Įvažiavimų į miestus ribojimai: Palanga užsidarė pirmoji (atnaujinta)

Transportas

Antradienį vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ir Lietuvos policijos generalinis komisaras Renatas Požėla pristatė ir plačiau paaiškino naujus judėjimo ribojimus ir jų kontrolę.

Policija tik tam tikromis dienomis organizuos stacionarius kontrolės postus visų šalies savivaldybių centrų prieigose, kuriuose bus kontroliuojamos įvažiuojančios į miestus transporto priemonės.

Tuo metu Palanga jau nuo trečiadienio vidurnakčio ėmė riboti transportą, siekiantį patekti į kurortą.

Numatoma, jog prie kai kurių įvažiavimų į Klaipėdą, kaip ir per Velykas, budės policijos pareigūnai. Martyno Vainoriaus nuotr.

Dalis įvažiavimų bus užtverta techninėmis priemonėmis, bus įrengiamos stebėjimo kameros ar statomi draudžiamieji ženklai. Kiekviename poste dirbs mažiausiai du pareigūnai, didelio eismo intensyvumo postuose bus pasitelkiami policijos rėmėjai, šauliai ir pan.  

Blokavimo postai prie įvažiavimų į miestus veiks:

  • nuo gruodžio 18 d. 13 val. iki gruodžio 20 d. 21 val.
  • nuo gruodžio 23 d. 13 val. iki 27 d. 21 val.
  • nuo gruodžio 31 d. 13 val. iki sausio 3 d. 21 val.

Šį savaitgalį budės 670 policijos ekipažų, dar 250 ekipažų – kontrolės postuose, visoje Lietuvoje savaitgalį patruliuos 920 ekipažų. Paprastomis, ne švenčių, dienomis budės 750 ekipažų. Judėjimo kontrolei tarp savivaldybių vykdyti papildomai dirbs dar 60 policijos ekipažų, kurie tikrins judėjimo teisėtumą. Preliminariai skaičiuojama, kad judėjimo ribojimų kontrolei užtikrinti prireiks apie 1,7 mln. eurų.

Įvažiavimas į Klaipėdą

Tuo metu Klaipėdos policija skelbia, kur esant būtinybei įvažiavimas į Klaipėdą bus leidžiamas:

• per Liepojos g. (Kalotės kryptis) Medelyno g. – Šilojų g.
• per Girulius
• per Pajūrio g. (Tauralaukis)
• per Liepų g.
• per Tilžės g.
• per Vilniaus plentą.
• per Rimkus (Rimkų g. – Lanko g. sankryža)

Įvažiavimas draudžiamas:

• Į Kairių gatvę iš žvyruotų keliukų
• Klemiškės gatve nuo Palangos plento
• Iš Žaliojo slėnio į Vėjo g. (Tauralaukis)
• Per LEZ teritoriją esančią Švepelių g., vedančią į Rimkų g.

Anot Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Neniškio, keliais, kur bus statomi eismą draudžiantys ženklai, naudotis galės tik specialiosios tarnybos. Esant būtinybei, kai kurie įvažiavimai gali būti užtverti ir techninėmis priemonėmis.

Klaipėdoje policija vykdys kontrolę postuose mobiliu principu, kiekviename iš 7 postų, pro kuriuos leidžiamas įvažiavimas, skirtingu laiku bus vykdoma patikra. Į pagalbą policija ketina pasitelkti viešojo saugumo tarnybos pareigūnus, pasieniečius, policijos rėmėjus, šaulius, karo policiją.

Įvažiavimas į Kretingą ir Palangą

Ties įvažiavimais į Kretingos rajoną bus įrengti policijos pareigūnų periodiškai kontroliuojami 5 postai.

Postai bus įrengti ties išvažiavimu į Palangą, Karteną, Darbėnus, Jokūbavą ir Klaipėdą.

Atkreipiamas dėmesys, kad kontroliuojamas bus tik įvažiavimas į Kretingos rajono teritoriją, išvažiavimas nebus kontroliuojamas.

Palangoje sustiprinta važiuojančiųjų kontrolė vykdoma jau nuo trečiadienio vidurnakčio penkiuose kurorte įrengtuose postuose.

Iki trečiadienio popietės čia buvo patikrinta apie 400 automobilių, apie 20 į Palangą neįleista – paaiškinimai, kad į kurortą važiuoti esą buvo būtina, nes nori apsipirkti, pajūryje pavedžioti šunį ar panašiai, nėra būtina priežastis, todėl žmonėms teko apsisukti ir važiuoti namo, praneša policija.

