Didelės apimties automobilių vagysčių byloje paskelbti nuosprendžiai

Kriminalai ir nelaimės

Ketvirtadienį Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmuose paskelbtas 173 lapų nuosprendis didelės apimties – 83 tomų sudėtingoje byloje dėl nusikaltimų, susijusių su automobilių vagystėmis.

Nusikalstamų veikų padarymu buvo kaltinami Marius Mikalauskas, Saulius Vaškys, Ina Pupšienė ir Mindaugas Radavičius. Dėl nusikalstamų veikų gausos ir įvairovės, M. Radavičiaus slapstymosi, taip pat dėl epidemiologinės situacijos šalyje teismas šią bylą narpliojo daugiau kaip dvejus metus.

Dėl vieno kaltinamojo slapstymosi jo atžvilgiu byla buvo išskirta, jis sulaikytas tik teismui jau išnagrinėjus kitus epizodus, tad nuosprendis šio vyro atžvilgiu bus priimamas vėliau. Martyno Vainoriaus nuotr.

Nustatyta, kad veikdami bendrininkų grupėje asmenys nusikalstamu būdu įgydavo automobilius, taip pat juos vogdavo, klastodavo transporto priemonių identifikavimo numerius, dokumentus, automobilius realizuodavo arba rengėsi įvykdyti nusikalstamas veikas, įgydavo ir laikydavo netikrus oficialius žymėjimo ženklus, klastodavo tikrus dokumentus ir suklastotus dokumentus realizuodavo, pagamindavo ir realizuodavo netikrus dokumentus, neteisėtai vertėsi komercine veikla, apvogė butą.

M. Mikalauskas byloje buvo kaltinamas dėl 137 nusikalstamų veikų padarymo, M. Radavičius – dėl 66 veikų, I. Pupšienė – dėl 4 veikų, S. Vaškys – dėl 9 veikų.

Pareiškėjais šioje byloje buvo draudimo bendrovės „Seesam Insurance AS” Lietuvos filialas ir valstybinė įmonė „Regitra”.

M. Mikalauskas nuteistas už 12 apysunkių nusikaltimų ir 22 nesunkius nusikaltimus. Jam skirta subendrinta 4 metų 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, ją atliekant pataisos namuose. Dėl 19 epizodų jis buvo išteisintas, neįrodžius, kad dalyvavo padarant šiuos nusikaltimus.. Nukentėjusiems M. Mikalauskas turės atlyginti 11 067 eurų žalą. Valstybės naudai iš jo konfiskuotos nepagrįsto praturtėjimo lėšos – 30 595 eurų.

Anot teismo pranešimo spaudai, skirdamas bausmę šią bylą nagrinėjęs teismo pirmininkas Svajūnas Bliudsukis atsižvelgė į tai, kad kaltinamasis nebuvo anksčiau teistas ir kitas aplinkybes bei faktus, liudijančius, jog turtinio pobūdžio nusikaltimų darymas buvo tapęs šios asmens pragyvenimo šaltiniu ir gyvenimo būdu. Ikiteisminio tyrimo metu ir bylos nagrinėjimo metu jis vengė duoti parodymus, juos davė tik dėl tos dalies, kuri buvo pagrįsta įrodymais. Parodymai duoti iš esmės tik ikiteisminio tyrimo teisėjui, siekiant švelnesnės kardomosios priemonės. Toks elgesys, teismo manymu, parodė, kad jis nelinkęs kritiškai vertinti savo elgesio, neparodė noro keisti nusikalstamo mąstymo ir gyvenimo būdo.

Iki tol irgi neteistas S. Vaškys buvo pripažintas kaltu dėl vieno nesunkaus nusikaltimo – automobilio identifikacinių numerių klastojimo. Jam skirta beveik 3 000 eurų bauda. Dėl 8 nusikalstamų veikų vyras išteisintas.

I. Pupšienė buvo išteisinta dėl visų keturių jai inkriminuotų nusikalstamos veikos epizodų.

Dėl M. Radavičiaus slapstymosi jo atžvilgiu byla buvo išskirta, jis sulaikytas tik teismui jau išnagrinėjus kitus epizodus, tad nuosprendis šio vyro atžvilgiu bus priimamas vėliau.

Šis nuosprendis gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Atvykstančius į teorijos egzaminą „Regitra“ tikrins metalo detektoriais

„Regitra“ skelbia, kad per paskutinius trejus metus buvo nustatyta 19 atvejų, kai teorijos egzaminą bandė laikyti kitas atvykęs asmuo ir ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Gautas pirmasis kasacinis skundas manekenės byloje

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas pranešė, kad trečiadienį gavo manekenės Dovilės Didžiūnaitytės byloje nuteistojo Ričardo Piniko gynėjo advokato Dariaus Kurpavičiaus kasacinį skundą. ...
2024-02-07
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Manekenės žūties byloje bausmės lieka tokios pačios

Klaipėdos apygardos teismas, išnagrinėjęs apeliacinius skundus, ketvirtadienį paskelbė nuosprendį manekenės Dovilės Didžiūnaitytės byloje. Kolegija, kurią sudarė teisėjai Kristina Kakurinė, Dalia ...
2024-02-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This