P0

Miestas, Svarbu

Dėl naujo poliklinikos pastato – gyventojų pastabos (4)

Virginija Spurytė

Virginija Spurytė
2020-12-16


Birutės gatvėje planuojamas Jūrininkų sveikatos priežiūros centro naujasis pastatas jau sulaukė gyventojų pastabų. Žmonės nuogąstavo, kad naujoji kaimynystė gali apkartinti jų gyvenimą, todėl paprašė projektą pakoreguoti.

Projektuotojų vizualizacija
Baiminasi dėl triukšmo

Naujas poliklinikos pastatas projektuojamas buvusioje šaudyklos teritorijoje, Birutės g. 5 esančiame sklype.

Pernai sausį įvyko pastato architektūrinis konkursas. Jame buvo pateikta 12 darbų, kaip turėtų atrodyti naujasis objektas, o nugalėtoja išrinkta vilniečių MB „Mes architektai“ (projekto vadovas Dovydas Čipkus), pristačiusi projektą „Du kiemai”. Ši kompanija ir pasamdyta parengti techninį projektą. Antradienio vakare vyko jo projektinių pasiūlymų viešas svarstymas.

Jame žmonės buvo pasyvūs, tačiau D. Čipkus informavo, jog gretimų namų gyventojų pastabų buvo sulaukta anksčiau.

Žmonės teiravosi, kokios bus pėsčiųjų judėjimo į naują polikliniką schemos, nes spėjama, kad pacientai, trumpindami kelią, kirs daugiabučiams priklausančias žaliąsias zonas ir išmins nelegalius takus.

„Nauja infrastruktūra neplanuojama, bus naudojama jau esama, takai prie pastato bus sutvarkyti. Pati naujo pastato teritorija bus aptverta, todėl į ją bus neįmanoma patekti per daugiabučių namų kiemus, įėjimas projektuojamas iš Birutės gatvės“, – aiškino D. Čipkus.

Projektuotojų vizualizacija

Gyventojai taip pat prašė, kad pastato vėdinimo, šaldymo ir viska kita įranga būtų montuojama ne ant stogo, o pastato viduje, nes žmonės baiminasi, kad jei įranga bus sumontuota išorėje, jiems teks kęsti triukšmą.

„Į šią pastabą jau atsižvelgta, didžioji dalis įrengimų numatyta požeminiame parkavime. Gali būti, kad dalis atsiras ant stogo, bet tokiu atveju tikrai projektuosime pagal normas ir stengsimės išdėstyti taip, kad netrukdytų. Įrengimai bus paslepiami po ažūrinėmis užsklandomis“, – tvirtino D. Čipkus.

Pristatydamas projektą jis pasakojo, jog siekis buvo sukurti statinį, į kurį žmonėms būtų patogu ateiti, kuriame neslėgtų siauri koridoriai, nebūtų trinties su kitais žmonėmis. Todėl pastatas suprojektuotas erdvus, jaukus ir šviesus.

Didelis, bet neaukštas

Numatyta, kad pastate veiks šeimos medicinos centras, o tai reiškia, kad dirbs ir šeimos gydytojai, ir odontologai, ir gydytojai specialistai, bus teikiamos reabilitacijos paslaugos. „Kabinetai yra sudvejinti. Principas toks, kad pacientas pirmiausia įeina pas seselę, o tik paskui pas gydytoją“, – teigė D. Čipkus.

Atsižvelgiant į šių metų aktualijas, naujajame pastate suprojektuotos patalpos ir Karščiavimo klinikai.

Projektuotojų vizualizacija

Pastato užimamas plotas sklype yra gana didelis, tačiau pastatas nėra aukštas, tik dviejų aukštų – 11,5 m aukščio. Toks sprendimas pasirinktas todėl, kad neaukštas pastatas neužstotų vaizdų šalia esančiam daugiabučiui, be to, dviejų aukštų pastate lengviau planuoti patalpas su natūralia šviesa.

„Pastatas išskirtinis tuo, kad jame yra vidiniai apželdinti kiemeliai, kurie kartu veikia ir kaip šviesos šuliniai. Tiek vidiniuose kiemeliuose, tiek pastato išorėje planuojami tokie augalai, kurie lankytojus ir darbuotojus džiugintų ištisus metus. Prieigose esančios liepos kartu su naujais želdiniais sukurs gražų, jaukų mini parkelio įspūdį. Šalia esančių liepų bei naujose žaliose salose įrengiamos žmonių pasisėdėjimo, poilsio vietos“, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose.

