Lietuvos vadovaujama NATO priešmininių laivų grupė aptiko kelias dešimtis minų

Uostas ir jūra

Gruodžio 1–9 d. Lietuvos karininko kmdr. Audriaus Venckūno vadovaujama NATO Nuolatinės parengties priešmininių laivų I grupė (angl. Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 – SNMCMG1) kartu su Danijos karališkojo laivyno priešmininiais laivais Danijai priklausančiame Kattegato sąsiauryje (tarp Danijos ir Švedijos) vykdė istorinių jūrinių minų paieškos operaciją.

NATO Nuolatinės parengties priešmininių laivų I grupės nuotr.

Operacijoje dalyvavo keturi NATO Nuolatinės parengties priešmininių laivų I grupės laivai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Vokietijos, taip pat du Danijos karališkojo laivyno priešmininiai laivai. Jos metu buvo išžvalgytas 23 kvadratinių jūrmylių plotas (apie 42 kvadratiniai km) ir jūros dugne surasta 20 laivybai pavojingų minų. Visi surinkti duomenys apie nustatytus jūros dugno objektus buvo perduoti Danijos karališkajam laivynui tolesniems veiksmams atlikti.

Kol grupės priešmininiai laivai vykdė savo pagrindinę minų paieškos užduotį, NATO laivų grupės flagmanas N42 „Jotvingis“ vykdė bendras manevravimo jūroje pratybas su Danijos karališkojo laivyno fregata HDMS „Peter Willemoes“.

Nuo 2020 m. rugpjūčio iki gruodžio NATO Nuolatinės parengties priešmininių laivų I grupė iš viso dalyvavo septyniose jūrinių istorinių minų paieškos ir sunaikinimo operacijose. Šių operacijų metu bendrai buvo išžvalgytas 125 kvadratinių jūrmylių (apie 231 km²) plotas įvairiuose Šiaurės Europos (įskaitant trijų Baltijos valstybių) vandenyse. Buvos surasto 73 jūrinės minos, kurių dauguma buvo sunaikintos. Kitų duomenys ir aptikimo koordinatės perduotos tų valstybių kariniams laivynams, kurių teritoriniuose vandenyse ir ekonominėse zonose buvo vykdytos operacijos.

NATO Nuolatinės parengties priešmininių laivų I grupę, vadovaujama kmdr. A. Venckuno, šiuo metu sudaro: flagmanas (laivas-vadavietė) „Jotvingis“ (Lietuva) su tarptautiniu štabu, ir trys priešminiai laivai – „Admiral Cowan“ (Estija), „Sulzbach-Rosenberg“ (Vokietija) ir „Imanta“ (Latvija).

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Lietuvos NATO 20-mečiui paminėti - ir tradicinis bėgimas

Minint Lietuvos 20-ąsias įstojimo į NATO metines, Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigada „Žemaitija“ įgyvendina intensyvų ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Miestas

Aptartas pasirengimas mobilizacijos pratyboms

Penktadienį Brigados generolo Povilo Plechavičiaus poligone Klaipėdoje vyko brigados „Žemaitija“ organizuojamas renginys – Lietuvos kariuomenės veiksmų su civilinėmis institucijomis derinimas ...
2024-03-16
Skaityti daugiau

ELTA

Rusijos informacinės atakos: nuo NATO iki rinkimų

Praėjusiais metais Lietuvos kariuomenė (LK) fiksavo daugiau nei 3,5 tūkst. priešiškų valstybių inicijuotų ir prieš Lietuvą nukreiptų informacinių atvejų, rodo ...
2024-03-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This