Girulių draustiniui – politikų verdiktas

Miestas, Svarbu

Nuomonės neturinčių ar niekaip apsispręsti negalinčių politikų balsai lėmė, kad Girulių draustinis Klaipėdoje nebus steigiamas.

Antradienį vykusiame miesto tarybos posėdyje Girulių draustinio steigimo klausimas buvo nagrinėtas jau ne pirmą kartą. Sprendimo projektą pristačiusi Klaipėdos savivaldybės vyriausioji architektė Mantė Černiūtė-Amšiejienė patikslino, jog politikai balsuos ne dėl Girulių draustinio steigimo, o tik dėl tokių procedūrų pradėjimo.

Klaipėdos politikai nusprendė nesteigti Girulių draustinio, nes toks statusas neapsaugotų miško nu jo iškirtimo, o jis esą nė nebegresia. Martyno Vainoriaus nuotr.

Anksčiau šis klausimas miesto tarybos posėdžiuose net du kartus buvo atidėtas, nes esą dėl jo kyla grėsmė rengiamo Klaipėdos bendrojo plano procedūroms.

Klaipėdos savivaldybę šiomis dienomis pasiekė atsakingų institucijų išaiškinimas, jog draustinio steigimo ir Bendrojo plano rengimo procedūros gali vykti paraleliai, jos viena kitai netrukdo. „Kai Girulių draustinis bus įsteigtas, jį reikės integruoti į Bendrąjį planą“, – teigė M. Černiūtė-Amšiejienė

Tačiau politikai šįkart pradėjo abejoti dėl draustinio naudos miestui ir miestiečiams. Iš miesto tarybos narių pasipylė klausimų kruša, kokie draustinyje bus ribojimai, ar nenutiks taip, jog kai kuriais mėnesiais, kai peri saugoti paukščiai ir žydi vertingi augalai į Girulių mišką bus draudžiama įeiti.

„Jei būtų draustinis, tai Giruliai bus nebe rekreacijos paskirties, o ekosistemos apsaugos miškai. Tai jie turėtų būti skirti nebe miestiečių poilsiui, rekreacijai, o labiau saugoti gyvąją gamtą. Gyventojai ten bus pageidaujami tik susipažinti su gamtos vertybėmis. Manau, kad nebus galima tiesti civilizuotų dviračių takų su asfalto danga, suoliukais ir apšvietimo stulpais, nes draustinyje gali būti tik miško keliukai. Rengiant draustinio ribų planą, reikės atlikti išsamią analizę, kokios yra saugotinos gamtos vertybės. Jei bus rastos labai vertingos ir saugomos rūšys ir joms išsaugoti reikės specialių priemonių, tai turės būti numatyta. Bet kol kas tokios informacijos neturiu“, – teigė M. Černiūtė-Amšiejienė.

Ji dar kartą patvirtino, kad draustinio steigimas neturės jokios įtakos dabar galiojančiam geležinkelių plėtros specialiajam planui, pagal kurį Giruliuose galima iškirsti apie 11 hektarų miško. Girulių draustinis taip pat neužkirs kelio kirsti mišką norimam tiesti keliui tarp Girulių ir Labrenciškių, nes tai numatyta Bendrajame plane.

„Ką be tam tikrų ribojimų miestiečiams duoda Girulių draustinio suteikimas? Geležinkeliai jau atsitraukė ir planų plėsti Pauosčio kelyną Giruliuose nebeturi, keliui miškas vis tiek bus kertamas. Tai ką duos draustinio statusas, jei miškas vis tiek bus kapojamas?“ – klausė miesto tarybos narys Arvydas Vaitkus.

Anot M. Černiūtės-Amšiejienės, draustinio statusas suteiks palankesnes galimybes saugoti gamtos vertybes.

Miesto tarybos narys Vidmantas Dambrauskas pasiūlė neskubėti steigti Girulių draustinio, o pirmiausia išsiaiškinti, kokios miške yra saugotinos gamtos vertybės.