Pastato apdailai bus naudojamos šviesios akmens masės plytelės, stiklas, vertikalios aliuminio profilio ir molinės žaliuzės. Pietinėje pastato dalyje numatoma naudoti vertikalias žaliuzes ant langų, kurios yra puiki priemonė patalpų apsaugai nuo perkaitimo bei dalinio patalpos uždengimo, privatumo.

Projektuotojų vizualizacija
Paprašė ES pinigų

Į naujojo Jūrininkų poliklinikos pastato sklypą projektuojami du įvažiavimai iš Birutės gatvės – vienas arčiau šiaurinės ribos, kitas arčiau pietinės sklypo ribos. Šiaurinis įvažiavimas skirtas darbuotojams ir skubios pagalbos automobiliui. Pietinis įvažiavimas, esantis arčiau Bijūnų g., skirtas lankytojams. Čia numatomas patekimas pandusu į požeminę automobilių stovėjimo aikštelę, taip pat neįgaliųjų automobilių stovėjimo aikštelė.

Sklype projektuojamos 159 automobilių stovėjimo vietos, nors pagal galiojančius reikalavimus reikėtų 150. Požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje numatomos 137 vietos, o antžeminėje dalyje – 22.

„Noriu padėkoti už puikų darbą“, – viešame svarstyme projektuotojus pagyrė Jūrininkų sveikatos priežiūros centro vadovas Saulius Dabravalskis.

Tačiau kol kas neaišku, kada naujasis poliklinikos pastatas bus pastatytas. Klaipėdos savivaldybė yra pateikusi paraišką pinigų statybos gauti iš Lietuvos skirtų ES Atsigavimo fondo lėšų. Atsakymas, ar finansavimas bus skirtas, turi paaiškėti kitų metų pavasarį.

Preliminariai skaičiuojama, kad naujo Jūrininkų sveikatos priežiūros centro pastato statybos gali kainuoti apie 3 mln. eurų. Vienas iš variantų gauti lėšų yra parduoti dabar Jūrininkų sveikatos priežiūros centro naudojamus pastatus Taikos prospekte ir Pievų take.


    2020-12-16

    4 komentarai “Dėl naujo poliklinikos pastato – gyventojų pastabos”

    1. AvatarBūsima kaimynė (IP: 88.119.37.111)

      Kodėl nebuvo paviešinta apie viešą diskusiją? Ta kuri turėjo įvykti anksčiau, neįvyko… Ir vėl slepiama? Nejuokinkik, na ir kas, kad įėjimas iš Birutės gatvės, bet stotelės yra Taikos pr., tai kas eis aplinkui, jeigu galima eiti tiesiai, niekas nežiūrės, trumpins kelią, na ir kas, kad ten žalia veja ir privati teritorija. Jūs aptverkite ne poliklinikos teritoriją, o abiejų gyvenamųjų namų teritoriją. O jeigu įrengsite ant stogo nors vieną garsinį aparatą, skųsimės…užtenka uostas ranka pasiekiamas, tai dar ir polikliniką kieme pastatysite🤣

    2. AvatarFui (IP: 86.100.58.98)

      Šaunu! Bus naujas sveikatos pastatas. Labai reikėjo Jūrininkų poliklinikos.

    3. AvatarFaktas (IP: 86.100.126.143)

      Ten tokia masė gyventojų…. pipėc kaip žmonės randa prie ko prisikniti

    4. Avatar.. (IP: 78.63.37.48)

      Ažūrinės užsklandos iš esmės triukšmo nesumažina. Kuo didesnė šiluma, tuo didesnis triukšmas. Tų gyventojų, kurių langai bus priešais minėtas ažūrines užsklandas, bus vargšai. O jeigu sugalvotų įrenginėti šilumos siurblius, tuomet šaltuoju metų laiku gali tekti triukšmą kęsti ir naktimis.

    Parašykite komentarą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas.

    Parama

    Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos" žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja - paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai" sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

    Paremti
    Atviri dokumentai

    VšĮ „Klaipėda atvirai" kiekvieno mėnesio pradžioje skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat - detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

    Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai" dalininkų sąrašą.

    Su dokumentais galite susipažinti čia
    Informacija

    Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso
    VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

    Puslapio taisyklės. 

    Redakcijos adresas: Bangų g. 5A-3C, Klaipėda, LT-91250, Tel. + 370 650 77550
    el. paštas: info@atviraklaipeda.lt