Taupymas Klaipėdoje palies ir darželius, ir šventes, ir statybas

Miestas, Svarbu

Kitais metais siūloma Klaipėdos darželiuose nesteigti jau suplanuotų naujų auklėtojų etatų, Melnragėje nestatyti naujos bibliotekos, neorganizuoti „Europiados“. Tai paaiškėjo, kai Kultūros, švietimo ir sporto komiteto nariams trečiadienį buvo pristatytas Klaipėdos savivaldybės Strateginio veiklos plano 2021-2023 metams projektas.

Kol kas daugiausia diskusijų tarp politikų kelia planuojama Atgimimo aikštės rekonstrukcija ir požeminio parkingo po ja įrengimas, nes tai nemažai kainuos, o biudžeto pinigų labai trūksta ir kitoms sritims. Martyno Vainoriaus nuotr.

Klaipėdos savivaldybės Strateginio skyriaus vedėja Indrė Butenienė tvirtino, jog kitais metais biudžete, palyginti su šiemet, bus gerokai mažiau pinigų, tad tikrai reikės taupyti. Planuojama, kad pinigų savarankiškoms funkcijoms gali būti net 11 mln. eurų mažiau. Nepaisant to, valstybė padidino bazinio atlyginimo dydį visiems biudžetinių įstaigų darbuotojams.

„Nors žmonėms algos padidės tik po kelis eurus per mėnesį, mums biudžete tokiam padidinimui papildomai reikia rasti milijonus“, – tvirtino I. Butenienė.

Kultūros, švietimo ir sporto komitete aptarta, kaip ir kiek pinigų bus paskirstyta jo kuruojamoms sritims.

„Visose biudžetinėse įstaigose, įskaitant ir savivaldybės administraciją, siūloma 30 proc. sumažinti prekių ir paslaugų įsigijimą, 50 proc. sumažinti išlaidas einamiesiems remontams. Kasmet darbo užmokesčio fonde kiekvienai įstaigai nuo mažiausio darželio iki savivaldybės administracijos buvo planuojamas tam tikras procentas augimui, kad būtų galima didinti koeficientus. Dabar siūloma tą augimą apriboti, bet kalbų, jog konkretiems žmonėms gali mažėti atlyginimai, tikrai nėra. Tiesiog įstaigoms ribojama galimybė gyventi geriau. Visur augimo galimybės bus mažesnės“, – pabrėžė I. Butenienė.

Strateginiame veiklos plane numatyta sustabdyti suplanuotą etatų darželiuose plėtrą. Politikai dar vasarą pritarė, jog visuose Klaipėdos darželiuose kiekvienoje grupėje būtų įvesta po du ikimokyklinio ar priešmokyklinio ugdymo mokytojų etatus. Kai kuriuose darželiuose tokie papildomi etatai atsirado nuo rugsėjo pirmosios, jų plėtra buvo numatyta ir nuo kitų metų sausio 1-osios, o likusieji – nuo 2022 metų.

Dabar numatyta šitą plėtrą laikinai stabdyti, nes naujiems etatams nėra pinigų. Sykiu siūloma ir nemažinti tėvų mokesčio už prailgintas grupes, nors tai buvo suplanuota.

„Miesto tarybai bus siūlomas paketas dokumentų dėl tam tikrų mokesčių ir įmokų padidinimo. Jei savivaldybė įstaigose nori išlaikyti inventoriaus plėtrą, tai reikia didinti tėvų įmokas, kurios dabar yra labai mažos. Iš biudžeto tikrai neturėsime galimybės padėti įstaigoms“, – aiškino I. Butenienė.

Švietimo srityje taupymas palies ir naujosios mokyklos šiaurinėje miesto dalyje statybas. Jų pabaiga buvo planuota kitų metų spalį, tačiau dabar ji persikels į 2022 metus. Tokia pat situacija ir su darželio „Svirpliukas“ rekonstrukcija.

Taupymas kitais metais pareikalaus ir kitų aukų. Nors buvo planuota jau kitais metais pradėti bibliotekos statybas Molo gatvėje, Melnragėje, planai nukelti iki 2022 metus. Kitais metais Klaipėda turėtų priimti didžiųjų burlaivių regatą, taip pat turėjo vykti ir „Europiada“, perkelta iš šių metų

„Įvertinant visas grėsmes dėl COVID, nes „Europiadoje“ būna labai daug žmonių, planuojame tartis, kad ji būtų nukelta į 2022 metus“, – teigė I. Butenienė.

Ji tvirtino, jog kitais metais bus labai smarkiai apkarpyta ir vadinamoji kietoji dalis – įvairiems projektams skiriami pinigai.

