Dalies gyventojų kitąmet laukia pasirinkimas dėl antros pakopos pensijų kaupimo

Konsultacijos

Jeigu šiemet pirmą kartą įsidarbinote ar pradėjote savarankišką veiklą, 2021 metų pradžioje galite sulaukti pranešimo iš „Sodros“ apie dalyvavimą antros pakopos pensijų kaupime. Tai reiškia, kad kitąmet jūsų laukia svarbus pasirinkimas, skelbia „Sodra“.

Pasak pranešimo, kaip ir kasmet „Sodra“ 2021 metų pradžioje į antros pakopos pensijų kaupimą įtrauks naujus gyventojus, kurie iki šiol pensijų kaupime niekada nėra dalyvavę.

Palmiros Mart nuotr.

Pasiūlymus tapti antros pakopos pensijų kaupimo dalyviais atsitiktine tvarka parinktoje kaupimo bendrovėje gaus tie gyventojai, kurie į kaupimą nebuvo įtraukti anksčiau ir šiemet sausio 2 dieną turės darbo sutartį ar bus vykdantys savarankišką veiklą bei jaunesni nei 40 metų amžiaus.

Gyventojams apie įtraukimą į antros pakopos pensijų kaupimą bus pranešta per „Sodros“ asmenines gyventojų paskyras bei elektroniniu paštu, jeigu gyventojas bus nurodęs jį „Sodrai“. Taip pat vėliau gyventojai bus informuojami ir registruotais laiškais.

„Nors gyventojai į pensijų kaupimą yra įtraukiami, dalyvauti ar ne antros pakopos pensijų kaupime yra laisvas jų pasirinkimas. Gyventojai gali bet kada ir patys sudaryti pensijų kaupimo sutartį savo pasirinktoje pensijų kaupimo bendrovėje”, – rašomas pranešime.

Jame nurodoma, kad tie gyventojai, kurie kitų metų pradžioje įtraukiami, bet dalyvauti pensijų kaupime nenori, turės laiko iki liepos pradžios pranešti „Sodrai“, kad dalyvauti pensijų kaupime atsisako.

Gyventojams, įtrauktiems į antros pakopos pensijų kaupimą, taikomas pereinamas 2,4 proc. pensijų kaupimo tarifas, kuris kasmet didės ir 2023 m. pasieks 3 proc. Taip pat galima rinktis ir iškart pradėti mokėti 3 proc. įmokas nuo savo darbo užmokesčio.

Kaupiančiuosius skatina ir valstybė. Kaupiantiesiems pereinamuoju tarifu kas mėnesį į jų pensijų fondus pervedama 0,9 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio (VDU), o kaupiantiems visu 3 proc. tarifu – 1,5 proc. nuo VDU.  Kitąmet tai sudarys atitinkamai beveik 12 ir beveik 20 eurų per mėnesį.

Šiemet „Sodra“ iš viso į gyventojų sąskaitas pensijų kaupimo fonduose pervedė 417 mln. eurų. Iš jų 125 mln. eurų sudarė valstybės paskatos.

Šiuo metu antros pakopos pensijų kaupime dalyvauja 1,37 mln. šalies gyventojų. Pernai į pensijų kaupimą buvo įtraukti 43,5 tūkst. gyventojų, 27 tūkst. iš jų pasirinko dalyvauti kaupime. Dar 11 tūkst. gyventojų per metus savarankiškai sudarė pensijų kaupimo sutartis.

Gyventojai palankiai vertina šiemet įsigaliojusį sprendimą pensijų anuitetų mokėjimą perduoti „Sodrai“. Tai yra priimtina 55 proc. gyventojų, o reformą nepalankiai vertina mažiau nei penktadalis žmonių (19 proc.). Maždaug kas šeštam gyventojui ši naujovė neaktuali. Tai atskleidė reprezentatyvi visuomenės nuomonės apklausa, kurią „Sodros“ užsakymu atliko „Spinter research“.

Pensijų anuitetų gavėjai šiemet jau gavo daugiau negu 40 tūkst. eurų pensijų anuitetų išmokų. Nuo liepos „Sodrai“ perėmus pensijų anuitetų mokėjimą, šią paslaugą per pusmetį pasirinko apie 200 gyventojų, dalyvavusių 2 pakopos pensijų kaupime ir sulaukusių senatvės pensijos amžiaus ar išėjusių į išankstinę pensiją. Jie į „Sodros“ pensijų anuitetų fondą iš viso pervedė daugiau kaip 3 mln. eurų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Už neteisėtą disponavimą dideliu kiekiu šaudmenų - baudos kariškiams ir žurnalistui

Klaipėdos apygardos teismas neviešuose teismo posėdžiuose išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai neteisėtai įgijus, gabenus ir realizavus didelį kiekį šaudmenų pareikšti ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Nuteista Šventosios atrakcionuose tautiečius išnaudojusi čekų šeima

Ketvirtadienį Klaipėdos apygardos teismas priėmė apkaltinamąjį nuosprendį, kuriuo Čekijos piliečių šeima nuteista dėl prekybos žmonėmis. Teismo sprendimu, 46 m. vyrui, ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Medžių kirtimas: sprendžia vykdomoji institucija - meras

Želdynų komisijos išvada nėra galutinis žodis, nes vykdančioji institucija gali priimti kitokį sprendimą – tai yra reglamentuota įstatymu. O Vietos ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje - ne tik tradicinė margučių alėja, bet ir ją lydinčios liaudies melodijos

Artėjant šv. Velykoms, Palangos J. Basanavičiaus gatvė tradiciškai pasidabino įspūdingais dviejų metrų aukščio margučiais. Spalvinga bene gražiausiai pavasario šventei skirta ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Iki scenos privažiuoti nepavyko?*

Trečiadienio vakarą Spyglys buvo nusprendęs ne tik pasivalkioti po tuščią kaip visada mūsų senamiestį, bet ir nelaukdamas kol koks stiliaus ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This