Vasaros estrada dar laukia sprendimo

Miestas

Vasaros estrados architektūrinio konkurso nugalėtojai paaiškės tik iki metų pabaigos, nes vis dar aiškinamasi, ar nė vieno dalyvio nereikia pašalinti.

Vasaros koncertų estrada. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Atvira Klaipėda“ rašė, jog šią savaitę turėtų paaiškėti dar vasarį Klaipėdos savivaldybės paskelbto architektūrinio konkurso nugalėtojai.

Architektūriniame konkurse savo darbus pateikė tik du dalyviai, juos vertinimo komisija įvertino ir preliminarią eilę sudarė gruodžio 4 dieną. Tačiau nugalėtojai vis dar nežinomi.

„Šiuo metu vis dar vyksta dalyvių kvalifikacijos vertinimas. Jei kuris nors dalyvis neatitiktų reikalavimų, reiškia, kad jis krenta iš žaidimo. Dalyviai turi pristatyti pažymų, gautų iš kitų institucijų, o tai užtrunka, todėl net neturime tikslios datos, kada nugalėtojus paskelbsime, bet tikimės, jog šiemet“, – teigė konkurso koordinatorius, paskirtas Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos, architektas Tadas Sviderskas.

Konkursą paskelbusi savivaldybė iš architektų tikėjosi sulaukti idėjų, kaip geriau pritaikyti šiuo metu retai naudojamą Vasaros estradą, išnaudoti visą teritoriją nuo Liepojos gatvės iki estrados bei jos gretimybių. Pageidauta, kad funkcinėmis, erdvinėmis ir vizualiomis-meninėmis priemonėmis būtų sukurtas gyvybingas daugiafunkcis, paslaugas visus metus teikiantis kompleksas, kuris išplėstų sporto, aktyvaus laisvalaikio, pramogų, rekreacijos, turizmo, kultūrinių paslaugų spektrą, didintų teritorijos patrauklumą.

Konkurso sąlygose buvo nurodyta, kad pagrindiniai Vasaros koncertų estrados elementai – scena, choristų tribūna su stogine bei žiūrovų amfiteatras turi būti išsaugomi ir modernizuojami, o pagrindinė paskirtis nekeičiama – tai turi būti vieta, tinkanti dainų, šokių švenčių ir kitų masinių renginių organizavimui, tačiau iš šios erdvės ateityje tikimasi gerokai daugiau funkcionalumo.

Šiam konkursui buvo pristatyti tik du darbai. Juos pateikė tik Lietuvos architektų komandos, nors paskelbtas konkursas ir buvo tarptautinis.

Vienas iš pateiktų darbų yra pavadintas VA1983. Šio projekto idėja – gyvybingumas įvairovėje. Idėjos autoriai siūlė sukurti unikalų ir gyvybingą traukos centrą: kokybiškai atnaujinti esamos estrados statinius ir juos „užpildyti“ sportinėmis, kultūrinėmis ir bendradarbystės biurų veiklomis. Šios darbo išskirtinumas – siūlomas Dainų muziejus po atviru dangumi. Įgyvendinti visą pasiūlytą idėją kainuot apie 50 mln. eurų.

Projektas VA1983. Idėjos autorių vizualizacija

Antrasis konkurso darbas – projektas LJ1000. Esminis šios idėjos siūlymas – atsisakyti dominuojančio vienos funkcijos objekto, o Vasaros estradą pakeisti naujais, šiuolaikiškais ir atraktyviais poilsio ir pramogų objektais. Vienas tokių siūlomų objektų yra kilpos formos apžvalgos takas (estakada) „Laumės juosta“. Projekto autoriai paskaičiavo, kad realizuoti jų idėjas kainuotų apie 17 mln. eurų.

Projektas LJ1000. Idėjos autorių vizualizacija

„Atvira Klaipėda“ rašė, jog nors ir bus paskelbtas konkurso nugalėtojas, neaišku, ar jos siūlomas projektas bus realizuotas. Tolimesnius sprendimus priims speciali Vasaros estrados atgaivinimu besirūpinanti darbo grupė. „Konkurso sąlygose buvo įrašyta, jog perkančioji organizacija – savivaldybė neprivalo konkurso laimėtojo kviesti į neskelbiamas derybas dėl projektavimo sutarties pasirašymo. Kitaip tariant, laimėtojui gali būti tik įteikiamas piniginis prizas ir viskas, arba galime jį kviestis derėtis dėl tolimesnių darbų. Darbo grupė ir turi nuspręsti, kaip elgtis“, – „Atvirai Klaipėdai“ šiek tiek anksčiau teigė Klaipėdos savivaldybės administracijos vyriausiasis patarėjas Ričardas Zulcas.

Klaipėdos vasaros estrados architektūrinių darbų viešas pristatymas:

Išsamius abiejų projektų aprašymus galima rasti interneto svetainėje estradoskonkursas.lt

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Senojo pašto ateitį ir toliau gaubia migla

Po viešo kultūros ministro ir uostamiesčio savivaldybės apsisvaidymo kaltinimais dėl senojo Klaipėdos pašto atgaivinimo, badoma planuoti ir konkrečius veiksmus. Tačiau ...
2024-02-01
Skaityti daugiau

Kultūra

Kas bevertins Klaipėdos kultūros ir meno projektus?

Šiems projektams vertinti prireiks gerokai daugiau „ne visai kultūros žmonių”, negu jų buvo dar prieš Kalėdas mero tik iš „valdiškų” ...
2024-01-29
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Uostininkai ir valdininkai įsigali savivaldybės įmonėse

„O ar jūs man galite parodyti nors vieną valdybą, kuri yra nepriklausoma?” Šio retorinio mero Arvydo Vaitkaus klausimo per savivaldybės ...
2024-01-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This