2020-ieji: pandemija Klaipėdos regiono mokslo ir verslo nesužlugdė

Verslas

Apžvelgdama besibaigiančius metus Klaipėdos mokslo ir technologijų parko (KMTP) komanda pastebi, kad nepaisant visų iššūkių, užsibrėžtus tikslus pavyko įgyvendinti.

Pranešime spaudai teigiama esą 2020-ieji nesustabdė nei inovacijų plėtros procesų, nei renginių ar jungtinių mokslo ir verslo iniciatyvų.

Roma Stubrienė. KMTP nuotr.
Jūrinis leitmotyvas

Skelbiama, jog vienu svarbiausiu metų akcentu tapo Lietuvos kūrinio klasterio įsteigimas.

„Verslo ir mokslo organizacijos šiuo žingsniu pademonstravo ryžtingą siekį plėtoti jūrinių inovacijų ekosistemą bei sutelkti jėgas aukštos pridėtinės vertės produktų ir paslaugų kūrimui. Tapę Jūrinio klasterio koordinatoriais džiaugiamės galimybe prisidėti prie procesų, kurie itin svarbūs mėlynojo augimo kryptį savo ekonominės plėtros strategijoje nusibrėžusiai Klaipėdai, o taip pat šalies mastu“, – pranešime cituojama KMTP direktorė Roma Stubrienė.

Jūrinio klasterio bendruomenę, kurios branduoliu tapo  Lietuvos suskystintųjų dujų (SGD) klasterio nariai, siekiama plėsti įtraukiant dar daugiau uosto įmonių, laivų statybos ir remonto, jūrinės energetikos sektorių atstovų, taip pat stiprinant ryšius su tarptautiniais partneriais. 

Dėmesys vėjo energetikai

Pagrindiniai sektoriai, į kuriuos orientuota Lietuvos jūrinio klasterio veikla – tai alternatyvaus kuro infrastruktūra ir technologijos, uostas ir krova, laivų statyba, remontas bei jūrinė energetika. Pastaroji tematika itin aktuali ruošiantis Baltijos jūroje statyti maždaug 700 megavatų vėjo jėgainių parką, į kurį būtų investuojama daugiau nei vienas milijardas eurų.

„Svarbu, kad įgyvendinant šį projektą būtų pasitelkiamas mūsų įmonių gamybinis potencialas bei kompetencijos – siekdami į tai atkreipti didesnį dėmesį, drauge su Jūriniu klasteriu ir užsienio partneriais organizavome „Offshore Klaipėda“ konferenciją. Nuotolinis formatas tam tikra prasme praplėtė renginio galimybių ribas, įtraukė per 150 dalyvių – ne tik Lietuvos, bet ir užsienio ekspertus, atstovaujančius verslui, valdžios institucijas, mokslo organizacijas“, – vardija KMTP plėtros vadovas Andrius Sutnikas.

Jūrinis klasteris ir KMTP drauge su Klaipėdos universitetu bei ekonominės plėtros agentūra „Klaipėda ID“ sukūrė ir šiemet pristatė unikalią „Blue Growth Leaders Academy“ programą.

Partnerių pastangomis pavyko pritraukti tarptautiniu mastu vertinamus mokslininkus bei praktikus iš Norvegijos, Švedijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos ir kitų šalių – nuo šio rudens su programos dalyviais jie nuotoliniu būdu dalijasi žiniomis apie laivybą, uostus, biotechnologijas ir kitas perspektyvias sritis. Tikimasi, kad programa suteiks daugiau pagreičio mėlynosios ekonomikos augimui Klaipėdoje ir regione.

Siekiama inovacijų akvakultūroje
Maitinamos krevetės. KMTP nuot.

KMTP 2020-aisiais tęsė 8 tarptautinius ir šalies mastu įgyvendinamus projektus, pradėjo 4 naujus.

Akvakultūros srityje nemažą įdirbį jau turintis KMTP tapo startavusio „AquaVIP” projekto vedančiuoju partneriu – dirbama drauge su Klaipėdos, Rostoko ir Gdansko universitetais. Konsorciumas atlieka svarbius paruošiamuosius darbus kuriant Pietų Baltijos regiono akvakultūros kompetencijų centrą – jo įsteigimas numatytas iki 2022 m. Centro infrastruktūra apims Lietuvoje, Lenkijoje ir Vokietijoje jau egzistuojančias bazes, suteiks reikiamą prieigą prie turimų resursų, skatins patirties jau sukaupusius specialistus žiniomis aktyviau dalintis su jaunimu.

Projekto rėmuose ruošiamasi atlikti 9 praktinius-mokslinius eksperimentus. Jų spektras platus: mokslininkai sieks daugiau sužinoti apie maistinę krevečių vertę, eksperimentuos su mikrodumbliais, žuvų lervomis, sieks patobulinti akvakultūroje naudojamų sistemų technologijas, tirs geoterminių resursų panaudojimo akvakultūroje galimybes.

Surinktos žinios pasitarnaus ir konsultuojant verslą, kuris gan aktyviai dairosi galimų veiklos nišų akvakultūros srityje – Lietuvoje šį susidomėjimą stipriai pakurstė jau anksčiau įgyvendintas eksperimentas, kurio metu sėkmingai užaugina apie 400 kg blyškiųjų baltakojų krevečių (Litopenaeus vannamei).

Skaitmenizacija keičia verslą

Bendradarbiaujant su projekto „Ecoprodigi“ partneriais ir tarptautiniais ekspertais, 2020-aisiais buvo parengta išsami apžvalga, kuri per jūrinės industrijos skaitmenizacijos prizmę ne tik nagrinėja esamą situaciją, bet ir pateikia verslui itin aktualias įžvalgas apie ateities tendencijas, daugiausiai dėmesio skiriant ro-ro laivybai ir procesams laivų statybos sektoriuje.