„Aišku, turi tęstis tie projektai, kur jau yra pasirašytos sutartys su rangovais. O iš naujų investicinių projektų bus pradedami vos keli – Atgimimo aikštės rekonstrukcija, Skulptūrų parko sutvarkymas, senamiesčio grindinio sutvarkymas ir dar keli“, – vardijo Strateginio planavimo skyriaus vedėja

Kultūros, švietimo ir sporto komiteto narių akys nukrypo į Atgimimo aikštę. Esą jei savivaldybė nesiimtų jos rekonstrukcijos, būtų pinigų naujiems auklėtojų etatams darželiuose.

„Gal vertėtų palaukti, kol prasidės naujas ES finansavimo laikotarpis ir tada imtis Atgimimo aikštės, o dabar įrengti laikiną aikštelę Danės gatvėje prie „Klaipėdos energijos“, – ir svarstė, ir siūlė komiteto narys Rimantas Didžiokas.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis teigė, jog minima vieta automobilių stovėjimo aikštelei netinka, nes ji pernelyg toli nutolusi nuo Muzikinio teatro, o automobilių stovėjimo aikštelės reikia būtent šiam objektui.

„Reikia kažkaip įgyvendinti tą Atgimimo aikštės projektą, nors per didelio malonumo ir mes nejaučiame“, – pripažino G. Neniškis.

Komiteto pirmininkė Laima Juknienė siūlė pinigų neskirti Sakurų parko įrengimui, o juos nukreipti į naujuosius etatus darželiuose.

„Sakurų parkui reikia nedidelės sumos, 900 tūkstančių eurų, tad vargu, ar tai išgelbėtų situaciją“, – patikino I. Butenienė.

Ji pabrėžė, jog įgyvendinti parengtą Strateginės veiklos planą kitais metais ir taip reikia 3,6 mln. eurų daugiau nei jų bus biudžete. Todėl nusimato dar didesnis taupymas ir suplanuotų lėšų apkarpymas.

24 Comments

  1. ačiū

    Klaipėdos konservatoriams su kaveckiu priešaky, privaldė tiek ritvarkė, kad viskas, dugnas. O ką nors padarė jie, kad nemažėtų ar tik moka soc tinkluose pasigirti kažkuom?

    Reply
  2. Agnė

    Mokykla kaip suprantu sporto kulturos ir švietimo ministerijai – išvis ne prioritetas.. Kaip ir savivaldybei

    Reply
  3. Cha!

    Kaip būtų galima sustabdyti išmaldos maltiečių sriubai prašymų? Kodėl yra prašoma žmonių, tokių pat vargšiukų, pagalbos? Ar neatsirastų miesto taryboje protingų žmonių, kurie orientuotųsi situacijoje? Pvz. Dabar, siaučiant pandemijai, kam ištaškyti pinigus eglutei, tiksliau – žvaigždei, tuos 90 tūkstančių? Juk džiaugtis tuo neleidžiama, visiems liepiama sėdėti namie, juk karantinas. Tai ar protinga taip taškyti mokesčių mokėtojų pinigus? Pervestų tuos pinigus maltiečių sriubai, tai nors tie vargšiukai būtų pamaloninti, tikrai pajaustų valdžios rūpestį. Bet ne! Geriau pinigus eglutei, kuria niekas nesidžiaugia, bet ne seneliams. Filosofija aiški. Paskui politikai rodo savo „geras” širdis, organizuoja išmaldų akcijas…Cinizmas, baisus nejautrumas, pinigų siurbimas ir jų ištaškymas beribis.

    Reply
  4. Darželiai pofik

    Svarbu, kad būtų džezo festivalis

    Reply
  5. turtingi esame

    Niujorke ar Londone prie žymiausių teatrų specialių parkingų nėra, bet ten šiuo klausimu nėra jokios problemos. Klaipėdoje prie Pilies uosto yra didžiausia stovėjimo aikštelė (5 min. kelio pėstute), tačiau esame tokie turtingi, kad reikia statyti šalia 2 aukštų požeminio parkingo. Beje, esame vieni labiausiai nutukusių Europoje.

    Reply
    • Tomas

      Ir tai mokesčių mokėtojų pinigais bus ištaškyta 11mln. Kažkoks absurdas, bet savivaldybės diletantams tai normalu.

  6. Fui

    Kas per nesąmones? Ir vėl valdininkai pinigus pasidalino skirtus sakuru parkui. O zmoniems nieko nereik? Kada baigsis tas grobstymas mieli ponai valdininkai? Mums reikia ir parko, nėra net kur pailsėti prisėdus. Viską sunaikino. Kur nagus prikišat, ten vien skriaudą. Gėda!

