Pataria, kaip tvarkingai atsikratyti atliekomis

Aplinkosauga

Atliekų tvarkytojai pataria, kaip pasibaigus metų šventėms tvarkingai atsikratyti dėžių nuo išpakuotų dovanų ar kitų pirkinių.

Kur išmesti didelę kartotinę dėžę, žino net vaikai – į konteinerį, ant kurio parašyta „Popierius“. Tik daug sudėtingesnis klausimas, kaip išmesti? Vieni sako, kad reikia sulankstyti, kiti – kad suplėšyti, treti išvis nesuka sau galvos ir deda dovanos pakuotę šalia perpildyto konteinerio. 

Blogiausias pasirinkimas – padėti dėžę šalia konteinerio. Palmiros Mart nuotr.

Problema ta, kad konteinerio anga maža, o dėžė už ją kartais ir trigubai didesnė. Dar žinant, kad popierinių pakuočių bumas būna būtent gruodžio pabaigoje, kad po papildomą konteinerį kiekviename kieme nėra galimybių pastatyti, sprendimas turi būti pats racionaliausias.

Todėl atliekų tvarkytojai rekomenduoja: prieš išmetant kartoninę dėžę į rūšiavimo konteinerį ją reikia ne sulankstyti, o suplėšyti ar supjaustyti, kad šių atliekų tilptų kuo daugiau. Ir čia galioja visuotinė rūšiavimo taisyklė: kiemuose išrūšiuojame ir išmetame tik tokio dydžio daiktus, kurie lengvai telpa pro konteinerio angą.

O ką daryti, jei netelpa, jei rūšiavimo konteineris perpildytas? Blogiausias pasirinkimas – padėti dėžę šalia. Pirma, sušlapęs ir išsitepęs kartonas nebetinkamas perdirbimui,  antra, šiukšlynas kieme tokiu atveju garantuotas, trečia – toks veiksmas gali užtraukti net administracinę baudą už tvarkos pažeidimą. Išmesti kartoną ar popieriaus pakuotę į komunalinių atliekų konteinerį – taip pat blogas sprendimas. Kaip minėta, užteršta popieriaus pakuotė neperdirbama, o šventiniu metu padaugėja ir komunalinių atliekų, tad užkišus bendruosius konteinerius didelėmis pakuotėmis vaizdas kieme tikrai nedžiugins.

Jei tikrai rūpi ekologija ir tvarka kieme, didelėmis pakuotėmis patogiausia atsikratyti didžiųjų atliekų surinkimo aikštelėse. Ir nors važiuoti į jas šiuo metu nerekomenduojama, žinoti, kur ką mesti  – būtina.

Aikštelės dirbs trumpiau

Pakuotes – kartoną, plastiką – aikštelėse daug patogiau išrūšiuoti, nes antrinėms žaliavoms pastatyti didieji konteineriai, tad nebūtina pakuočių plėšyti smulkiai ar pjaustyti, užteks tik sulenkti ar suspausti Tuo pačiu reisu rekomenduojama atvežti ir naudotus daiktus, seną buitinę techniką, bet jokiu būdu nekrauti sendaikčių prie konteinerių uostamiesčio kiemuose. Už kiemų tvarkymą visi klaipėdiečiai moka mokesčius, tad kuo daugiau netvarkos, tuo didesnės gresia išlaidos už papildomą valymą.

Klaipėdos miesto didžiųjų atliekų aikštelėse taip pat yra specialūs konteineriai, į kuriuos priimami naudojimui dar tinkami daiktai: rūbai, avalynė, indai, žaislai, baldai. Karantino metu keitimasis daiktais laikinai yra sustabdytas tiek dėl gyventojų, tik dėl aikštelės darbuotojų saugumo, neleidžiama naudotų daiktų pasiimti, bet palikti – galima.

Nemokamas keitimasis daiktais yra vienas iš būdų mažinti vartojimą ir saugoti planetos išteklius. Beje, KRATC ragina naudotis dar viena daiktų dovanojimo galimybe: internete https://mano.kratc.lt/exchange gyventojai gali įkelti savo nebereikalingų daiktų nuotraukas ir su interesantais susitarti dėl pasiėmimo sąlygų.

Karantino metu KRATC administruojamos Klaipėdos miesto didžiųjų atliekų priėmimo aikštelės Plieno g. 13, Tilžės g 66A, Šiaurės pr. 30 dirba trumpiau: II – V 9-18 val., VI – 10-14 val. Sekmadieniais, pirmadieniais bei valstybinių švenčių dienomis aikštelės nedirbs, o priešventinėmis dienomis (12.23 ir 12.31) dirbs valandą trumpiau – iki 17 val.

Gyventojų, vykstančių į aikšteles, prašoma kantrybės, nes saugumo sumetimais į aikšteles leidžiama tik po vieną automobilį, reikalaujama dėvėti apsauginę kaukę, neiti į tarnybines patalpas. 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Uostas ir jūra

Deginimui skirtų atliekų importas per uostą: judama toliau

Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos „Bega“ toliau vykdo procedūras, kad galėtų įgyvendinti planus per metus krauti apie 120 tūkst. tonų nepavojingomis ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Kur nemokamai palikti naudotas padangas?

Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ar servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų-paliekamų padangų kiekis ir ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Maisto atliekų kol kas prašo nerūšiuoti: prasidės tik balandį ar dar vėliau

Nors dalyje daugiabučių kiemų jau atsirado maisto atliekoms skirti konteineriai rudu dangčiu, ji kol kas yra užrakinti, nes kaip praneša ...
2024-03-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This