Rasti 804 neapskaityti mirties atvejai

Koronavirusas, Svarbu

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad vykdant Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVCS) veiklos skaitmenizavimą, rastos 804 neapskaitytos mirtys.

Duomenys gauti palyginus NVSC ir Registrų centro spalio–gruodžio mėnesių statistiką. Nustatyta, jog neapskaičiuotos 324 mirtys dėl koronaviruso (COVID-19) ir 480 mirčių dėl kitų priežasčių, tačiau mirusieji sirgo koronavirusu.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Antradienio rytą Statistikos departamento skelbtais duomenimis, nuo viruso šalyje buvo mirę 1 347 žmonės, šia liga sirgo, bet dėl kitų priežasčių mirė 669.

Neapskaitytų mirčių klausimas, anot ministerijos, buvo aptartas sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio ir NVSC vadovo Roberto Petraičio nuotolinio susitikimo metu.

Ministras nurodė NVSC direktoriui pateikti išsamų situacijos vertinimą raštu, kurį gavus – bus imtasi reikiamų priemonių.

„Pagal galiojančią tvarką informaciją apie mirties atvejus NVSC gauna iš gydymo įstaigų, joms pateiktus tam numatytą formą. Atsižvelgus į gydymo įstaigoms tenkančius krūvius, vertiname, kad galimai galėjo atsitikti taip, kad informacijos pateikimas vėluoja arba informacija apie mirties nuo COVID-19 ligos atvejus NVSC perduota nebuvo. Tai reiškia, kad tam tikri neatitikimai atsirado ne dėl NVSC kaltės. Ne NVSC diagnozuoja tiek mirties, tiek, pavyzdžiui, pasveikimo faktą, tad kliaujasi gydymo įstaigų pateikta informacija. Visą informaciją, kurią gavome iš gydymo įstaigų, mūsų specialistai yra suvedę, kasdien už ją atsiskaitome visuomenei. Kaip jau buvome informavę, pasirodžius informacijai apie perteklines mirtis, kurios galimai galėjo būti susijusios su COVID-19 liga, proaktyviai iškart ėmėmės veiksmų, kad išsiaiškintume situaciją ir nustatytume, ar gydymo įstaigos NVSC apie mirties atvejus pranešė nustatyta tvarka, taip kaip tai turi daryti”, – tokį situacijos vertinimą vėliau išplatintame pranešime pateikė NVSC. 

Anot įstaigos, ji gruodžio 10 d. raštu kreipėsi į Registrų centrą, prašydama pateikti duomenis apie visus registruotus mirties nuo COVID-19 ligos atvejus, pateikiant detalią informaciją.

„Tokią informaciją gavome. Kiekvienas atvejis yra individualus, kiekvieną jį reikia įvertinti atskirai tam, kad visuomenei pateiktume galutinę, tikslią ir aiškią informaciją. Dėl to tikslinamės ir su gydymo įstaigomis. Tas turėtų būti padaryta artimiausiu metu. Kaip ir sakėme, apie tai visuomenė bus informuota atskirai”, – rašo NVSC. 

Prieš daugiau nei pora savaičių BNS buvo pranešusi, jog E.sveikatos informacinės sistemos duomenys rodo, kad Lietuvoje nuo koronaviruso mirė 153 žmonėmis daugiau nei oficialiai skelbia Statistikos departamentas, šią informaciją gaunantis iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro.

„Šiuo metu Lietuvos statistikos departamentas, vadovaudamasis nustatyta tvarka, skelbia Nacionalinio visuomenės sveikatos centro renkamus mirčių nuo COVID-19 duomenis, pateikiamus gydytojams užpildant U07.1 formą. ESPBI (e. sveikatos sistemoje) kaupiami mirties priežasčių duomenys negali būti vertinami kaip patikimi – dėl šios priežasties jie ir yra perduodami Higienos institutui, kuris sutvarko minėtus duomenis ir paskelbia mirties priežasčių informaciją (šiuo metu HI skelbia mėnesinę mirties priežasčių informaciją su 1,5 mėn. atsilikimu). Lietuvos statistikos departamentas, kaip VDV IS valdytojas, kreipsis į VĮ Registrų centrą dėl mirčių priežasčių teikimo į VDV IS. Turėdamas visus duomenis ir kartu su Higienos institutu bei Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru įvertinęs jų kokybę ir patikimumą, paskelbs perskaičiuotus mirčių nuo COVID-19 rodiklius”, – tada išplatintame pranešime situaciją aiškino Statistikos departamentas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Savaitinis COVID-19 rodiklis Klaipėdoje padidėjo 125 proc.

Lietuvoje penktadienį buvo patvirtinta 18 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų, iš kurių du žmonės susirgo antrą kartą. Klaipėdoje, kaip ir ketvirtadienį, ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 situacija Klaipėdoje atitinka Lietuvos vidurkį

Lietuvoje ketvirtadienį buvo patvirtinti aštuoni nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – visi susirgę žmonės užsikrėtė pirmą kartą. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Jau 19 šalies savivaldybių turi nulinius COVID-19 rodiklius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, jog trečiadienį, kaip ir antradienį, Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų, iš kurių du ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This