Profesionalai konsultuoja jaunuosius kolegas

Kultūra

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras praneša, jog jo vykdoma jaunųjų menininkų rezidencijos programa „Renkuosi Klaipėdą“ įgauna virtualų pagreitį: finalininkai ir jų pedagogai aktyviai dalyvauja nuotoliniuose mokymuose. Gilinamasi ne tik muzikos atlikimo paslaptis, bet ir daug dėmesio skiriama psichologiniam bei fiziniam jaunųjų talentų pasiruošimui. 

Rezidencijoje dalyvauja unikalūs vaikai 

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos lektorė, komisijos atrenkant jaunuosius rezidencijos dalyvius narė, o dabar nuotoliniu būdu konsultuojanti juos individualiai Lina Marija Songailė sako, kad rezidencijos dalyvių atranka buvo įtempta.  

„Gauta daug talentingų vaikų ir jaunuolių paraiškų bei įrašų. Rezidencijai jie ruošėsi labai atsakingai. Buvo malonu, kad ir nuotoliniu būdu, išgirsti talentingus, gabius, perspektyvius jaunuosius muzikus. Išskirti tik keletą geriausių nebuvo lengva, nes išgirdome daug unikalių vaikų net keliose amžiaus grupėse. Norėčiau pagirti moksleivius ir pedagogus išlaikiusius motyvaciją šiuo neįprastu ir keistu muzikai bei mokymo procesui laiku ir pasiruošusiems bei dalyvavusiems atrankoje. Labai malonu prisiliesti prie koncertui besiruošiančio atlikėjo ruošiamo kūrinio, patarti, pasiūlyti idėjų, pasidalinti pastebėjimais, tad ir individualus nuotolinis darbas yra įdomus. Noriu visiems dalyviams palinkėti didžiausios sėkmės šiame spalvingame muzikos kelyje!“, – sako L.M.Songailė. 

Finalininkus atrinko komisija

 Rezidencijų finalininkus atrinko žymių muzikų profesionalų komisija: Muzikinio teatro garbės dirigentas Stasys Domarkas, Klaipėdos J.Karoso muzikos mokyklos fortepijono mokytoja ekspertė Vaiva Purlytė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesoriui Vilmantas Bružas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos lektorės – L. M. Songailė ir Ingrida Spalinskaitė-Kurienė bei komisijos pirmininkas Muzikinio teatro vyriausias dirigentas Tomas Ambrozaitis.

Rezidencijoje dalyvauja Urtė Didžiulytė (smuikas, Klaipėdos E. Balsio menų gimnazija, mok. Saulutė Domarkienė), Adrijus Alminas (trombonas, Klaipėdos S. Šimkaus konservatorija, mok. E. Miknius), Meda Siliūtė (fortepijonas, Šilutės meno mokykla), Gustas Leskauskas (klarnetas, Klaipėdos E. Balsio menų gimnazija, mok. Antanas Milerius), Kaja Kašubaitė (fortepijonas, individualus pasiruošimas, mok. Viktorija Diubenko), Izabelė Orlaitė (fortepijonas, Klaipėdos J. Karoso muzikos mokykla, mok. Loreta Vainorienė), Klėja Kašubaitė (fortepijonas, individualus pasiruošimas, mok. Viktorija Diubenko), Izabelė Vasiliauskaitė (vokalas, Mažeikių V. Klovos muzikos mokykla, mok. Dalia Olberkienė), Benediktas Galvydis (fortepijonas, Klaipėdos J. Karoso muzikos mokykla, mok. Loreta Vainorienė), Benediktas Zonys (violončelė, Klaipėdos E. Balsio menų gimnazija, mok. Vidmantas Sadauskas). 

Scenos baimė – natūrali 

Pirmąjį rezidentų nuotolinių susitikimų savaitgalį buvo nagrinėtos ir psichologinės temos. Psichologė Sandra Anuškevičienė jaunuosius talentus mokė, kaip įveikti scenos baimę ir kitus scenos žmonių patiriamus psichologinius sunkumus.

„Visos emocijos, kurias žmogus gali išgyventi, jam yra reikalingos ir naudingos, tai nuspalvina jo gyvenimą. Tik vienos emocijos, tokios kaip džiaugsmas, meilė, pasitenkinimas, žmonėms yra malonios, o kitos – baimė, liūdesys, pyktis, pavydas, kelia nemalonius išgyvenimus. Nors visi jausmai žmogui reikalingi ir naudingi, tačiau kai kurie gali „pakišti koją“. Taip gana dažnai nutinka muzikantų – atlikėjų ir kitų asmenų, kurių veikla susijusi su scena, gyvenimuose“, – sako S.Anuškevičienė. 

Anot psichologės, scenos baimė arba kitaip gali būti pavadinta – viešo pasirodymo baimė, yra viena dažniausiai pasitaikančių baimės formų. Bijomasi ne pačios scenos, tačiau to, kad atlikėjas gali pasimesti, nežinoti, kaip atlikti kūrinį, suklysti, nusišnekėti, viešai apsijuokti. Visa tai yra natūralu, nes atlikėjas prieš lipdamas į sceną įdeda daug pastangų ir suprantama, kad nori parodyti geriausią savo atlikimo versiją. Psichologė priminė, jog scenoje realaus pavojaus atlikėjui nėra, todėl susiduriama su įsivaizduojamu pavojumi. Ji jauniesiems muzikams davė daug naudingų , konkrečių patarimų.  

Rezidencijų dalyviai klausė ir Klaipėdos jūrininkų ligoninės Fizinės medicinos ir reabilitacijos skyriaus kineziterapeuto, humanitarinių mokslų srities etnologijos mokslų krypties daktaro Jono Tilviko paskaitos, kaip teisingai muzikuoti nekenkiant savo kūno laikysenai.  

Laukia bendras koncertas

 Artimiausią savaitgalį rezidencijos programoje be individualių susitikimų vyks ir seminaras muzikos mokytojams. Pedagogė, muzikinio ugdymo procesų tyrėja, muzikos vadovėlių autorė Rūta Girdzijauskienė pedagogams pristatys ugdymo naujoves.  

Baigiamasis rezidencijos renginys – koncertas „Renkuosi Klaipėdą“, tikimasi vyks gyvai, tačiau pasibaigus karantino apribojimams. Jame talentingiausi rezidencijos dalyviai atliks solo kūrinius su Muzikinio teatro simfoniniu orkestru. Dirigentas – rezidencijos meno vadovas T. Ambrozaitis.  

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Pučiamųjų instrumentų grupė dovanos „Vėjo serenadas“

Kovo 17-ąją, 15 val., LMTA Klaipėdos fakulteto koncertų salėje rengiamas pažintinis koncertas „Vėjo serenados“, kurį publikai skiria Klaipėdos valstybinio muzikinio ...
2024-03-05
Skaityti daugiau

Kultūra

Naujasis Muzikinis teatras pristato repertuarą

Balandžio 20 d. naujojo pastato duris atversiantis moderniausias šalyje Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras (KVMT) pristato 2024-ųjų repertuarą. Nors teatro atidarymo ...
2024-03-01
Skaityti daugiau

Kultūra

Koncertas „Naujumo dvasia“ – lyg pasiruošimas naujojo teatro pastato sutiktuvėms

Vasario 23 d., 18.30 val., LMTA Klaipėdos fakulteto koncertų salėje rengiamas koncertas koncertas „Naujumo dvasia“. Jame skambės vokiečių kompozitoriaus romantiko ...
2024-02-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This