Klaipėdos metų statistika: tokių skaičių dar nėra buvę (papildyta)

Miestas, Svarbu

Klaipėdoje praėjusiais metais užfiksuotas rekordinis atotrūkis tarp įregistruotų gimimų ir mirčių. Esą tokios situacijos nebuvo jau keliasdešimt metų.

„Pandeminiai skaičiai ir statistika“, – taip oficialiąją praėjusių metų statistiką komentavo Klaipėdos savivaldybės Civilinės metrikacijos ir registracijos skyriaus vedėja Gražina Misevičienė.

Klaipėdoje pernai įregistruota 402 gimimais mažiau nei užpernai. Asociatyvi nuotr.

Praėjusiais metais Klaipėdoje įregistruoti 1825 gimimai. Tai – ne tik naujagimiai, bet ir užsienyje gimę vaikai, kurių bent vienas iš tėvų yra lietuvis, tad turėjo teisę savo atžalą įregistruoti ir Lietuvoje. 2019 metais Klaipėdoje buvo įregistruoti 2227 gimimai, o tai yra 402 daugiau nei pernai.

Uostamiestyje praėjusiais metais į viršų šovė mirčių skaičius. Jų per visus metus užregistruota 2373, kai 2019 metais užregistruotų mirčių skaičius siekė 2089.

„Mirtys mane labai liūdina, jų užregistruota beveik 300 daugiau nei ankstesniais metais. Tačiau nesakyčiau, kad jų skaičius labai didelis, nes nuo 2006 metų kasmet mirčių registruojame po daugiau nei 2000. Mane labiausiai liūdina tai, kad praėjusiais metais mirčių buvo net 548 daugiau nei įregistruotų gimimų. Peržiūrėjau mūsų statistiką nuo 1980 metų ir tokio atvejo nėra buvę. Tiesa, yra buvę metų, kai mirčių skaičius pralenkdavo gimimus, tačiau tai būdavo 80-100 atvejų, bet tikrai ne 500. Pirmą kartą per savo darbo metus matau tokius liūdnus skaičius“, – neslėpė G. Misevičienė.

Anot jos, įregistruotų gimimų atvejų, kurių yra mažiau nei ankstesniais metais, skaičius aiškiai byloja, jog kalbos, kad per karantiną namie sėdėdami žmonės gausins savo šeimas tikrai neišsipildė.

„Nors ir buvo kalbėta, prognozuota, kad galime sulaukti naujagimių bumo, tai nepasitvirtino. Akivaizdu, kad jaunos šeimos yra sąmoningos, jog atsakingai planuoja vaikus, supranta, kad tai ne tik džiaugsmas, bet ir didžiulė atsakomybė. Todėl, matyt, karantinas ne paskatino gimimus, o juos pristabdė, nes kaip gali planuoti vaikutį, kai aplink vyrauja nežinomybė dėl darbų, pajamų“, – svarstė G. Misevičienė.

Praėjusiais metais, palyginti su 2019-aisiais, Klaipėdoje įregistruota ir mažiau santuokų – atitinkamai 981 ir 1277.

G. Misevičienės nuomone, tokiems skaičiams didžiausią įtaką taip pat padarė pandemija, nes nemažai santuokų dėl karantino suvaržymų, ribojimų buvo atšauktos, perkeltos į kitus metus.

Ištuokų pernai Klaipėdoje įregistruota 480, o užpernai jų skaičius buvo 557.

„Galime pasidžiaugti, kad ištuokų sumažėjo, tačiau realiai vertinant, manau, kad jų sumažėjo dėl esamos situacijos. Tiesiog teismuose procesai lėtai judėjo, galbūt žmonės dėl to ir neskubėjo oficialiai tvarkytis ištuokos reikalų“, – kalbėjo Civilinės metrikacijos ir registracijos skyriaus vedėja.

Populiariausi vardai 

Klaipėdos savivaldybės Civilinės metrikacijos ir registracijos skyrius tradiciškai sudarė mergaitėms ir berniukams pernai suteiktų populiariausių vardų dešimtuką.

Daugiausia klaipėdiečių savo berniukus pavadino Herkumi. Vardų dešimtuke paeiliui taip pat rikiuojasi: Benas, Markas, Jokūbas, Dominykas, Adas, Kajus, Motiejus, Lukas, Nojus.

Tarp mergaičių populiariausias vardas buvo Kamilė, o po jos: Amelija, Gabija, Liepa, Elija, Eva, Goda, Patricija, Saulė, Austėja.

Kaip ir kasmet, taip ir praėjusiais metais klaipėdiečiai savo atžaloms suteikė ir neįprastų vardų. Retesni berniukų vardai buvo Zaynas, Klaidas, Zidan, Hugas, Kintas, Ūdras, Ūdrys, Marcel, Narajanas, Hardas, Govardanas, Natanael, Ragnaras, o mergaičių – Ora, Sibilė, Ditė, Upė, Zlatoslava, Teidė, Dijora, Uma, Neta, Junona, Odrė, Darata, Ainė, Gelminė, Roksolana, Gaja, Aila.

