Politikų abrakadabra: mokestį mažina, bet sąskaitos bus didesnės

Miestas, Svarbu

Klaipėdos politikai prieš šventes elgiasi lyg stebukladariai. Pasidžiaugę, jog klaipėdiečiams gali įteikti dovaną – kitais metais 5 proc. sumažinti rinkliavą už atliekų surinkimą ir tvarkymą, realiai jie tą mokestį tik padidina.

Skaičiuojama, kad tipiniam dviejų kambarių butui priskaičiuota rinkliava už atliekų surinkimą ir tvarkymą bus maždaug 2 eurais didesnė nei šiemet. Martyno Vainoriaus nuotr.

Miesto tarybos komitetai vienas po kito džiaugsmingai pritaria Klaipėdos savivaldybės administracijos parengtam sprendimo projektui, kuriu keičiami rinkliavos už atliekų surinkimą ir tvarkymą dydžiai. Nurodama, kad visiems atliekų turėtojams kitais metais ji mažinama 5 proc.

Vyriausybė yra išaiškinusi, jog vietinė rinkliava turi būti tokio dydžio, kad ji padengtų būtinąsias sąnaudas. „Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras“ paskaičiavo, kad kitais metais būtinosios sąnaudos sieks apie 5 mln. eurų, iš gyventojų, jei jie mokėtų nustatyto dydžio rinkliavas, būtų surenkama apie 260 tūkst. eurų daugiau. Todėl esą rinkliavą ir galima sumažinti 5 proc., tuomet iš gyventojų bus surinkta tik tiek, kiek tikrai reikia, kad tinkamai funkcionuotų atliekų tvarkymo sistema.

„Pasidžiaugsiu, kad gyventojams mažėja prievolė dėl šiukšlių tvarkymo“, – antradienį Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto posėdyje džiaugėsi jo pirmininkas Kazys Bagdonas. Kiti komiteto nariai taip pat pritarė, kad rinkliava būtų sumažinta. Tokio pritarimo sulaukta ir kituose komitetuose.

Tik Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto nariai suabejojo, ar rinkliava išties yra mažinama, nes realiai kitais metais gyventojų sąskaitos už šiukšles išaugs.

Taip yra todėl, kad šiemet atliekų turėtojams buvo taikoma 10 proc. nuolaida sąskaitoms už šiukšles. Ji taikyta todėl, kad besibaigiant 2019-iesiems suskaičiuota, jog 2020 metais vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų tvarkymą priskaitymai klaipėdiečiams yra apie 5,285 mln. eurų, o prognozuojamos būtinosios sąnaudos – 4,65 mln. eurų. Dėl šios priežasties rinkliavai miesto taryba ir patvirtino 10 proc. nuolaidą, o atliekų turėtojų kišenėse liko apie 528 tūkst. eurų.

Tad nuo kitų metų rinkliavos už atliekų surinkimą ir tvarkymą mažinimas 5 proc., realiai yra jos padidinimas 5 proc. Tipiniams dviejų kambarių butui rinkliava kitais metais padidės apie 2 eurus.

„Kol kas nematau jokių įrodymų, kad rinkliavą tikrai reikėtų didinti. KRATC turi pateikti visus skaičius įrodančius, jog turės būtent tiek sąnaudų“, – Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto posėdyje praėjusią savaitę kalbėjo jo narys, Klaipėdos vicemeras Arūnas Barbšys. Todėl šis komitetas rinkliavos sumažimui nepritarė, o klausimo svarstymą atidėjo iki kito posėdžio.

„Nuo 2015 metų rinkliavai visada buvo tvirtinama 5 proc. nuolaida, o šiemet – 10 proc. Šių metų pradžioje patvirtinta metodika, kaip apskaičiuojama rinkliava, todėl kitiems metams jau norime pasitvirtinti ne nuolaidą, o naujus rinkliavos dydžius. Jie 5 proc. mažesni nei buvo, tačiau palyginti su šiais metais, rinkliava išaugs 5 proc.“, – „Atvirai Klaipėdai“ aiškino Klaipėdos savivaldybės Aplinkosaugos skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė.

Anot jos, Klaipėdos savivaldybė KRATC moka už surinktas ir sutvarkytas atliekų tonas. Kadangi surenkamų atliekų kiekiai pastaruoju metu mažėja, savivaldybė KRATC perveda ir mažiau pinigų. „Todėl KRATC nebepasidengia visų būtinųjų išlaidų. Realiai KRATC turi prašyti, kad peržiūrėtume ir padidintume koncesijos mokestį – tą už toną mokamą įkainį, kuris dabar yra 79,34 euro. KRATC sąnaudos auga ir todėl, kad ši paslauga yra gerinama. KRATC Dumpiuose atidarė šlako bei stambiagabaričių atliekų aikšteles, numatoma dažniau plauti atliekų konteinerius“, – vardijo R. Jievaitienė.

Galutinį sprendimą dėl rinkliavos dydžio dar šį mėnesį priims miesto taryba.