Informacija grįžtantiems iš užsienio

Ketvirtadienį policija išplatino papildomą informaciją, skirtą šventėms iš užsienio grįžtantiems lietuviams. Nors anksčiau generalinis komisaras viešai buvo teigęs esą jie nebus grąžinami iš oro uostų atgal, jei vyks aplankyti savo tėvų, dabar jau skelbiama kitokia informacija.

Nors anksčiau generalinis komisaras viešai buvo teigęs esą iš užsienio grįžę tautiečiai nebus grąžinami iš oro uostų atgal, jei vyks aplankyti savo tėvų, dabar jau skelbiama kitokia informacija. Martyno Vainoriaus nuotr.

Teigiama, jog į Lietuvą grįžusių tautiečių judėjimas tarp savivaldybių gali vykti tik tomis pačiomis sąlygomis (su tomis pačiomis išimtimis), kaip ir Lietuvoje gyvenančių asmenų, tad sugrįžusiems asmenims yra galimybė tik nuvykti į paskirties vietą. Tai gali būti:

a) deklaruota gyvenamoji vieta;

b) turimas nekilnojamasis turtas;

c) išnuomotos apgyvendinimo patalpos arba konkretus adresas konkrečioje savivaldybėje.

Vyriausybės nutarimas leidžia vykti į savo gyvenamosios vietos savivaldybę, tad asmenų, atvykusių iš užsienio, vykimas į tą vietą, kur jie gyvens viso savo vizito metu, būtent ir laikytinas vykimu į gyvenamosios vietos savivaldybę.

Ypač svarbu, kad asmenys, laikydamiesi karantino nuostatų, atvykę į savo buvimo vietą konkrečioje savivaldybėje buvimo joje laikotarpiu iš jos nebeišvyktų – toks jų judėjimas yra ribojamas. Kaip ir nuolatiniai Lietuvos gyventojai, jie gali artimai bendrauti apsiribodami tik vienu namų ūkiu, skelbia policija.

„Bet kurioje kitoje valstybėje, iš kurios bus vykstama, yra mažesnė rizika, tad Lietuvos piliečiai turi suprasti, kad atvykdami į šalį asmeniškai prisiima riziką už save ir savo artimuosius. Atvykusieji taip pat turi įvertinti, kad grįžę į šalį, iš kurios jie atvyko, greičiausiai turės izoliuotis pagal toje šalyje galiojančią tvarką”, – rašoma pranešime.

POLICIJOS ATSAKYMAI Į DAŽNIAUSIUS KLAUSIMUS

Vykstant į oro uostus, Klaipėdos uostą, autobusų stotis arba iš jų būtina turėti tarptautinį keliavimą pagrindžiančius dokumentus, pvz., lėktuvo bilietus.

Bendradarbių vykimas vienu automobiliu galimas, skaičius ribojamas tik pagal transporto priemonėje įrengtą maksimalų vietų skaičių. Tokiu atveju asmenys turi pagrįsti, kad dirba kartu (pvz. darbo sutartys, darbuotojų pažymėjimai ir pan.).

Vaikų vežti į kitas savivaldybes negalima, taip pat negalima jų palikti pas giminaičius toje pačioje savivaldybėje. Parsivežti vaikus iš kitos savivaldybės galima, tačiau pareigūnai kiekvieną situaciją vertins individualiai ir galės imtis papildomų priemonių situacijai įvertinti. Net ir leidus pasiimti vaikus, su giminaičiais kontaktuoti negalima.

Kai vaiko gyvenamoji vieta nustatyta su vienu iš tėvų, judėjimo ribojimų metu su tuo iš tėvų vaikas ir turi būti. Vykti pas kitą iš tėvų galima tik tuo atveju, jei teismo sprendimu vaiko gyvenamoji vieta aiškiai nustatyta pas abu tėvus.

Dėl ugdymo paslaugų vežti vaikus į kitą savivaldybę leidžiama, tokiu atveju būtina turėti ugdymo paslaugų sutartį.

Atvejus, susijusius su rūpinimusi asmenimis, kurie serga ar negali pasirūpinti savimi. pareigūnai vertins individualiai. Vykstantiems asmenims rekomenduojama turėti pagrindžiančius dokumentus (pvz. apie prižiūrimo asmens sveikatos būklę), kai tokia galimybė yra.