„Tyrimo, analizės tikrai reikia. Tada matysime, kas ten yra, ar saugotina, o gal ne. Ir tada tie gabalai teritorijų, kurias reikėtų saugoti, gali būti labai maži arba dideli. Tik po tyrimų galime turėti galutinį rezultatą“, – kalbėjo miesto tarybos narė Judita Simonavičiūtė.

Tokia pozicijai pritarė ne vienas politikas, tačiau kiti suabejojo, ar tyrimai nėra brangus malonumas.

„Buvau apsisprendęs balsuoti už Girulių draustinio steigimą, bet išklausęs visus argumentus, suprantu, kad tai yra vienos partijos triukas, jiems norisi būti matomiems ir girdimiems. Tas draustinis nieko nepakeis, toliau darysime autostradą per Girulių mišką. Ir dabar nebalsuosiu už draustinį, neleisiu išlaidauti mūsų miesto sąskaita, nes ta procedūra brangiai kainuos“, – teigė politikas Aidas Kaveckis.

„Ar po pandemijos turime tiek daug pinigų, kad tyrimus galima užsisakinėti? Šitą klausimą reikėtų atidėti keleriems metams, kai baigsis visos pandemijos, kai pradės veikti visos įmonės, kai vėl turėsime pelnus. O dabar net nereikia svarstyti“, – pritarė ir miesto tarybos narys Romaldas Idzelevičius.

„Esame tiek prikepę galimybių studijų, kur analizuojame tramvajus ir kelius į kosmosą. Priimkime sprendimą paanalizuoti Girulių miško teritoriją ir gal rezultatai mus nustebins“, – A. Kaveckiui prieštaravo politikė Alina Velykienė.

Ir nors buvo siūlymų klausimo svarstymą dar kartą atidėti, politikai balsavo už tai, kad jau laikas priimti galutinį sprendimą.

Tuomet politikė Nina Puteikienė pasiūlė net išplėsti numatomo draustinio ribas, kad jos būtų ne 9 kv. km, o 15 kv. km. Toks siūlymas politikų palaikymo nesulaukė.

Už visą sprendimo projektą – pritarti Girulių steigimo procedūrų pradžiai 14 miesto tarybos narių balsavo už, prieš buvo septyni, o aštuoni susilaikė. Tai reiškia, kad susilaikiusiųjų balsai lėmė, jog Girulių steigimui startas nebuvo duotas.

20 Comments

  1. Nuomonė

    Parsidavė turtingieji mafijai, paskelbkite tikras miesto tarybos narių pajamų deklaracijas ir pamatysite kas kam tarnauja. Gentviluukas buvo už Girulių mišką tol, kol tapo seimo nariu, o dabar balso nesigirdi.

    Reply
  2. Se

    Kurioje vietoje žadama kirsti medžius? Jau dabar važiuojant dviračių taku atkarpoje nuo Vasaros estrados iki Girulių dažnai sklinda naftos produktų smarvė.

    Reply
  3. štai jūsų Girskienė ir valstiečiai

    kokie jie žalieji? Veidmainiai, nes balsavo prieš. Gal galėtų dabar ši kovotoja ką pasakyti, tyli užpakalį įraukus, nerašo nieko savo paskyrose kaip baisu, kad valstiečių frakcija nepalaiko gamtos saugojimo.

    Reply
    • Kaip nusibodo ...

      Atsakykite kas ” dėl miško ” pasikeis , jei bus draustinis ? NIEKO !!! Jei reikės , tai ir kirs , o žmonėms pailsėti bėdų bus : dviračių takai , vaikų aikštelės ir t.t. negalimos ? Už ką ” kovojate ” ir dar Girskienę ir kitus kaltinate ? Miškas miškui ar jame ir žmonės pailsėti galėtų ? Rekreacinėje zonoje ši veikla būtų galima . Kodėl negalvojate ?

    • Medžių ligoniui :)

      Girskienė neturi jokio balso miesto taryboje !!! Nieko nežinote ? Miškas užima ar ne 1630 ha , jei reikėtų kirsti gal 11 ha !!! Lieka miškas , lieka !!!! Žinote , jau nemalonu matyti kokios ” galvos ” tie kovotojai už mišką .

