13 metų

Norvegijos investicinės bankininkystės grupės „Verdispar“ planai už Jono kalnelio pastatyti gyvenamąjį-komercinį kvartalą „Riversaidas“ buvo paviešinti dar 2007 metais.

Prie Dangės upės buvo planuoti triaukščiai pastatai su šlaitiniais stogais, toliau nuo upės, Gluosnių gatvės link – 5-9 aukštų daugiabučiai namai, o Jono kalnelio link – du triaukščiai komercinės paskirties pastatai. Planuota, jog šiuose dviejuose pastatuose bus biurai, sporto centras, kavinės parduotuvės, o namų palei Dangės upės pirmuose aukštuose taip pat buvo numatyti restoranai ir krautuvėlės.

„Riversaidas“ planuotas 5,4 hektaro dydžio teritorijoje, buvo numatyta, kad jame iškils apie 50 tūkst. kvadratinių metrų ploto gyvenamosios ir apie 10 tūkst. kvadratinių metrų ploto komercinės paskirties statinių.

2007 metais teigta, jog statybos turi prasidėti kitąmet ir tęstis iki 2012-ųjų. Į šią teritoriją ketinta investuoti 210 mln. litų (apie 61 mln. eurų). Tačiau visus šiuos planus sužlugdė prasidėjusi ekonomine krizė, nes bankai nebesuteikė paskolų, mat investuotojai nebesugebėjo pritraukti bankų reikalaujamo butų rezervacijos skaičiaus.

Dabar šią teritoriją tiesa, kiek mažesnę, apimančią 4 hektarus, prikelti naujam gyvenimui planuoja investicinė bendrovė „DIFF Invest“, kuri vasaros pabaigoje įsigijo teritoriją valdančią įmonę UAB „Verdispar Gluosniai“.

„Įsigydami šį projektą vertinome teritorijos patrauklumą, tai graži ir išskirtinė vieta, visai šalia jos yra patraukliausi uostamiesčio objektai – senamiestis, Danės upė, Klaipėdos simboliu tapęs „Meridianas“, tai puiki vieta gyvenimui ir verslui. Ši ilgai apleista teritorija bus sutvarkyta ir prikelta naujam gyvenimui ir įneš naujos gyvybės į miesto centrą. Vystydami šį projektą sieksime, kad kvartalas darniai įsilietų į aplinką ir taptų senamiesčio tęsiniu. Planuojame sutvarkyti ir Danės upės prieigas, kurios tikimės taps dar viena miestiečiams patrauklia rekreacine zona“ – projektą, jau gavusį pavadinimą „Bastionų namai“, pristatė vystytojo UAB „Verdispar gluosniai“ vadovė Rūta Vyžintė.

Galės įsikurti 2 tūkst. žmonių

Anot jos, statybas planuojama pradėti 2022 metų pradžioje, o preliminarus investicijų dydis sieks apie 45 milijonus eurų. Projektą numatoma įgyvendinti 5-7 etapais per 8 metus. Skaičiuojama, jog užbaigus statybas Klaipėdos senamiesčio gyventojų skaičius padidėtų apie 2 tūkst. žmonių.

Suprojektuoti naują kvartalą bendrovė paskelbė viešą architektūrinį konkursą. Jį organizuoti pavesta bendrovei „Klaipėdos LEZ projektų valdymas“.

Konkurso nuostatuose numatyta, jog sklypuose Gluosnių g. 1, Gluosnių g. 11 reikia suprojektuoti apie 35 tūkst. kv. m ploto komercinių ir butų ploto, neįskaitant balkonų, terasų ir uždarų lodžijų ploto, o sklype Bastionų g 8 – 10-12 tūkst. kv. m. ploto komercinių ir butų ploto.

Nurodoma, jog gyvenamuosiuose namuose reikėtų suprojektuoti iki 20 proc. studijos tipo butų (23-27 kv. m ploto), iki 35 proc. vieno miegamojo kambario butų (36-45 kv. m ploto), iki 30 proc. dviejų miegamųjų kambarių butų (52-65 kv. m ploto) ir iki 15 proc. trijų miegamųjų kambarių butų (72-80 kv. m ploto).

„Tikimės, kad projektuojant naująjį kvartalą, teritorijoje bus numatyta pėsčiųjų ir dviračių takų integracija bei Danės upės prieigų sutvarkymas. Pastatai numatomi A++ energinio naudingumo klasės, tad bus energetiškai efektyvūs ir papildomai pagamins dalį energijos. Taip pat planuojama, kad pastatai turės automobilių parkavimo vietas ir kitas patogiam gyvenimui bei darbui reikalingas infrastruktūros dalis“, – teigė bendrovės „Klaipėdos LEZ projektų valdymas“ direktorius Darius Juozapavičius.

