Didės taršos mokesčiai, aplinkosaugininkams – daugiau teisių

Aplinkosauga

Aplinkosaugos srityje, prasidėjus naujiems metams, įsigalios keletas naujų pokyčių, kuriuos skelbia Aplinkos apsaugos departamentas (AAD).

Nuo sausio 1 d. įsigalioja mokesčio už aplinkos teršimą įstatymo pakeitimai. Jais numatoma padidinti taikomus mokesčio tarifus, atsižvelgiant į teršalų daromą poveikį aplinkai, jų kenksmingumą, nacionalinius ir tarptautinius įsipareigojimus mažinti aplinkos taršą ir taršos mažinimo sąnaudas.

Įstatymas nustato mokestį už aplinkos teršimą iš stacionariųjų ir mobilių šaltinių, už teršimą gaminių atliekomis, pakuočių atliekomis ir sąvartyne šalinamomis atliekomis.

Policijos nuotr.

Įstatymo pakeitime taip pat išplėstas teršalų, išmetamų iš stacionarių taršos šaltinių, sąrašas, nustatyta griežtesnė atsakomybė ir didesnis mokestis už iš stacionarių taršos šaltinių išmestą normatyvus viršijantį nedeklaruotą (nuslėptą) teršalų kiekį.

Keičiasi ir privalomos pakuočių ir gaminių apskaitos netvarkantiems mokesčio mokėtojams už nedeklaruotą (nuslėptą) kiekį mokestis. Jis būtų skaičiuojamas taikant 2 proc. tarifą nuo prekių apyvartos, taip skatinant mokesčio mokėtojus tvarkyti apskaitą ir neslėpti mokesčių.

Taip pat numatoma atsisakyti mokesčio lengvatų taikymo tam tikrose srityse už taršą iš mobilių taršos šaltinių.

Įstatymo pasikeitime nurodyta, kad Aplinkos ministerijos įgaliota institucija bus atsakinga už mokesčio už aplinkos teršimą apskaičiavimo ir deklaravimo teisingumą, o už mokesčio sumokėjimo teisingumą – Valstybinė mokesčių inspekcija.

Aplinkosaugininkams – daugiau teisių tikrinant medžioklės dalyvius

Nuo 2021 sausio 1 d. aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnai, įtardami, kad medžioklėje dalyvaujantis medžiotojas yra neblaivus ar apsvaigęs nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų, turės teisę tikrinti jo blaivumą.

Jei medžioklės dalyvis medžiotojas nesutiks paklusti aplinkosaugininkų reikalavimams ar užfiksavus, kad asmuo yra neblaivus, aplinkosaugininkai turės teisę neleisti šiam medžiotojui dalyvauti medžioklėje.

Jie asmuo dėl savo būklės negalės atlikti veiksmų, kad būtų išmatuotas alkoholio kiekis kraujyje, aplinkosaugininkai į pagalbą galės pasikviesti policijos pareigūnus, kad šie pristatytų medžiotoją į sveikatos priežiūros įstaigą atlikti medicininės apžiūros.

Kiekvienas tikrinimo atvejis, kai etilo alkoholio koncentracija iškvėptame ore yra didesnė už nustatytą leidžiamą (0,41 promilės ar daugiau), surašomas administracinio nusižengimo protokolas ir pažeidimą padaręs asmuo paskiriam atitinkama bauda.

Teršėjai turės atlyginti laboratorinių tyrimų išlaidas

2020 m. pradžioje Seimas pritarė Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės įstatymo papildymui dėl valstybinių laboratorinių tyrimų išlaidų atlyginimo.

Teršėjai, tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys, privalės apmokėti valstybinių laboratorinių tyrimų išlaidas, jeigu patvirtinama, kad šiais tyrimais nustatyta leistinas normas viršijanti arba neleistina tarša ir (ar) netinkamai tvarkomos atliekos.

Aplinkosaugos pareigūnai galės laboratorinius tyrimus inicijuoti turėdami pagrįstos informacijos ar kilus įtarimams, kad aplinkos apsaugos normatyvai ar taršos kiekiai yra viršijami.

Siekiant didinti įmonių veiklos skaidrumą ir tinkamai informuoti visuomenę, visų ūkio subjektų aplinkos tyrimų duomenys turės tapti vieši.

INFORMACIJA

Per 2020 m. bendras aplinkosauginių pažeidimų skaičius siekė 7084, AAD atliko 10 698 patikrinimus (iš jų 3383 planinius ir 7315 neplaninius). Administracinių nusižengimų registre užfiksuota 6758, pažeidimai, juridiniams asmenims taikytos 326 poveikio priemonės, o didžiausia skirta bauda – per 7,5 mln. eurų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Sutvarkė 720 tonų atliekų

Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) praneša, kad Klaipėdos rajone, Radailiuose, iš įmonės UAB „Westtransit“ sklypų su nepavojingosiomis statybinėmis atliekomis išvežta ir ...
2023-08-30
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Ir Nidoje krito saugotinas medis: aplinkosaugininkai pradėjo tyrimą

Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos miesto aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai praėjusią savaitę, gavę pranešimus dėl kertamų brandžių pušų bei niokojamos gamtos ...
2023-06-26
Skaityti daugiau

Regionas

Daugiausia užterštų teritorijų – Klaipėdos ir Kretingos rajonuose

Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos rajono aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai per tikslines išvykas tikrina, ar nėra atliekomis užterštų teritorijų. Aplinkosaugininkai nustatė, ...
2023-05-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This