Nužudymą nuslėpusiam neįgaliam vyrui – arešto bausmė

Kriminalai ir nelaimės

Klaipėdos apygardos teismas paskyrė vyrui, kuriam buvo pareikšti kaltinimai dėl nužudymo slėpimo ir nepranešimo teisėsaugos institucijoms, 60 parų arešto bausmę, atidedant jos vykdymą maksimaliam vienerių metų terminui bei paskiriant intensyvią priežiūrą. Bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpiu vyras turės būti namuose nuo 21 iki 7 val., neišvykti iš gyvenamosios vietos ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo ir nevartoti psichiką veikiančių medžiagų.

Nužudyto vyro motinai ir seseriai su broliu iš nuteistojo priteista po 1000 Eur neturtinės žalos ir 650 Eur turtinės žalos atlyginimo.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Baudžiamojoje pirmosios instancijos byloje buvo pareikšti kaltinimai dviem vyrams – vienam dėl nužudymo, o kitam – dėl nužudymo slėpimo ir nepranešimo apie nusikaltimą teisėsaugos įstaigoms. Baudžiamoji byla dėl nužudymo buvo išskirta į atskirą bylą, nes bylos nagrinėjimo metu kaltinamasis patyrė insultą ir pagal savo psichikos būklę nebegali būti pilnaverčiu teismo proceso dalyviu, jo visiško pasveikimo prognozės labai abejotinos. Tad apygardos teismas, siekdamas operatyvaus baudžiamosios bylos dėl nužudymo slėpimo ir nepranešimo teisėsaugos institucijoms išnagrinėjimo, baudžiamąsias bylas išskyrė į dvi atskiras bylas.

„Išskirtoje byloje buvo nustatyta, jog neįgalus kaltinamasis, būdamas nužudymo liudininku, iš anksto nepažadėjęs padėjo kitam kaltinamajam paslėpti nužudytojo lavoną tame pačiame bute esančioje lovos patalynės dalyje. Apie padarytą nusikaltimą teisėsaugos institucijoms jis nepranešė maždaug mėnesį laiko. Nužudytojo kūną rado jo brolis ir sesuo, kurie kartu su policijos pareigūne, vykdančia paiešką, vaikščiojo aplink nusikaltimo vietos namą ir nusprendė patikrinti butą, iš kurio sklido stiprus nemalonus kvapas”,- rašoma teismo pranešime spaudai.

Teismas nustatė, jog kaltinamasis išgertuvių kito kaltinamojo bute metu užmigo ir atsibudęs prie minkštojo kampo, ant kurio miegojo, pamatė atremtą nužudytąjį. Jam iš karto tapo aišku, jog asmuo nužudytas, apie tai jam pasakė ir nužudymu kaltintas vyras. Nužudytojo kūną vyras padėjo nutempti į kitą kambarį ir paslėpė kambaryje buvusios sofos-lovos patalynės dėžėje.

Įvertinęs šias aplinkybes teismas padarė išvadą, kad vyras neabejotinai suprato, jog slepia nusikaltimo pėdsakus, ir veikė sąmoningai, o turėdamas galimybę nei iš karto, nei vėliau policijai apie nužudymą nepranešė.

Byloje buvo nustatyta, jog po nusikalstamo mobiliojo ryšio priemonėmis bendraudamas su kartu nužudymo dieną išgertuvėse dalyvavusia moterimi jis liepė jai apie įvykio aplinkybes telefonu nekalbėti. Ši aplinkybė, anot teismo, patvirtina tai, kad jis suprato ir suvokė nužudymo ir po to atliktų jo veiksmų slepiant nusikaltimo pėdsakus nusikalstamą pobūdį.

Skirdamas bausmę teismas atsižvelgė į tai, kad padarytos dvi tyčinio pobūdžio nesunkios nusikalstamos veikos, nukreiptos prieš vieną iš esminių teisinės valstybės pamatų ir tinkamą funkcionavimą užtikrinančių pagrindų – teisingumą, o nusikalstamos veikos padarytos apsvaigus nuo alkoholio. Tai pripažinta atsakomybę sunkinančia aplinkybe.

Kaltinamojo atsakomybę lengvinančių aplinkybių nenustatyta, nes apie nusikaltimą vyras prisipažino tik surinkus reikšmingus įrodymus, dėl savo nusikalstamo elgesio iš esmės nuoširdžiai nesigailėjo, nukentėjusiųjų neatsiprašė. Nuosprendyje pabrėžiama, jog nukentėjusiesiems, ilgai neradusiems nužudyto brolio ir sūnaus kūno ir vėliau radus jį suirusį, sukeltos itin neigiamos emocijos.

Kartu teismas įvertino, kad kaltinamasis iš esmės nėra linkusi nusikalsti asmenybė, jo nusikalstamus veiksmus šiuo atveju lėmė gyvenimo būdas vartojant alkoholį, tokia pati jį supanti neigiama aplinka ir susiklosčiusios įvykio aplinkybės, asmenybę formuojančių moralinių nuostatų stoka. Tad teismo, nuomone, bausmės tikslai gali būti pasiekti atidėjus arešto bausmės vykdymą maksimaliam terminui bei paskyrus jam intensyvią priežiūrą.

Šis nuosprendis dar gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

1 Comment

  1. Zita

    Ūžknisote su ta pademijs .Kas passulyje .stiprisusias Sako Žmogus .Bet manau Lsd toli Gražū Stipriausias yra miegss mes kasnakti užmiegsme ir laikinai atsijungiame nuo virtualaus pasaulio.Tai gali bet kada ištikti nerašysiu kas???taip pss kiekviena yra tai kas nuo mokyklos suolo aišku kad visas pasaulis gyvas kol baigiasi jam galiojimo laikas.Dabar jau nuo 1995 metu ivedė nauja ginkla kompiuterine grafika .pirmi sio atradimo tehnikai Buvo Japonai.Kinai sėdėdami ant opijaus bandė kopijuoti japonu aparatura ir kas nutiko .prasidėjo informacinis karas …Komoai tapo dirbtinės masinės informacinės industrijos dalimi.Džopsas pagamino dar daug obuoliuku už milijardus .Kam ? Tam kad kalti pinigus ir Dabaigti pasauli susinaikinimo link .Žaidimai priklausomybė visos kitos politinės strukturos irankis virto va tokiu pandemiju dalimi .kurios kūryba pradėjo nuo Brazilijos živ hepatito pirma pradedant bandymus nuo pelių iki homo sapiens eksperimentu .Japonao net skrido i kosmosa ieškoti medžiagos gaminti vakcinai bet sukūrė vaistus .tik laiko pritruko .živ mutavo lygiai taip panašiai yra kuriama vakcina ir kovidui .bet labai abejojama ar ji pasiteisins .nes išstumtas natūralizmas tapo sintetiniu pakaitalu gaminti smegenys žudančiais vaistais .kuriu galiojimas turi žiaurias padekmes .mes virsime zombiais

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Išdaužė teismo langą

Policija pranešė, kad pirmadienį, apie 13.34 val., buvo pastebėta, jog išdaužtas Klaipėdos apygardos teismo pastato langas. Martyno Vainoriaus nuotr. Pradėtas ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Į teismą siunčiami vagystes ir plėšimus vykdę penki vyrai

Klaipėdos apylinkės prokuratūra praneša teismui perdavusi baudžiamąją bylą, kurioje penki asmenys kaltinami dėl pernai Klaipėdos mieste masiškai vykdytų atvirųjų vagysčių ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This