Virtualioje parodoje – tekstilės kolekcijos

Kultūra

Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos meno skyrius pristato virtualią VšĮ „ARS MAJOR“ ir „BALTIC ECO THINGS d’Art Design Baltic Group“ dalyvių parodą, kurią sudaro namų tekstilės kolekcijos „Sentimentai“, „Puota“ ir „Išmanioji tautinė lėlė“.

Lietuvos valstybės atkūrimo 30-ųjų metinių minėjimui skirtoje parodoje taip pat pristatomos lėlyčių gamybos kūrybinės dirbtuvės, interaktyvi edukacinė programa – žaidimas „Išmanioji tautinė lėlė“ ir knygelė vaikams „Vasaros diena kuršių nerijoje“ iš knygų serijos „Nepaprasti Vienuko nuotykiai“.

Namų tekstilės kolekciją „Sentimentai“ sudaro lininiai ir vilnoniai pledai, lininė/šilkinė patalynė, rankšluosčiai ir kiti žakardiniai interjero tekstilės gaminiai, kuriuose atsispindi Lietuvos pajūrio gamtos ir kultūros paveldo vaizdai. Eksponatuose tekstilės gaminių spalvų gama atvaizduoja Baltijos pajūrio gamtos atspalvius.

Parodoje taip pat eksponuojamos Mažajai Lietuvai būdingų raštų staltiesės: skirtingo dizaino, primenančio lietuviškų diminių raštų motyvus. Tai lininės staltiesės, pagamintos šiuolaikinėmis pramoninėmis audimo
staklėmis ir išaustos pagal autentiškus šio regiono interjero audinių pavyzdžius, saugomus Lietuvos muziejuose.

Mažosios Lietuvos staltiesėms, kurios buvo naudojamos kaip lovatiesės, būdingos įvairiaspalvės juostos, austos diminiais raštais, išsidėsčiusios horizontalioje plokštumoje pramaišiui su baltu staltiesės fonu. Vyrauja balta, raudona, mėlyna, juoda spalvos. Vienoje staltiesėje derinamos dvi ar net keturios spalvos. Kitiems Lietuvos regionams tokios spalvingos skersadryžės staltiesės nėra būdingos.

„Išmanioji tautinė lėlė“ – tai Lietuvos pajūrio kraštui skirtas lėlių žaidimo edukacinis rinkinys ir interaktyvi edukacinė programa, tinkama naudoti išmaniajame telefone ir kompiuteryje. Rinkinį sudaro moteriška ir vyriška lininės lėlės, joms pritaikyti tautinių kostiumų deriniai bei popieriniai įrankių priedai, taip pat kompiuterinio žaidimo nuoroda (demo versija), kuri leis žaisti su lėlėmis išmaniajame telefone ar kompiuteryje.

Iš lininio audinio pasiūtos vyriška ir moteriška lėlytės aprengtos Klaipėdos kraštui būdingais drabužėliais, kurie šiame regione turi tam tikrų išskirtinių bruožų. Tai languotas sijonas, kuriame vyrauja raudona, žalia, mėlyna spalvos, dryžuota balta su raudona prijuostė, kuri dažnai būdavo išilgadryžė, o jos apačia užbaigiama skersadryžio rašto juosta, prie juosmens prisirišama siuvinėta puošni „kišenė“ būtiniausiems daiktams įsidėti, vadinama delmonu, ir specifinis, tik tam kraštui būdingas moters galvos apdangalas. Būdingų bruožų turi ir vyrų apranga – šiam kraštui būdingos trumpos (žemiau kelių) kelnės ir puošnios raštuotos kojinės bei prabangiai siuvinėti įvairiaspalviais siūlais diržai.

„Tai pasakojimas apie jaunąjį keliautoją, kuris pasirinko kupiną neįtikėtinų nuotykių kelią, norėdamas pažinti pasaulį ir jame atrasti save. Vieną dieną jis leidosi į tolimą kelionę nė nežinodamas, kas gi jo laukia. O juk jam buvo lemta nuveikti kai ką didingo! Jis mėgo keliauti vienas, todėl galėjo atidžiau stebėti jį supantį pasaulį, užlietą ryškiomis spalvomis ir tik jam vienam pastebimais atspalviais. Būdamas atviras pasauliui Vienukas savo kelyje sutinka tuos, kurie tampa jo draugais”, – apie knygelę vaikams „Vasaros diena Kuršių nerijoje“ rašo projekto įgyvendintojai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Mums rašo

Šarūnas Šarkauskas: kelyje ir judėjime 

Noriu pakviesti jus į Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriaus galeriją, kur tapytojas Šarūnas Šarkauskas eksponuoja paveikslų ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Kultūra

Melnragės paplūdimyje - paroda-instaliacija

Balandžio 12 d., penktadienį, 17.17 val. pirmosios Melnragės paplūdimyje, netoli Šiaurinio molo, atidaroma fotografės Arūnės Baronaitės fotografijų paroda–instaliacija „POLIMERAS“. Meninio ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This