Kompensacijos už privačius darželius – tik klaipėdiečiams

Svarbu, Švietimas

Po gana audringų diskusijų Klaipėdos miesto taryba trečiadienį pritarė, kad nuo kitų metų rugsėjo būtų sugriežtinta tvarka, pagal kurią skiriamos 100 eurų per mėnesį kompensacijos į privačius darželius savo vaikus vedantiems tėvams.

pikrepo.com nuotr.

Tokia kompensavimo tvarka Klaipėdoje įsigaliojo nuo 2015 metų balandžio ir jos tikslas buvo sumažinti į darželius patekti norinčių vaikų eiles. Šiuo metu kas mėnesį tokios kompensacijos mokamos už 507 vaikus, tad per metus miesto biudžetui tai kainuoja apie 600 tūkst. eurų.

Savivaldybės administracija pasiūlė, kad nuo ateinančių metų 100 eurų kompensaciją už privatų darželį norintys gauti tėvai abu, o ne vienas savo gyvenamąją vietą turi būti deklaravęs Klaipėdos mieste. Taip siekiama, jog į Klaipėdos biudžetą patektų kuo daugiau gyventojų pajamų mokesčio.

Be to, pasiūlyta nustatyti sąlygą, kad 100 eurų mokestis už privatų darželį kompensuojamas, jei vaikas, ne vėliau kaip prieš metus, yra įregistruotas į eilę patekti į Savivaldybės įsteigtas biudžetines švietimo įstaigas, bet į jas nepatenka. Dabar šis terminas yra 6 mėnesiai.

Skaičiuota, kad per keturis mėnesius dėl to kitąmet pavyktų sutaupyti apie 100 tūkst. eurų, nes gerokai sumažės pageidaujančių gauti kompensaciją.

Tačiau toks siūlymas sukėlė kai kurių politikų pasipiktinimą. Liberalė Alina Velykienė dėstė, kad taip būtų paminamos žmonių teisės, o toks siūlymas esą yra nihilizmas ir cinizmas. Jos kolegė Lina Skrupskelienė siūlė pirmiau sutvarkyti kontrolę, kad jau dabar nebūtų fiktyvių registracijų.

Valstietis Arvydas Vaitkus tikino, kad už Palangos plento gyvena klaipėdiečiai, kai kurie jų kuria įmonės Klaipėdoje, tad toks žingsnis esą būtų socialiai neatsakingas.

Tuo metu konservatorius Kazys Bagdonas retoriškai klausė, kodėl uostamiestis turi spręsti rajono problemas.

„Kodėl rajonas geranoriškai neperduoda priemiesčių? Nes dideli mokesčiai gaunami”, – teigė K. Bagdonas, priminęs, kad miesto Tarybos nariai atstovauja klaipėdiečiams ir būtent jiems reikia teikti pirmenybę.

Opozicijos atstovė Nina Puteikienė sakė palaikanti Savivaldybės administracijos siūlymą. Ji akcentavo, kad kasmet į valstybinius darželius nepatenka apie 200 vaikų, o savivalda remia tuos, kurie gali skirti mažiausiai 300 eurų per mėnesį privatiems darželiams. Anot politikės, geriau tuos pusę milijono eurų skirti savivaldybės darželių plotams ir vietų jame didinimui.

„Kaunas jau seniai eina tokiu keliu”, – sakė ji.

Kilus tokioms diskusijoms konservatorius vicemeras Arūnas Barbšys siūlė atidėti balsavimą dėl jo, bet tokia iniciatyva nesulaukė palaikymo.

Galiausiai naujai tvarkai buvo pritarta tik mero balsavo persvara, nes 15 Tarybos narių balsavo „už”, 10 – prieš, penki- susilaikė.

1 Comment

  1. Sig

    AB „Klaipėdos vanduo” galima drąsiai vadinti IT dizonaurais . Iki šiol jų svetainėje neįmanoma pasižiūrėti sąskaitų per Firefox naršyklę. Patys įspėja, kad su tokiomis problemomis susiduria ir Chrome, Opera naršyklių naudotojai. Tiesiog unikalūs, nes tokių problemų nėra su jokiu kitu tiekėju, apskritai nė su kuo kitu. Taip pat yra problema su debeto nuskaitymu (dabar e-sąskaita). Tiesiogiai per banką (bent per Luminor, anksčiau Danske) neįmanoma pasijungti. Pas vienintelius reikėdavo važiuoti rašyti prašymą į Klaipėdos vandenis. Žodžiu, akmens amžius. Belieka tik klausimas kiek kukliai šioje įmonėje išleidžiama lėšų IT.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

Kruizinės laivybos sezono startą paskelbė muzikuojantis laineris

Šaltą, vėjuotą ir lietingą antradienio vidurdienį Klaipėdos uoste prisišvartavo pirmasis šiemet kruizinis laivas. Laineriui „Le Bellot” – tai ir pirmasis ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Klaipėdos meras: „Esu stabdis pinigų taškymui ir kreiviems projektams“ 

Pirmus savo darbo metus apžvelgęs uostamiesčio meras Arvydas Vaitkus teigia, jog pajuto, kad ši kėdė nėra pati minkščiausia, bet labai prasminga. ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This