Darbus architektai gali pateikti iki 2021 m. sausio 10 d., o konkurso nugalėtojas bus skelbiamas sausio pabaigoje.

Projektuos ir naują tiltą?

Konkurso nuostatuose rašoma, jog šis architektūrinis konkursas rengiamas dviem etapais. Pirmasis etapas – teritorijos Gluosnių g. 1, Gluosnių g. 11 išvystymas, o Bastionų g. 8 ir Bastionų tiltui reikia pateikti tik preliminarius tūrinius, planinius sprendimus, kad būtų galima suprasti tolesnę šių teritorijų sąveiką ir plėtojimą.

Antrajame konkurse etape dalyviai turėtų pateikti Bastionų g. 8 ir Bastionų tilto pilnus detalizuotus projektinius pasiūlymus, detalizuoti gatvės ir tilto sprendinius. „Antro etapo architektūrinis konkursas numatomas skelbti atskirai, kai bus žinomi tilto ir gatvės techniniai parametrai“, – rašoma konkurso nuostatuose.

Paklausta, ar tai reiškia, kad investuotojai turi prievolę suprojektuoti Bastionų gatvę ir naują tiltą per Danės upę, R. Vyžintė teigė: „Kol kas daugiau informacijos neturime“.

„Atvira Klaipėda“ šiemet liepą rašė, jog Klaipėdos savivaldybė yra linkusi atsisakyti anksčiau sutartų įsipareigojimų miestui. Vienas jų – teritorijos vystytojai buvo įsipareigoję savo lėšomis nutiesti Bastionų gatvę. Toks sprendinys numatytas 2009 metais patvirtintame teritorijos tarp Gluosnių gatvės, Gluosnių skersgatvio, Dangės upės ir bastionų komplekso (Jono kalnelio) detaliajame plane.

„Visi tie įsipareigojimai miestui buvo patvirtinti tuomet, kai buvo labai didelis ekonomikos pakilimas. Tai yra tikrai grandioziniai įsipareigojimai. Tarkime, dabar Bastionų gatvės statyba realiai kainuotų tiek, kiek vertas visas tas sklypas. Situacija pasikeitė – investuotojus dabar bandome pritraukti, skatiname, todėl ir svarstome apie įsipareigojimų švelninimą. Suprantame, kad teritorija ilgai stovi nevystoma, todėl ir įsipareigojimus reikia peržiūrėti pagal šių dienų realijas“, – liepą „Atvirai Klaipėdai“ aiškino Klaipėdos savivaldybės Teisės skyriaus vedėjas Andrius Kačalinas.

Tuomet jis teigė, kad „Verdispar“ sklypą nori parduoti, tačiau potencialūs pirkėjai, prieš įsigydami teritoriją, Klaipėdos savivaldybės ir teiravosi, kokios galimybės sumažinti detaliajame plane numatytus įsipareigojimus miestui.

„Tam, kad ta teritorija nestovėtų tokia, kokia yra dabar, o būtų vystoma, Klaipėdos savivaldybė yra pasirengusi sumažinti įsipareigojimus. Tikėtina, kad tuomet pardavimas įvyks, naujasis pirkėjas pradės vystyti šią teritoriją. Preliminariai matome, jog norint pakoreguoti įsipareigojimus miestui, reikia keisti arba detalųjį planą, arba rengti kitą teritorijų planavimo dokumentą. Jei tie įsipareigojimai būtų numatyti sutartyje, juos būtų galima lengviau pakoreguoti. Dabar jie yra detaliojo plano sprendiniai – juos reikia arba vykdyti, arba keisti. Bandysime ieškoti variantų, kaip pakoreguoti tuos detaliojo plano sprendinius“, – liepą tvirtino A. Kačalinas.

22 Comments

  1. Suomijanas

    kas ten tas kaminas nuotraukoje? Silumine katiline Klaipedos? tai tada tik tegul stato tame plote devynaukscius, truputi uzgos sita sovietine baidykle.