11 Comments

  1. FAKTAS

    O kur dingo Klaipėdiečių permokėti milijonai už šiukšles??? Prisidengdami visokiom neva ” nuolaidom ” mulkinat gyventojus! KRATCO šerykla veikia ne be savivaldybės žinios, matyt gauna nemažai brendžio dėžučių! O kur dar neteisėtas mokestis už aptarnavimą aplink konteinerius ,berots po 26€ nuo kiekvieno daugiabučio!!! ….Plaus mat dažniau konteinerius, ! Gyventojų kišenes plaus o ne konteinerius!

    Reply
  2. Finansininkas

    Ir palygino finansų analytikas pelno siekiančias įmones su biudžetinemis įstaigomis. Man kaip miestiečiui yra svarbiau, kad rinkliava ir paslaugų įkainiai yra mažiausi Lietuvoje, o ne kaip, kad uždirba mažai, o paslaugos kainuoja daug. Be to uždirbdami daugiau, sumoka ir į biudžetą didesnius mokesčius išlaikyti mūsų pensininkus.

    Reply
  3. Renaldui

    Ir palygino finansų analytikas pelno siekiančias įmones su biudžetinemis įstaigomis. Man kaip miestiečiui yra svarbiau, kad rinkliava ir paslaugų įkainiai yra mažiausi Lietuvoje, o ne kaip, kad uždirba mažai, o paslaugos kainuoja daug. Be to uždirbdami daugiau, sumoka ir į biudžetą didesnius mokesčius išlaikyti mūsų pensininkus.

    Reply
    • Eligijus

      Dideli atlyginimai tu, kurie sedi siltai kontoroje, o kurie dirba saltyje, sunkiai net fiziskai, pasiziurekit, kiek gauna. Cia vidurkiai, tai isivaizduokit, kiek gauna kontoriniai.

  4. Renaldas

    KRATC – viena iš 138-ių Klaipėdos savivaldybei pavaldžių įstaigų. KRATC darbuotojų atlyginimo vidurkis yra didžiausias tarp visų tų įmonių vidurkių. Didesnis, nei Klaipėdos energijos, didesnis nei Klaipėda ID, didesnis nei Klaipėdos šventės, net didesnis nei Klaipėdos universitetinės ligoninės darbuotojų vidurkis (duomenys iš pavaldžių įstaigų vadovų veiklos už 2019 m. ataskaitos).

    Įdomu tai, kad pateikdami veiklos ataskaitas Klaipėdos miesto savivaldybei, t.y. visiems klaipėdiečiams pavaldžių įstaigų vadovai nenurodė savo atlyginimo, nors tai būtina ataskaitos dalis. Atlyginimus nurodė tik 15 iš 138 mums pavaldžių įstaigų vadovų..

    Reply
  5. Tomui

    2019 m. duomenimis šios šėryklos administracijoje (16 žm. !!!) vidutinė alga buvo 2239 EUR į rankas, specialistų (40 žm.) – 1196 EUR, darbininkų (20 žm.) – 1138 EUR. 2020 m. darbo užmokestis neskelbiamas. Smalsu kiek jis padidėjo administracijoje.

    Reply
  6. Senolė

    Ne nu kų Jūs poulat mūsų žmuones, jog anie monei veža atlieks tvarkinga iš mona nuosavuos trobuos, tvarko jas mondri įrenginę, visokei gražūs konteinerę stuova rūšiouti ir tai mon kaštoun 72 eur į metus ir tik 6 eur per mienesį. Ar yr kokių paslaugų už 6 eur per mienesį? Kuo jūs nešūkajat, kad vondou ar šėluma brongsta šimtais eurų per mienesį. Tylat vėsi.

    Reply
  7. Politikas

    Reikėtų korespondentui tiksliau pristatyti sprendimo esmę, nes juo siekiama mažinti būtent kainą (rinkliavą 5 proc.), o iki šiol Taryba taikydavo tik lengvatas, kurios turi pabaigą. Jeigu Taryba noretų ir turėtų finasinines galimybes teikti papildomą lengvatą, siekinat išlaikyti rinklivas 2020 m. lygmenyje, tai prašom pavedimas Savivaldybės administarcijai rengti sprendimo projektą dėl 5 proc. lengvatos taikymo ir visi mokėsime tą patį.

    Reply
  8. Sventasis

    Jų algos karp ir kitų įmonių yra skelbiamos, tik reikia atimti mokamus mokesčius (minus 40 proc.) ir gaunasi kaip Savivaldybės administracijos valstybės tarnautojų ar kitų Savivaldybės valdomų UAB

    Reply
  9. Tomas

    Paskelbkite jų algas, ir viskas bus aišku, ko jie ardosi.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Verslas

Pelningiausiai iš savivaldybės įmonių pernai dirbo „Klaipėdos vanduo“

Praėjusiais metais visos savivaldybės įmonės dirbo pelningai. AB „Klaipėdos vanduo“ grynasis ataskaitinių finansinių metų pelnas siekė 5 218 881 eurą. ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Neteisingai rūšiuojantys atliekas gali sulaukti baudų 

Klaipėdos savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) inspektoriai pradėjo aplinkosauginius reidus – tikrinama, ar klaipėdiečiai ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This