18 Comments

  1. Įdomu

    Kiek ju mirė ne gave gydimo? Bet tikriausiai to niekas ne analizavo, nes tai tik vaxeriu propoganda ?

    Reply
    • Gydymas

      Aš sugavau gauti nepirmo būtinumo gydimą. Rugsėjo mėnesį teko kelis kartus kviesti greitąją ir nieko viskas praėjo be jokių trikdžių. Kaip jūs nesugebat gauti gydimo aš neįsivaiduoju. Poliklinikos tai dirba.

  2. Lt

    Kada duosit po 10000€ uz vaika? Iškart darau

    Reply
    • ltui

      O jei neįgalus? Geriau nieko nedaryk, nes po to jo gydymui mums dar nulio, gal ir ne vieno, prireiks… Mums reikia sveikų ir protingų. O tu jau čia nelįsk.

  3. Simona

    Tai nuogi skaičiai. Jie nieko nepasako. Už Klaipėdos ribos gyvena 15 tūks žmonių. Ir daugumoje jaunos šeimos. Socialinė aplinka rajone gerėja. Tai žmonės ir deklaruoja save ten kur gyvena. Išvada- Klaipėda mažėja išvarydama žmones už savo ribos.

    Reply
    • rajons

      Rajone nėra nei žaidimo aikštelių, nei parkų, nei jokių paslaugų, nei mokyklų. Galėtų Klaipėda, kaip Kaunas, papildomai apmokestinti rajono vaikus einančius į miesto mokyklas ir darželius.

  4. Šišioniškis

    Nėra ko stebėtis, kai tik atsiranda proga šeimyniški žmonės bėga iš šio nuostabaus miesto, jei oro tarša 30 kartų viršija šalies vidurkį… o vietos valdžia ir ko tik pasakas seka

    Reply
    • Tikrovė

      Bet būstų kainos Klaipėdoje auga sparčiausiai Lietuvoje.

    • To tikrovė

      Pasižiūrėkite kainų kreivę, pastebėsite, kad prieš augimą buvo laaabi didelia kritimas – todėl ir auga sparčiausiai. Tik ar pavis ką nors?

  5. Romas

    Greit pradėsim ubagauti koks dar vaiku planavimas tokiais uždarbias ir kainom.

    Reply
    • Tikrovė

      Gimstamumas yra smukęs visame pasaulyje, ypatingai pažangiose šalyse.

  6. Aidas

    Žydiški vardai populiarėja

    Reply
  7. ezys

    Kokias cia nesamones rasote? Vis norite musu genialia, muzikalia valdzia apdergt. Velniop tas statistikas, netikekite.

    Reply
  8. Aš

    Taip dabar per pandemiją kaip tik planuoti gimstamumą ?,darbų nėra,pajamų taip pat, ar gerbiama valstybė imsis dabar auginti atžalas ?

    Reply
  9. Mindaugas (husky)

    Didesnį „džigi džigi” rezultatą reikia skaičiuoti nuo 2020m.balandžio mėn.,pridedant 9mėn.laukimo,taip kad,tik dabar pradės „perėtis”,jei tame buvo karantino esmė valstybiniu mastu,kaip padidinti gimstamumą…

    Reply
  10. Na jau kad rašo nei į tvorą nei į mietą

    Praėjusiais metais tiek, o 2019 metais tiek, tai kaip čia suprast, visiškai beraščiai žurnalistai

    Reply
    • Nata

      Nes jau 2021m. Praeiti 2020m, užpraeiti 2019m!

  11. Senolis

    O zagso vedėjai amžiaus cenzas negalioja?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Padėtis Klaipėdos apskrities keliuose pernai - geriausia per pastaruosius 6 metus

Klaipėdos apskrities Kelių policijos skyriaus duomenimis, 2023 m. visos apskrities keliuose buvo užregistruoti 324 įskaitiniai eismo įvykiai, tai yra – ...
2024-01-17
Skaityti daugiau

ELTA

Pernai - beveik 5000 mažiau mirčių

Higienos instituto duomenimis, pernai Lietuvoje mirė 42 884 žmonės – tai 4 862 asmenimis mažiau negu 2021 m. dėl COVID-19 pandemijos ...
2023-08-29
Skaityti daugiau

ELTA

Pagrindinėmis mirties priežastimis Lietuvoje priežastimis išlieka kraujotakos sistemos ligos ir piktybiniai navikai

Higienos instituto Sveikatos informacijos centro duomenimis, praėjusiais metais pagrindinės mirties priežastys buvo kraujotakos sistemos ligos, piktybiniai navikai, COVID-19 liga ir ...
2023-08-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This