Dėl skiepijimo nuo koronaviruso – ir baimė

Svarbu, Sveikata

Vakcinacijai nuo koronaviruso aktyviai ruošiasi ir Klaipėda, kuri jau suskaičiavo, kiek klaipėdiečių bus paskiepyti pirmiausia. Tačiau nuogąstaujama, kad vakcinacija nebus efektyvi, nes ji gali užsitęsti per ilgai.

PIxabay.com asociatyvioji nuotr.

Klaipėdos savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Rožė Perminienė teigė, jog visam vakcinacijos procesui vadovauja Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), o Klaipėda vykdo jos nurodymus, tad vyksta intensyvus pasirengimas.

„Visi turime informaciją, kad Europoje patirtinti vakciną planuojama gruodžio 29 dieną, SAM planuoja, kad Lietuvą ji pasieks pirmąją sausio savaitę. Mūsų pasiruošimas toks, kad jis vyksta ligoninėse, yra paskirti trys pirminės sveikatos priežiūros centrai, kurie organizuos vakcinacijos procesą. Įstaigos žino, ką ir kaip darys, visos įrangos, patalpos numatytos, pasiruošta, tiesiog laukiame vakcinos“, – Sveikatos ir socialinių reikalų komitetui antradienį informaciją pateikė R. Perminienė.

Ji tvirtino, jog SAM yra nustačiusi prioritetines grupes, kurios bus skiepijamos pirmiausia.

„Mes pagal jas taip pat suskaičiavome poreikį ir informaciją pateikėme SAM. Prioritetinės grupės yra sveikatos sistemos darbuotojai, po to – socialinių paslaugų įstaigų darbuotojai ir globotiniai, o jau paskui – 65 metų ir vyresni gyventojai. Tačiau jau girdime, kad pirmoji skiepų siunta bus labai nedidelė, tik 10 tūkst. dozių. Matyt, ministerija labai aiškiai nurodys, kam ši siunta bus išdalinta. Laukiame informacijos“, – kalbėjo R. Perminienė.

Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto narys, Klaipėdos universiteto rektorius Artūras Razbadauskas, kuris yra ir medikas, nuogąstavo, kad tokiais lėtais tempais vyksiantis skiepijimas gali būti neefektyvus.

„Norint įgyti kolektyvinį imunitetą, reikia paskiepyti 60-70 proc. populiacijos. Dabar koronavirusu serga ar yra persirgę apie 100 tūkst. gyventojų, tad galime galvoti, jog dalis Lietuvos gyventojų jau turi imunitetą. Tad vakcinuoti dar reikia apie 40-50 proc. populiacijos ir kuo skubiau. Jei taip tempsime, turėsime didelių problemų. Reikia kalbėti nacionaliniame lygmenyje, turime turėti aiškią viziją ir strategiją, kaip galime kuo greičiau paskiepyti kuo daugiau žmonių. Imuninis atsakas gali būti 3-4 mėnesiai, tad jei sausį paskiepysime tik mažą populiacijos dalį, tai birželį reikės skiepyti iš naujo. Man tikrai keistokai atrodo visa ta vakcinacijos situacija. Tokiu tempu gali prapulti ir natūralus imunitetas tų žmonių, kurie jau persirgo. Tad visi bendromis jėgomis turime žiūrėti, kaip galime kuo geriau strategiškai pasielgti“, – kalbėjo A. Razbadauskas.

R. Perminienė priminė, jog sausį Lietuvą turi pasiekti kol kas tik vieno gamintojo „Pfizer“ vakcina.

„Tikimasi, kad kitų kompanijų baigiama gaminti vakcina bus greitai patvirtinta, patentuota, tai turėtų didesni kiekiai greičiau atvykti“, – akcentavo R. Perminienė.

Lietuva jau yra nusprendusi pirkti vakcinas iš šešių kompanijų – „Moderna, „AstraZeneca“, „Janssen Pharmaceutica NV“, „Sanofi ir GSK“, „BioNTech ir Pfizer“ bei „CureVac“.

9 Comments

  1. nežinomas

    tai kiek kartu skiepyti turės žmones,kol visiškai neliks lietuvių….juk tą vakcina naudos jokios neduoda,o tik nualina žmogaus imunitetą….ir suserga dar daugiau,nes mūsų maistas irgi paveiktas genetikos ne natūralus

    Reply
  2. nesutinku

    O kas blogo kad zmogus rupinasi savo sveikata ir nori grantiju? Ar pamenatae kaip buvo su nutelos sviestu? Vienoms salims vena receptura kitoms kita -pigesne. As tikrai nebusiu tas kuris puls skiepitis pirmas .

    Reply
  3. Kazys Binkis

    Reikia būti labai drasiu žmogumi, kad skiepitis skiepais kurie sukurti ir ištestuoti vos per 11mėn. Kai įprastai skiepams skiriama nuo 5 iki 30metų, pakentesiu kokius 3 metelius be skiepų.

    Reply
    • Anonimas

      Aciu begemotams, normaliems daugiau liks

    • To anonimas

      Tai man negaila skiepikis, o aš palauksiu pažiūrėsiu, kaip tavo sveikata hehe 🙂

    • Anonimas

      Įdomu, kai nuo gripo skiepijiesi, irgi klausi prieš kiek metų vakcina šitam gripo variantui buvo sukurta?

    • X

      Juokingiausia, kai tokie begemotai pasiūlo Lietuvai geriau bendradarbiauti su Rusija dėl jos vakcinos, ale geriau veikianti, saugesnė ir patikimesnė…

    • Begemotas

      o tai pasirodo tiesiog sezonio gripo nauja atmaina? sekmės bandomiesiems triušiams aš pabūsiu begemotas palauksiu hehe

    • Aspirinas

      Skiepų mylėtojams reiktu žinoti, kad influenza (įprasto gripo) ir SARS-CoV-2(aka COVID-19) tik simptomai panašūs, tai nėra A. B ar X gripo versija.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Trečiadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Trečiadienį šalyje buvo patvirtinti aštuoni nauji COVID-19 atvejai (vienas žmogus užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This