    Reply
  2. siaip

    Jei kaip straipsnyje rašoma kietu pavadini „studijos“ bus su 25-35 m2 tai čia bus pusiau bendrabutis….. ir šalia nuolankus kaimynas 50-60 m2 bute. Galima drąsiai sakyti jog vystytajai nemąsto apie solidu investicini projektą senamiesčiui o mintis kuo įvairesnės pasiūlos pateikimas i NT rinka o tai jau neįžeidžiant architektu galima pastebėti kaip liaudyje sakoma „turginio mentalitetas“ o ne Klaipėdos senamiesčio puoselėjimas miestiečiams Tad kas pirks tas kietu pavadinimu „studijas“? Tas kas planuos ir užsiims laikiną tu patalpų nuoma o ne tas kuris noręs įsikurti ilgam laikui, tad 50-60 m/ butu kaimynai bus laikinu gyventoju pašonėje, o te 20 m2 gyventojai greičiausiai besikečiantis ir nesilaikantis pvz. bendru namo gyventoju taisyklių pvz. triukšmo. Tad tie namai dažniau bus panašus i bendrabučius ar kažkas panašaus. Įdomu koks bus užstatymas? Žalieji plotai pagal valdininku normeles o visa kita po pastatais ir automobiliu stovėjimo aikštelėmis?
    Šiaip jei tiltas atsirastu pirmiau, tai greičiausiai šis tipo „patrauklus projektas“ nebūtu įdomus. Nors kam tas tiltas reikalingas, Nedidinkite senamiesčio užstatymo ir nereikės susisiekimo problemos spręsti. Dabar gi ieškoma kiekvienas žemes lopas senamiestyje kad tik ji užstatyti. Tiesiog gigantomanijos paranoja.

    Reply
  3. Dudorius

    Detalųjį planą privaloma grąžinti į viešą svarstymą ir Klaipėdos miesto savivaldybės architektūros skyriaus vedėja MANTĖ ČERNIUTĖ-AMŠIEJIENĖ turi pasitraukti iš pareigų!!!

    Reply
  4. Sake kad nebus tilto

    O. Ir tiltas vis gi bus???

    Reply
    • ezys

      Nebus to tilto, kuris buvo suprojektuotas, bet planuose ir tiltas ir gatve tebera tik neaisku kada ir kokie.

  5. Nuomonė

    Šalia senamiesčio norėtųsi kažko gražesnio ir skoningesnio, o ne kokio bangladešo tipo miegamojo rajono , užgožiančio Jono kalnelį.

    Reply
    • ezys

      O jus jau matete projekta, kad jis jums JAU nepatinka? Gal pasidalinsite?

    • Kas tas skoningesnis?

      Kas tas skoningesnis, pone? Kurio niekas nelankys ir teks uždaryti, arba stovės tušti, kaip daugelis mieste esančių biurų pastatų. Tegul tik stato ir klaipėdiečiai apsigyvena Klaipėdoje, o ne rajone, kaip yra dabar. Reikia zvimti kad blogai, dar nieko nepradėjus daryti.

  6. Keistas

    savivaldybės būdas skatinti investicijas į miestą užkariant ir tiltus pastatyti. Bet koks projekto Vystytojas šitas sąnaudas įtrauks ne į kuriamo objekto kokybę, o į parduodamo buto kvadratinio metro kainą ir Pirkėjas, sumokėjęs visus mokesčius valstybei, palūkanas bankams dar kartą sumokės pirkdamas butą? Nepateisinamas savivaldybės neįgalumas vertinant tai, kad čia dar ir senamiesčio teritorija kuriai ir taip begalė papildomų reikalavimų , o tuščios, apleistos dykros stovi dešimtmečiais tik perpardavinėjant sklypus.

    Reply
    • ezys

      Atsiprasau, bet ar jums su galva viskas gerai? Na va kurioje vietoje jus iskaitet, kad vystytojui reikes statyti tilta???? 🙂 Ar bent skaitet straipsni?

  7. Anonimas

    neiškils, kai nėra paklausos tokios, plius kiek suvaržymų ir apribojimų, pabėgs ir tie, nes verslas neina kur blogai, o Klaipėda nebe tokia patraukli kaip prieš 10 metų buvo

    Reply
    • ezys

      Klaipeda daug patrauklesne nei pries 10 metu, nes jei istorijoje nesigaudot, tai pries 10 metu kapanojomes gilioje krizeje. Jus teisus, verslas neina ten kur blogai… gerai, kad verslas eina i Klaipeda 😉

  8. Anonimas

    Geriau sakytų, kad imituojamas, o ne skelbiamas konkursas su terminu iki sausio 10 d.? Kodėl ne sausio 1d.? Kur tik savivaldybės klerkai nagus prikiša ten aferos ir suktybės.

    Reply
    • pritariu

      matyt projektą jau turi, tik suvaidinti konkursą reikia.

    • ezys

      konkursa ne savivaldybe skelbia, suprantu, kad straipsnio nepajeget perskaityti, bet bent jau iki antro sakinio galejot paskaityti pries nesamone rasydamas 😉

    • eziui

      o kas sako kad savivaldybė skelbia ? Perskaitykit komentarą dar karą.

