Mes – ne „народец”

Nuomonės

Denis Kišinevskij
2020-12-13

Komentarų: 3

Ką tik nacionalinė žiniasklaida pranešė sukrečiančią žinią: Lietuva pasiekė dar vieną rekordą – pagal sergamumą Covid-19 atsidūrė pirmoje vietoje Europoje. Tris kartus „valio” ir vieną ilgą „valiooo”!

Deja, bet ir vėl turime pripažinti: esame blogiečiai ir autsaideriai – blogiausi Europos žemyne. Ar tikite? Turbūt nelabai, nes tai gana sunku įsivaizduoti. Tokia žinia prieštarauja sveikam protui ir logikai. Bet yra, kaip yra.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Didžiosios Britanijos konservatorių partijos įkūrėjas Benjamin Disraeli sakė: yra trys melo rūšys – melas, bjaurus melas ir statistika. Atrodo, kad pastaruoju metu Lietuvos valdininkai tobulai įvaldė šį „skaičiavimų” amatą. Bet nieko nepadarysi – yra, kaip yra.

Kaip žurnalistas, kuris netiki ir labai skeptiškai vertina bet kokias sąmokslo teorijas, šiandien galiu drąsiai pasakyti – netikiu Lietuvos skaičiavimo metodika. Kaimyninėse Latvijoje ir Estijoje situacija irgi gana sudėtinga ir labai rimta, bet skaičiai visiškai kitokie.

Kodėl taip yra? Todėl, kad Lietuvos žmonės nieko neverti? Todėl, kad mes esame išskirtiniai idiotai? Ne, nesame. Taip nėra, ir kol kas nei vienam mokslininkui nepavyko manęs įtikinti, kad esame tokie šlykštūs blogiečiai, kaip mus reprezentuoja ministrai ir „kompetentingi specialistai”, kurie jau patys negali paaiškinti, kas yra negerai su ta Lietuva. Bet yra, kaip yra.

Leisiu juodai pajuokauti: panašu, kad pasirinktas valstybės vektorius pirmauti visose kertinėse pragyvenimo lygio srityse – pagal girtuoklystę, savižudybes, pajamų nelygybę, o dabar ir pagal sergamumą koronavirusu – užgožia norą ir mintį pagudrauti su skaičiais ir formuluotėmis. Nereikia bauginti žmonių ir pasakoti pasauliui apie baisybes – reikia išmokti komunikuoti ir adekvačiai kalbėti su auditorija. Lietuva – komunikacijos specialistų šalis, kad ir keista, turinti labai daug problemų šioje sferoje – ypač valdžios lygmenyse. Bet yra, kaip yra.

Kalbant apie tragišką valdininkų komunikaciją, aš vis dar nuoširdžiai tikiu, kad lietuviai – tauta, o ne „народец”, kaip Aleksandras Lukašenka, norėdamas pažeminti, vadina baltarusius.

Aš vis dar nuoširdžiai tikiu ir matau, kad daugumai šalies piliečių žodžiai „atsakomybė”, „sąmonė”, „solidarumas”, „tvirtumas” ir galų gale „patriotizmas” kažką reiškia.

Tačiau tuo pat metu žmonės nepamiršo apie savigarbą ir tikiuosi, kad nepamirš. Ši sąvoka vis dar turi didelę vertę, ir tas faktas labai džiugina. Panašu, kad ne veltui 30 metų gyvename nepriklausomoje ir laisvoje šalyje.

Jau kelis mėnesius kiekvieną dieną pradedu nuo spaudos konferencijų iš SAM ir kitų atsakingų institucijų, kur valdžios ponios ir ponai su kaklaraiščiais ir kaukėmis nuolat aiškina mūsų žmonėms ir skleidžia žinią po Lietuvą, kad mes, tai yra jūs, esate debilai, beždžionės ir dvasiniai ubagai, neturintys jokio supratimo apie atsakomybę ir sąmoningumą – niekšai, trukdantys „profesionalams” dirbti.

Dažniausia esu stebėtojas, kuris transliuoja kitų pozicijas ir nuomones, kadangi tokia yra žurnalistų dalia. Tačiau dabar priartėjau prie savotiškos moralinės raudonos ribos, kada tylėti jau nebeįmanoma, nes tyla būtų prilygstama nusikaltimui – prieš save, savigarbą ir elementarų žmogaus orumą. Kaip mėgsta sakyti LR prezidentas, „kreipiuosi į visus gerus žmones” aktyviai reikšti savo nuomonę ir reguliariai rodyti valdžiai, kad nesame beždžionės, „народец” ar nusikaltėliai – esame tauta ir savo šalies piliečiai.

Kviečiu visus nepasiduoti žeminančioms kalboms ir įžeidimams, reaguoti ir priešintis niekinimams, gerbti save ir branginti savo gyvenimą bei orumą.

O valdžios atstovus ir ką tik pradedančius dirbti ministrus – ypač gerbiamą Arūną Dulkį – raginu atrasti kantrybę, teisingus žodžius, priartėti ir suprasti paprastą žmogų bei atsisakyti gąsdinimo praktikos ir siekių įvesti nepaprastąją padėtį, nes tai taptų tragedija, visų pirma – moraline tragedija, pralaimėjimu ir didžiuliu nusivylimu, kuris, vargu, ar padės nukryžiuoti virusą – greičiausia tokios kraštutinės priemonės nugalės tik pavargusius piliečius. Lietuvoje nėra karo ar karo grėsmės, o virusas neišsigąs ir niekur nepabėgs dėl „nepaprastosios padėties” įvedimo.

P. S. Persirgau SARS-CoV-2 ir iki šiol jaučiu nemalonius padarinius.

3 Comments

  1. Wow

    Tai gal ne kiek mus gąsdina, kiek patys bijo. Jie juk tokie patys žmonės kaip ir mes. Tik ,kad laimėjo rinkimus ir pasidarė baisu. Niekas tam nėra pasiruošęs.

    Reply
  2. Ačiū už straipsni

    Už išplatinta infekcija lygoninese ir globos namose atsakingos savivaldybės. Mera į teisma. Nes nesirupina pav. Savivaldybėi lygon. Ir globos namais . O galvojo tik kaip kirsti ir vogti miesto medžius per karantina.

    Reply
  3. Ačiū už straipsni PALAIKOM

    KAIP GERAI PARAŠYTA:
    pirmauti visose kertinėse pragyvenimo lygio srityse – pagal girtuoklystę, savižudybes, pajamų nelygybę, o dabar ir pagal sergamumą koronavirusu – užgožia norą ir mintį pagudrauti su skaičiais ir formuluotėmis. Nereikia bauginti

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Šalyje - 24 nauji užsikrėtę COVID-19, Klaipėdoje - du

Pirmadienį šalyje patvirtinti 24 nauji COVID-19 atvejai, iš kurių 6 žmonės susirgo antrą kartą, du – trečią, skelbia Valstybės duomenų ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Šalyje - jau mažiau nei 400 sergančiųjų COVID-19

Per savaitgalį Lietuvoje patvirtinti tik aštuoni nauji COVID-19 atvejai – vienas šeštadienį ir septyni sekmadienį, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Visi ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Visoje šalyje - tik vienas naujas koronaviruso atvejis

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad šeštadienį visoje Lietuvoje buvo patvirtintas tik vienas, pirminis, naujas susirgimas koronavirusine infekcija. Klaipėdoje jau trečią ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This