Skaitmenizacijos atveriamos galimybėmis to paties projekto rėmuose buvo pademonstruotos ir praktiškai AB „Vakarų laivų gamykla“ įmonės „Western Baltic Engineering“ specialistams pritaikius 3D skenavimo technologijas. Klaipėdoje pagamintos konstrukcijos prieš siunčiant jas galutiniam surinkimui į Suomijos Turku uostą buvo nuskenuotos. Didelės apimties dalių sujungimas pradžioje įgyvendintas virtualiai – inovatyvus procesas padėjo sutaupyti per 1 000 darbo valandų, kurių būtų prireikę atliekant įvairias korekcijas.

Skenavimas. KMTP nuotr.

Tačiau dar ne visos technologijų teikiamos galimybės išnaudojamos – KMTP ėmėsi iniciatyvos vystant blockchain technologija pagrįstą sprendimą logistikos grandinės procesų valdymui – šis prototipas, kuris buvo kurtas bendradarbiaujant su įmone „Omega Technology“, šiemet jau užbaigtas.

Startavo akseleratoriaus programa

2020-aisiais KMTP drauge su partneriais pristatė tarptautinę mėlynųjų biotechnologijų akseleratoriaus programą. Jos tikslas – padėti inovatyvioms idėjoms iš viso Baltijos jūros šalių regiono tapti apčiuopiamais produktais ir paslaugomis.

„Ši programa tęstinė, tad ir toliau kviesime inovatorius, startuolius, technologijų kūrėjus ir įmones teikti paraiškas bei susisiekti su mumis dėl dalyvavimo šiame akseleratoriuje. Paslaugų, kurias galima gauti, spektras labai platus: nuo konsultacijų su užsienio ekspertais, pagalbos parengiant verslo planą – iki galimybės pasinaudoti sukauptais biotechnologiniais ištekliais, laboratorijomis Lietuvoje ir užsienyje“, – teigia KMTP inovacijų vadybininkė Erika Zavackienė.

Dėl COVID-19 grėsmių, šiemet Klaipėdoje organizuotas tarptautinis uosto technologijų hakatonas buvo hibridinis – KMTP erdvėse susitiko tik dalis komandų iš Lietuvos, tačiau dauguma technologijų entuziastų sprendimus kūrė nuotoliniu būdu – prisijungė dalyviai iš Švedijos, Vokietijos, Olandijos, JAE.

Susidūrus su pandemijos nulemtais apribojimais išaugo ir nuotolinių mokymų aktualumas. Šiemet KMTP parengtas mokymų ciklas apie blockchain  technologijas ir daiktų interneto sprendimus, kurie galėtų būti aktyviau integruojami į įvairius procesus transporto ir kituose sektoriuose, – jau pasiekiamas visiems besidomintiems šia sritimi „Connect2SmallPorts“ platformoje.

Įvertinus situaciją – ieškoti išeičių

Dėl COVID-19 keliamos grėsmės Lietuvoje įvedus karantiną, didelė dalis Lietuvos įmonių susidūrė su precedento neturinčiais iššūkiais. Nemažai verslų atsidūrė ties išlikimo riba.  

KU mokslininkai atlieka su COVID-19 susijusių veiklos apribojimų socioekonominio poveikio Klaipėdos regiono įmonėms ir jų darbuotojams bei valstybės intervencijų, orientuotų į neigiamo ekonominio poveikio mažinimą, efektyvumo vertinimą.

„Pirmosios pandemijos bangos poveikis ženkliai paveikė regiono verslus – tik apie ketvirtadalis įmonių nurodė, jog jų apyvarta nesumažėjo. Tad neabejotinai daugelis sprendžia galvosūkius kaip išlikti, kaip optimizuoti veiklą ir tapti efektyvesniems. Nauja realybė reikalauja naujo požiūrio ir inovacijų. Stengsimės išlikti patikimais partneriais visiems, kurie siekia jas kurti ir diegti Vakarų Lietuvoje“, – apibendrino R. Stubrienė.

1 Comment

  1. Gabrielė

    Dabar kaip niekad sunku priimti sprendimus, kurie strategiškai svarbūs žiūrint į ateitį, nes ta ateitis kaip niekad neapčiuopiama. Ir Klaipėdoje galima pasikonsultuoti su verslo konsultantais, analizuojančiais verslo sektorių, nes vienašališkai priimti ilgalaikės strategijos sprendimus tokiu metu labai rizikinga.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Klaipėdos mokslo ir technologijų parkas: į inovacijas per partnerystes

Vakarų Lietuvos inovacijų ekosistemos dalyviams 2023 m. klojo pamatus svarbiems ateities projektams. Geopolitinių įtampų nulemti iššūkiai, Lietuvos jūrinės strategijos rengimas, ...
2024-01-02
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Norintys dalyvauti hakatone „Portathon“ turėtų suskubti

Jūrinių vėjo parkų plėtra ir tvarumas, Baltijos pakrantėse vis labiau populiarėjantis ekstremalus vandens sportas ir saugumo užtikrinimas jo mėgėjams, poreikis ...
2023-10-03
Skaityti daugiau

Verslas

Edgaras Riabko - hakatono „Portathon“ jaunimo ambasadorius

Dusyk pasaulio vandens formulių F2 čempionu tapęs ir ambicingai naujiems startams besiruošiantis Lietuvos pilotas Edgaras Riabko tapo Klaipėdoje rengiamo tarptautinio ...
2023-09-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This