Šilutės liuteronai piktinasi religinių bendruomenių finansavimo tvarka

Regionas

Po ketvirtadienį vykusio Šilutės rajono savivaldybės Tarybos posėdžio paaiškėjo, kad rajono tradicinės religinės bendruomenės bus remiamos skiriant ne daugiau 80 proc. lėšų Romos katalikų bendruomenei, o likę 20 proc. paramos bus skiriama kitoms Šilutės rajono religinėms bendruomenėms.

Šilutės rajono savivaldybės parama tradicinėms religinėms bendruomenėms ir bendrijoms skiriama maldos namų išsaugojimui, remontui, tvarkybos darbams. Šilutės rajone yra 11 evangelikų liuteronų bažnyčių, iš kurių 2 naudoja Romos katalikų parapijos, o Romos katalikai rajone turi 7 bažnyčias.

Toks nevienodas dėmesys papiktino ir nuliūdino Šilutės rajone 11 istorinių bažnyčių turinčią evangelikų liuteronų bendruomenę.

Saugų liuteronų bažnyčia. 

Pasak evangelikų liuteronų kunigo Valdo Miliausko, jį Tarybos sprendimas suglumino, nes tai tik rodo, kad evangelikų liuteronų ir kitų konfesijų paveldas Mažojoje Lietuvoje – Šilutės rajone yra keturis kartus mažiau vertas dėmesio, nors istoriškai – itin vertinamas ir svarbus.

Kunigas Valdas Miliauskas sako apgailestaujantis, kad nebuvo laikomasi šių metų gegužę Šilutės rajono savivaldybėje pasirašyto protokolo, kuomet su Romos katalikų kunigais buvo sutarta, kad atsižvelgiant į tai, kad 2020 metais didesnis finansavimas buvo skirtas katalikų parapijų paraiškoms finansuoti, 2021 metais prioritetas bus teikiamas evangelikų liuteronų parapijų paraiškų finansavimui. Šį protokolą pasirašė posėdžiui pirmininkavęs katalikų kunigas Julius Meškauskas ir Šilutės rajono savivaldybės Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Rasa Bičkauskienė.

Kad toks Šilutės rajono savivaldybės sprendimas liūdina ir žeidžia visas mažiau dėmesio gavusias bendruomenės, patvirtino ir Naujosios Apaštalų bažnyčios vyskupas Artūras Strelčiūnas.

„Esu įsitikinęs, kad kol meras V. Laurinaitis nepasikvies visų konfesijų (ne tik tradicinių, o visų) atsakingus vadovus pokalbiui, tol bus negerai. Manau, meras tikrai žino, kad jis yra išrinktas skirtingų pažiūrų, skirtingų tikėjimų žmonių”, – pranešime cituojamas A. Strelčūnas.

Sumos, kurias Šilutės rajono savivaldybė 2021 metais planuoja skirti religinėms bendruomenėms, per du mėnesius, kuomet buvo svarstomas paramos klausimas, svyravo nuo 50 tūkst. iki 150 tūkst. – savivaldybės meras Vytautas Laurinaitis skirtingiems šaltiniams pateikė skirtingą informaciją.

„Nors mes visąlaik kovojome dėl lygių galimybių visoms rajono tradicinėms bendruomenėms neišskiriant nė vienos ir pinigai šioje kovoje buvo ir yra antraeilis dalykas, vis dėlto mums kyla klausimų, kodėl toks skirtingas rėmimo sumų įvardijimas?“ – kalba evangelikų liuteronų kunigas Mindaugas Žilinskis.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Šilutės aplinkosaugininkai išgelbėjo žmogaus gyvybę

Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos valdybos Šilutės aplinkos apsaugos skyriaus pareigūnai Vitalijus Gutauskas ir Mindaugas Mačiulis antradienį išgelbėjo skendusį žmogų. „Socialinių ...
2024-03-12
Skaityti daugiau

Regionas

Trispalvę išniekino ir Šilutėje

Policija pranešė, kad penktadienį, apie 6.50 val., Šilutėje, prie Jaunimo alėjos 5-ojo namo laiptinės rasta valstybės vėliava perlaužtu kotu. Pradėtas ...
2024-03-09
Skaityti daugiau

ELTA

Tarp apdovanotų pedagogų - ir šilutiškė bei klaipėdietis

Penktadienį apdovanojimų „Lietuvos mokytojas 2024“ nugalėtojais paskelbti devyni švietimo srities profesionalai, jie įvertinti už išskirtines pastangas ir atsidavimą mokytojo pašaukimui, ...
2024-03-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This