    Reply
  7. Buteniene

    Danės gatvės projektas tai jau senai parengtas ir statybos leidimas išduotas – ir tam matyt kalnas pinigų ištratintas. Čia gi buvo numatyta ir papildoma juosta l/a parkavimui

    Reply
  8. Bepročiai

    atrodo toje valdžioje. Jie vis diskutuoja, o žmonės iš miesto bėga lauk į rajoną tačiau jie toliau kliedį apie sakūrų parkus – tik kas juos prižiūrės ir kas iš jų liks? Milijonus taško tramvajų studijoms, bastionų tiltams, daugiaaukščiams parkingams po žeme ir kitiems S.Budino užveistiems kliedesiams, o dabar dar planuoja už naujai išduodamus statybos leidimus visiems mokestį uždėti -paskatinti investticijas į miestą, kai aplink dykrose vėjas šiukšles gainioja. Tuo tarpu darželio grupės antrai auklėtojai pinigų nėr, lai 20-25 pypliai šlapiais klynais prisižiūri patys save ir auga debiliukai – švietimui prioritetas.

    Reply
    • igė

      auklėtojos šlapius klynus nevalo, nesvarbu, ar 1 ar 2 ar 3 vienoj grupėj vienu metu, tam yra auklytės. o čia tiesiog norima auklėtojoms palengvint krūvį, kad galėtu kelias valandas padirbt dviese, kavos ramiai atsigert, vaikus aptart. Aš irgi norėčiau, kad mano darbe taip būt, bet….

  9. na jau ne (pataisyta)

    Baikit apsimetinėti , jog tai didžiausia bėda – žiūrovams paėjėti po spektaklio !!!! Š*dą mala miestiečiams, o “atidirbti”pažadus reik verslui , kuris už Atgimimo aikštės pampsta, puikiai matosi nuotraukoj. Su “atkatais ” nepajuokausi .

    Reply
    • Anonimas

      TAIP TA AIKŠTELĖ POŽEMINĖ ŠALIA VIEŠBUČIO PARKINGUI

  10. na jau ne

    Baikit apsimetinėti , jog tai dižiausia bėda – žiūrovams paėjėti po spektaklio !!!! Š*dą mala miestiečiams, o „atididbti” reik verslui ,kuris už Atgimimo aikštės pampsta, puikiai matosi nuotraukoj. Su „atkatais ” nepajuokausi .

    Reply
  11. Savivaldybės ašarų pakalnėj

    Graudžiai juokinga bus, kai savivaldybės klerkai išsidalins kalėdinės premijas.

    Reply
  12. Milijardas eurų

    Čia rašė sielosi, kur reiks juos dėti, kai pasipils milijardų lietus, o dabar apie taupymą kalba. Kas iš tų kelių etatų? Tvarkykite miestą.

    Reply
  13. Grublliauskas neniškis

    Yxodi

    Reply
  14. Savivaldybė tsupys ant vaiku

    Ir taškis mūsų pinigus Rumpiškės kvartalo mefžio kirtimui ir trinkelizacijai 7.3 mln pasidalino. Skulptūrų parko medžių kirtimui Pie 3 mln. Ir kitiems projektams pinigu plovykloms. Tri keluzacijai

    Reply
  15. Pinigų yra. Tik ne visiems

    Tai mokyklos irgi nebereikia? Turėjo būti šiemet. Bet “Neptūnui” milijoną eurų, o kartu su savivaldybės įmonėmis 1,5 milijono į nasrus vis tiek sukišit, Grubliauskai, Taraškevičiau? Visi taupys, bet dėl jūsų idiotiškos ambicijos biudžeto pinigais kašiorus Neniškis parems?

    Reply
    • Kashioras

      ir tai jau nesikeičia dešimtmečiais…

    • Anonimas

      Remiami tie, is kuriu didziausia nauda.

    • Kaminkretys

      Šiaip tai viskas atvikščiai. Keista,kad valdininkeliai nežino, kad pridetinę vertę butent ir sukuria statybos, kelių tiesimas, gamyba, pagaliau ir vartojimas. Iš ju sumoketu mokesčių ir išlaikomi visi tie valdininkeliai. Bet matyt valdininkams svarbiau jų pačių,, reikaliukai,, Kol gamyba neatsigaus, tol taip ir risites žemyn.

    • Agnė

      Mokykla turejo buti dar 2019 m. Bet aikšte rekonstruot svarbiau ir trinkeles kažkur sudet. O vaikam kad mokyklu šiaurinej daly nea, apie sporto bazes ir kulturinius burelius tai jau nešneku net – tai koks skirtumas

  16. Ka?

    O iš naujų investicinių projektų bus pradedami vos keli – Atgimimo aikštės rekonstrukcija, Skulptūrų parko sutvarkymas, senamiesčio grindinio sutvarkymas ir dar keli“, – vardijo Strateginio planavimo skyriaus vedėja

    TAI.JEI VISKAS NUSPRESTA KAM TOS DISKUSIJOS? I

    Reply
    • diskusijos tam

      kad pliusiuką užsidėt

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Nuomonės

Metai prie Klaipėdos valdžios šturvalo: sėkmės ir nesėkmės

Sėkme reikėtų vadinti pastangas darbuotis atnaujinant daugiabučių namų kiemus, ugdymo įstaigas ir jų aplinką – dėmesio anksčiau tam tikrai stokota. ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This