Rekomenduojame nevykti niekur, kur negalėsite savo vykimo ir buvimo teisėtumo pagrįsti dokumentais.

Jei išvyksite į kitą savivaldybę, o vėliau norėsite grįžti, tą padaryti bus galima tik turint pagrindžiančius dokumentus (pvz., būsto nuomos sutartis, nekilnojamojo turto nuosavybės dokumentus, darbo santykius įrodančius dokumentus (kai vykstama darbo reikalais).

Jei ne savo gyvenamosios vietos savivaldybėje turite nekilnojamojo turto arba esate ten registruotas, turite teisę vykti, tačiau galioja ir kiti apribojimai – pvz., bendravimas tik vieno namų ūkio ribose (pavyzdžiui, grįžimas pas tėvus, senelius ir (ar) kitus giminaičius šį reikalavimą pažeistų).

Persikraustyti galima ir tarp skirtingų savivaldybių, tačiau tokiu atveju vykti būtina su visais asmeniniais daiktais, o pareigūnas situaciją vertintų individualiai (pvz., vykimas su keliais asmeniniais daiktais netraktuojamas kaip persikraustymas).

Vykstant į savo tikslą, galima kirsti ir kelias savivaldybes, bet jos turi būti pakeliui teisėtam vykimo tikslui.

Vykimas į kitas savivaldybes dėl (planinių) sveikatos priežiūros paslaugų galimas, rekomenduotina turėti vykimo tikslą pagrindžiančius dokumentus (pvz., el. patvirtinimą iš sveikatos priežiūros įstaigos).

Studentai, atsižvelgiant į tai, kad studijos vykdomos nuotoliniu būdu, išvykę iš miesto, kuriame studijuoja, grįžti į jį negalės (nebent turi bendrabučio ar kitos gyvenamosios vietos nuomos sutartį, nekilnojamojo turto ar yra registruoti toje savivaldybėje).

Apgyvendinimo paslaugų teikimas leidžiamas, tačiau jomis naudotis galima tik gyvenamosios vietos savivaldybės ribose (nepriklausomai nuo to, kada sudaryta apgyvendinimo paslaugų sutartis).

Prekių pristatymas į kitas savivaldybes galimas, atsiėmimas – tik toje pačioje savivaldybėje.

Kilus klausimų, galima skambinti policijos informacijos telefonu 8 700 60 000, darbo dienomis –  nuo 7 iki 20 val., savaitgaliais ir švenčių dienomis – nuo 8 iki 17 val. Užduoti klausimą galima ir el. paštu info@policija.lt, arba Lietuvos policijos puslapyje „Facebook” tinkle.

5 Comments

  1. Palangai gerai

    Tai palangiškiai nebedirbs, juos išlaikys Vaikus ir leis nemokėti mokesčių, paskolų?

    Reply
  2. Kokia teisė?

    Dirbti nebereikia, valdžia atšauks mokesčius? O policijai aiškintis asmeninio gyvenimo peripetijų nežadu, nes tai kišimasis į mano asmeninį gyvenimą, kuri gina Konstitucija.

    Reply
  3. Aš, dabar nebe patriotas

    Ką jūs darot, pinigų plovimas ir viskas, juokingiausia valstybė, atrodo nuo to sustabdys tą vadinamą virusą, kurį galime įvardinti kaip eilinį gripą, kur ritasi suš….lt, gėda tokioj valstybėj gyventi

    Reply
    • zydra

      Ne patriotui.Tai ir negyvenkit- Kaliningradas šalia.

  4. Kiel darmaedu maitisasi iš mūsų

    Kiek policijos prokuratūros karo policija
    Jie apskritai nereikalingi. Erkės

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Transportas

100 000 000-asis keleivis gaus dovanų metinį bilietą

Šį ketvirtadienį peržengsime reikšmingą simbolinę ribą – šimtamilijoninę kelionę naujojo elektroninio bilieto sistemoje. Po šio fakto turbūt jau ir nebederės ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Transportas

Dirbtinis intelektas Klaipėdos autobusuose padės gaudyti zuikius*

VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas“ (KKT) pranešė, kad siekdama modernizuoti keleivių tikrinimo procesą ir užtikrinti teisingesnį bei efektyvesnį bilietų tikrinimo procesą, ...
2024-04-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This