    • Se

      Jo, Vaitkus, Tuma, Dambrauskas, tikrai tie žalieji. Tiesiog gamtos vaikai 🙂

  4. asai

    mat islaidauti tyrimui del tramvajaus galima, puse mln. o stai del misko issaugojimo ne. akivazidu kad politikai nenori suteikti miskui daugiau apsaugos garantiju ir ijunge dura vaidina kad jiems gyventojai rupi ir ju pinigai…

    Reply
  5. Gamta

    „Ji dar kartą patvirtino, kad draustinio steigimas neturės jokios įtakos dabar galiojančiam geležinkelių plėtros specialiajam planui, pagal kurį Giruliuose galima iškirsti apie 11 hektarų miško. Girulių draustinis taip pat neužkirs kelio kirsti mišką norimam tiesti keliui tarp Girulių ir Labrenciškių, nes tai numatyta Bendrajame plane.” iškirsti, gekežinkeliams lengva ranka duotas kažkieno leidimas, tie medžiai buvo sodinti žmonių, o jūs naikinate lengva ranka, kai erozija griauna didžiulį žmonijos turtą, štai kur turite susitelkti.

    Reply
    • Anonimas

      tą „specialų” 2011metų planą geležinkeliu plėtrai iškertant 11ha miesto Taryba turi teisę pati panaikinti (nes pati patvirtino). Kaip nors tobulinti, ruošti naujo ji neprivalo – čia Amšiejienė makaronus kabina.

    • Anonimas

      numatyta gatvė bendrajame plane tai tik noras ir prielaida galimybei, bet ne prievolė. Ji buvo numatyta ir sename 2007m BPtik tada niekam nerūpėjo, nepaisant to jos šiol dar nepadarė 🙂 kaip ir begalės kitų dalykų kurie taip ir nebuvo įgyvendinti. Nepaisant to ir vėl ji rodoma naujame (atkoreguotame) BP. Kad jos neliktų reikėtų tarybos reikalauti naikinti ir tos gatvės detalų planą ( atrodo jau toks patvirtintas yra).

  6. Se

    Gal galima sužinoti kas kaip balsavo?

    Reply
  7. .....

    Aš pritariu miesto politikų sprendimui . Gana partinių cirkų , reikia galvoti kas geriausia visiems miesto gyventojams . Rekreacinė zona yra puikus sprendimas .

    Reply
    • Žiūrkėms ir savivaldybės

      Tai 15 tarybos nariu nusispjauti į 15 tūk. Žmonių nuomonė. Ar busit išrinkti konservai ir visokie kaveckai. Ne JUS EISIT LAUK
      ŠIUKŠLĖS

  8. Von iš Tarybos

    7 baldavusiji ir 8 susilaukusiji VIN IŠ TARYBOS. JUS ATSTOVAUJAT NUSIKSLSTOMUI VERSLUI O NE ŽMONĖSMS. Tai vadynadi žalias kursas

    Reply
  9. nesupratau:

    tai draustinio steigimas bendrojo plano patvirtinimui trukdys, ar jau nebetrukdys?

    Reply
    • Bendrasis planas

      O jis niekada ir netrukdė. Čia tik tikrieji Girulių miško išsaugojimo nenorėtojai ir savivaldybės „specialistai” grybą pjovė. Beje, ir toliau pjauna.

    • Anonimas

      Praejusia taryba gedingai buvo blefuojama, kad trukdys bendraham planui..

    • Anonimas

      Amšiejienė filosofuoja amžinai klaidindama politikus, o tie žandikaulius atkabinę tiki. Nepamirškite kas ją atvedė ir pasodino į tą kėdę ?

    • Anonimas

      O kas ja atvede?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Mirtinas incidentas BKT: padėtas tik vienas taškas 

Prireikė beveik ketverių metų, kad galutinai būtų patvirtintos išvados, kas gi buvo kaltas dėl to, jog 2020-ųjų vasarą Birių krovinių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This