Ką pavyko aptikti šv. Jono bažnyčios vietoje?

Miestas

Kultūros infrastruktūros centro (KIC) užsakymu atliekant buvusios Šv. Jono bažnyčios vietos archeologinius tyrimus Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto (BRIAI) darbuotojai atidengė apie 30 proc. statinio pamatų.

„Per rugpjūčio–spalio mėnesius ištyrėme 606 kvadratinių metrų plotą, atidengėme bažnyčios bokšto, sienų pamatus, juose išmūrytus šešis kontraforsus, dvi vidaus kolonas, dvi puskolones, nežinomo mūrinio priestato pamatus šiaurinėje bokšto dalyje (iki 1854 m. gaisro), šildymo sistemą, grindinio likučius, kapų vietas. Surinkome įvairių XVI–XX a. radinių – ir iš nugriautos bažnyčios, ir patekusių čia iš kitur“, – pranešime cituojama dr. Raimonda Nabažaitė, KU BRIAI mokslo darbuotoja.

Pasak jos, bažnyčios apdailos ir funkcinių elementų rasta nedaug. Rasti akmens ir marmuro plytelių fragmentai, grindų ir sienos glaisto dalis su išlikusių plytelių spaudu, išorinio sienų tinko elementai, skalūninės stogo dangos, vitražo švininių juostelių bei stiklo fragmentų, keletas dekoratyvinių elementų, metalinių tvirtinimo detalių ir kt.

„Tyrimais nustatyta, kad statant bažnyčios pamatus buvo naudojami stambūs lauko akmenys, o jų tarpai užpildyti smulkesniais (taip pat ir grindinio) akmenimis, plytgaliais. Pamatuose sveikos plytos yra vieno standarto, kuris taikytas bažnyčiai statyti 1706 m. Tuo tarpu bažnyčios griuvenose rasta net kelių skirtingų rūšių ir dydžių plytų. Jos liudija, kad po 1854 m. gaisro ar kitų bažnyčios tvarkybos darbų naudotos įvairesnės plytos“, – dalijosi pastebėjimais dr. R. Nabažaitė.

Archeologiniams tyrimams atlikti buvo skirta 20 tūkst. eurų, jie finansuoti iš Paveldotvarkos 2020 m. programos, kuri tvirtinama kultūros ministro įsakymu, lėšų.

2 Comments

  1. Paveldosauga

    Keistokas straipsnis. KIC reklamuojasi (buvę „Lietuvos paminklai”)? Nė vieno žodžio, kad didesnę dalį lėšų tyrimams skyrė Klaipėdos savivaldybė, o ir patys liuteronai nemenkai prisidėjo. Tyrimai vyksta apjungus jėgas ir tai ne vien KIC ar KPD nuopelnas.

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Tai pranešimas spaudai, ne „Atviros Klaipėdos” publikacija. Portale apie finansavimą ir kitus su bažnyčios atstatymu susijusius
      reikalus rašyta ne vieną ir ne du kartus.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Poternoje kuriama nauja kultūrinė erdvė: pristatys šv. Jono bažnyčią

Įsibėgėjus pavasariui, planuojama, Muziejų naktį duris atvers Klaipėdos universiteto (KU) mokslininkės, archeologės dr. Raimondos Nabažaitės iniciatyva kuriama nauja kultūrinė erdvė, ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

Kultūra

Pristatys knygą „Kam skambino varpai? Bažnyčių ir šventorių tyrimai Lietuvoje“

Vasario 29 d., ketvirtadienį, 17.30 val., Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas plačiai visuomenei pristatys konkurse „Klaipėdos knyga ...
2024-02-22
Skaityti daugiau

Miestas

Nutraukta sutartis dėl Jono bažnyčios sklypo perplanavimo

Klaipėdos miesto savivaldybės nutraukė sutartį, pasirašytą dar 2017 m. dėl Turgaus. g. 24, Klaipėdoje, detaliojo plano, trukdančio atstatyti Jono bažnyčią, ...
2023-12-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This