  9. V

    Antri dragūnai, nei mokyklos nei darželio, o savivaldybė kaip visad su skystablaudžiu meru leidimus dalina.

    Reply
    • klp

      Socialinę infrastruktūrą ir turi statyti savivaldybė. Netoli jūsų minimų Dragūnų ir yra nauja statoma mokykla. Ir šiaip šalia buvusio pelenyno yra tų mokyklų ir darželių. Merą kaltinti reikia dėl to, kad iki pat šiol ši auksinė teritorija neišnaudojama.

    • ezys

      Darzelis kitoje gatves puseje 🙂 ir mokyklu padoriu atstumu nuo kvartalo yra bent keturios, darzeliu irgi bus kokie keturi. Ne laukuose juk kvartalas projektuojamas, o miesto centre, bet nenustebciau, jei tamstai sunku Klaipeda zemelapyje butu rasti, miestas Lietuvos vakaruose, jei ka 😉

    • O kuo blogi Dragūnai?

      O kuo blogi Dargūnai? Vienas geidžiamiausių gyvenimui Klaipėdos rajonų. Sutvarkytas, prižiūrimas, patrauklioje vietoje. O mokyklą jau stato.

    • klp

      Reikia pripažinti, kad V iš dalies teisus dėl socialinės infrastruktūros nekurimo naujuose rajonuose. Vienos mokyklos visoje Šiaurinėje Klaipėdoje neužteks. Reikia ir Tauralaukyje naujos normalios mokyklos. Beje pats laikas būtu pradėti galvoti apie naują mokyklą ir darželų Paupiuose. Kyla nauji rajonai, bet jokių mokyklų ir išvis beveik nieko ten nėra. Apie priemesčius už Palangos pl. net kalbėt nereikia. Užpruogramuota problema ateities kartom.

    • Steponas

      Tik nereikia Klaipėdos valdžios girti- ji blogiausia Lietuvoje ir viena blogiausių Klaipėdos miesto istorijoje. Naują mokyklą stato, kai 2012m.gimimo „Blinkevičiūtės” vaikai (kai mamoms mokėjo pilnas algas auginant vaiką) jau baigė pradinę mokyklą. 5 metus pavėluota, nors švietimiečiai maldavo. Mokyklos perpildytos. Baltijos kino teatras- griuvena iki šiol riogso, piliavietė- trapecijos formos, dirbtina, šlykštu ir gėda kam rodyti. Jono kalnelis irgi dirbtinis fake- taisyklingų formų. Neinvestuojama į naujų verslų pritraukimą- naujos įmonės nesikuria, bet užsidaro (pvz.: Švyturio alaus darykla, Yazaki, norvegų metalo įm.LEZ’e ir t.t.). Gėdinga Grigeo situacija, Dumpių smarvynas, Klasko geležies rūda- niekas nesprendžiama. Smiltynės gale, nuostabiausioje investuoti vietoje Lietuvoje nuspręsta statyti… ruoniukų reabilitacijos centrą! Ne vandens ar atrakcionų parką, kuris neštų pelną, o gyvūnų prieglaudą, kuri melš mūsų pinigus! Sunaikinta Jūros šventė. Miręs senamiestis. Nei muzikiniame nei dramos teatre nėra kam vaidinti, nėra ir žiūrovų. Švyturio arenoje niekas nevyksta, o baseinas jau griūva, kyšių pasekmėms išlindus. Jakų žiedas nebaigtas iki šiol, Melnragėj, einant prie molo- 2ha savartynas kairėje- visi svečiai šlykštisi. Bet visiems savivaldybėje viskas px.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Skautų gatvė: laukiama lemiamo savivaldybės sprendimo 

Beveik metus su Nacionaline žemės tarnyba (NŽT) ir naująja Klaipėdos valdžia dėl užtvertosios Giruliuose esančios Skautų gatvės likimo Gyvenamųjų namų ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Dėl pusės milijono „Neptūnui” skyrimo teisėtumo - ilga daina

Prokuratūros pradėta byla dėl šimtatūkstantinės uostamiesčio savivaldybės paramos krepšinio klubui „Neptūnas” niekaip nepajuda į priekį.   Po kalbų apie taiką, ...
2023-12-27
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Byloje dėl „Neptūnui” skirto pusės milijono – netikėtas posūkis

Po kalbų apie galimą taiką Klaipėdos apygardos prokuratūros inicijuotoje byloje dėl šimtatūkstantinės uostamiesčio savivaldybės paramos krepšinio klubui „Neptūnas” procesas pasisuko ...
2023-11-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This