Prasideda Lietuvių kalbos ir kultūros žiemos akademija

Švietimas

Pirmąją ateinančių metų darbo dieną, sausio 4-ąją, Klaipėdos universitete (KU) startuoja Lietuvių kalbos ir kultūros žiemos akademija. Intensyvūs lietuvių kalbos mokymo kursai ir mūsų šalies pažinimas per kalbą bei bendravimą tęsis mėnesį. Akademijos lankytojai bursis į saugų būrį virtualioje erdvėje.

Intensyvios lietuvių kalbos pamokos akademijos klausytojams iš viso pasaulio vyks skirtingose grupėse ir keliais lygmenimis: nuo abėcėlės iki jau įvaldytos kalbos tobulinimo. Su akademijos klausytojais dirbs 7 patyrusios dėstytojos. Paaiškinimai pradedantiesiems galės būti teikiami angliškai, rusiškai ir ispaniškai.

Vasaros akademijos epizodas

Viena iš ilgaamžiškiausių ir tituluočiausių Klaipėdos universiteto iniciatyvų – Lietuvių kalbos ir kultūros vasaros bei žiemos akademija sėkmingai gyvuoja nuo 2002-ųjų ir vyks jau 26-ąjį kartą. Akademijos iniciatoriai dar prisimena, jog pirmuosiuose jų surengtuose lietuvių kalbos kursuose dalyvavo vos 7 dalyviai, o į netrukus startuosiančius žiemos kursus užsiregistravo jau 97. Akademijos lankytojų geografija labai plati: lietuvių kalbos pradmenų mokysis Kinijos, Meksikos, Portugalijos, Prancūzijos, Lenkijos, Latvijos, Ukrainos atstovai, taip pat lietuviškų šaknų turintys Brazilijos, Argentinos, Rusijos, Venesuelos piliečiai. Sulaukta ir vieno kito atstovo iš tokių šalių kaip Bolivija, Indija, Vokietija, Rumunija. Trečdalis būsimų Akademijos dalyvių tokią galimybę gavo pagal švietimo mainų programą.

„Per beveik 20 metų, kiek gyvuoja Klaipėdos universiteto lietuvių kalbos kursai, užsimezgė tvirti ryšiai su besidominčiaisiais lietuvių kalba ir kultūra visame pasaulyje, tarp jų sparčiai daugėja išeivijos atstovų. Mūsų kursantai rekomenduoja šiuos mokymus kitiems ir taip kasmet susirenka margas motyvuotų žmonių būrys. Įdomu tai, kad turime kaskart čia grįžtančių kursų dalyvių, kai kurie savo šalyse netgi dirba lietuvių kalbos mokytojais, o čia grįžta tam, kad dar labiau tobulėtų“, – KU pranešime pažymi universiteto Socialinių ir humanitarinių mokslų fakulteto Lituanistikos ir užsienio kalbų centro vadovė Jūratė Derukaitė.

Dominuoja venesualiečiai ir baltarusiai

Šios Žiemos akademijos išskirtinumu organizatoriai vadina itin didelį dalyvių būrį iš Venesuelos – net 29. Dauguma jų turi lietuviškas šaknis ir pageidauja išmokti senelių ar tėvų kalbą, o dalis jų jau persikėlė arba ruošiasi persikelti į Lietuvą. 22 venesueliečiai į Žiemos akademiją pateko per Švietimo mainų paramos fondo programą, o septynis žmones kursų organizatoriai priėmė paremdami Venesuelos lietuvių bendruomenę.

Net 32 paraiškų sulaukta iš kaimyninės Baltarusijos piliečių. Dauguma jų yra šiuo metu persikėlę gyventi į Lietuvą ir norintys čia kuo greičiau įsitvirtinti. Akademijos organizatoriai, paskelbę, jog lengvatinėmis sąlygomis priims tik 5 šios šalies atstovus, sulaukė trijų dešimčių prašymų su motyvaciniais laiškais. Galiausiai nuspręsta patenkinti visas paraiškas ir Baltarusijos piliečiams, pradėjusiems naują gyvenimą Lietuvoje, taikyti tik simbolinį kursų mokestį.

„Jaučiame moralinę pareigą padėti nedemokratinius valdžios veiksmus patyrusiems Baltarusijos piliečiams įsitvirtinti Lietuvoje. Pagal mus užgriuvusį paraiškų skaičių matome didelį poreikį. Jeigu valstybės institucijos finansiškai prisidėtų, galėtume surengti specialius lietuvių kalbos mokymo kursus Baltarusijos žmonėms, radusiems prieglobstį Lietuvoje. Tam turime ir technines, ir intelektines galimybes bei didelę patirtį“, – sako KU rektorius prof. dr. Artūras Razbadauskas.

Po šiemet sėkmingai organizuotos ir įgyvendintos pirmosios nuotolinės Lietuvos kalbos ir kultūros vasaros akademijos Lietuvos švietimo mainų paramos fondas KU pareiškė oficialią padėką už drąsiai ir kūrybiškai įgyvendintą projektą, o Lietuvių kalbos kursų vadovės Jūratės Derukaitės veikla neseniai įvertinta Švietimo, mokslo ir sporto ministro padėka.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Pradeda veikti universiteto STEAM centras

Klaipėdos universitete (KU) oficialiai atidarytas metodinis STEAM centras. Tai pirmasis iš trijų Lietuvoje numatytų sukurti metodinių centrų. Jo komanda veiklą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Iš Žardės tvenkinio dingusią salą žada grąžinti atgal

„Ši sala, atkeliavusi į Žardės parko tvenkinį, tegul bus Klaipėdos universiteto dovana miestui artėjančio gimtadienio proga. Mums, kaip mokslo įstaigai, ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Sveikata

Klaipėdos universitete - tradicinė vydūniška konferencija

Kaip ir kiekvieną pavasarį, Klaipėdos universiteto (KU) Sveikatos mokslų fakultetas kartu su Vydūno draugija rengia konferenciją „Į sveiką gyvenseną ir ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This