Parama Baltarusijos piliečiams – lietuvių kalbos žinios

Švietimas

Trys dešimtys Baltarusijos piliečių po intensyvaus lietuvių kalbos kurso Klaipėdos universiteto (KU) Lietuvių kalbos ir kultūros žiemos akademijoje turės daugiau galimybių įsitvirtinti Lietuvoje – rasti jų kvalifikaciją atitinkantį darbą, spręsti socialines problemas, sparčiau integruotis į mūsų šalies sociumą. Iki simbolinio dydžio sumažinta kursų kaina – KU bendruomenės parama kaimyninės šalies žmonėms.

Antradienį startuojančioje KU Lietuvos kalbos ir kultūros akademijoje mokysis 100 dalyvių. Asociatyvi nuotr.

KU kvietimas Baltarusijos piliečiams, kuriantiems gyvenimą Lietuvoje, už simbolinį mokestį mokytis lietuvių kalbos plačiai nuskambėjo šios šalies viešojoje erdvėje. Raginimas baltarusiams teikti paraiškas pretenduoti į 5 intensyvių lietuvių kalbos kursų dalyvių vietas gruodžio 23-ąją buvo išplatintas Baltarusijos demokratinių jėgų internetinėje spaudoje bei socialiniuose tinkluose. Per penketą dienų akademijos organizatoriai gavo daugiau nei tris dešimtis paraiškų iš Baltarusijos piliečių, pastaruoju metu apsigyvenusių Lietuvoje ir norinčių išmokti lietuvių kalbą. Atsiųstuose motyvaciniuose laiškuose žmonės pasakojo skirtingas atvykimo į Lietuvą aplinkybes: vieniems teko emigruoti dėl antidemokratinių Baltarusijos valdžios veiksmų, kitiems dėl ekonominių priežasčių, o kai kuriuos atviliojo meilė.

KU Lietuvių kalbos ir kultūros akademijos organizatoriai nusprendė patenkinti visas gautas Baltarusijos piliečių paraiškas ir taip prisidėti prie sėkmingesnės kaimyninės valstybės žmonių integracijos Lietuvoje. Visi dalyviai už 82 val. mokymo kursą mokės tik simbolinį mokestį, o viena studentė iš Baltarusijos, jau studijuojanti Klaipėdos universitete, lietuvių kalbos mokysis nemokamai.

„Jaučiame moralinę pareigą padėti nedemokratinius valdžios veiksmus patyrusiems Baltarusijos piliečiams įsitvirtinti Lietuvoje. Pagal mus užgriuvusį paraiškų skaičių matome didelį poreikį. Jeigu valstybės institucijos finansiškai prisidėtų, galėtume surengti specialius lietuvių kalbos mokymo kursus Baltarusijos žmonėms, radusiems prieglobstį Lietuvoje. Tam turime ir technines, ir intelektines galimybes bei didelę patirtį“, – KU pranešime spaudai sako jo rektorius prof. dr. Artūras Razbadauskas.

Antradienį startuojančioje KU Lietuvos kalbos ir kultūros akademijoje mokysis 100 dalyvių. Didžiausia klausytojų dalis –  net 31 – Baltarusijos piliečiai. Lietuvių kalbos ir kultūros akademijos darbas nuo 2020-ųjų vasaros organizuojamas nuotoliniu būdu.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Iš Žardės tvenkinio dingusią salą žada grąžinti atgal

„Ši sala, atkeliavusi į Žardės parko tvenkinį, tegul bus Klaipėdos universiteto dovana miestui artėjančio gimtadienio proga. Mums, kaip mokslo įstaigai, ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Švietimas

Naują kadenciją KU rektorius pradeda su atsinaujinusia komanda

Kovą 4-ąją kadenciją baigiantis ir naują vadovavimo Klaipėdos universitetui (KU) penkmetį pradėsiantis rektorius prof. dr. Artūras Razbadauskas penktadienį pristatė KU ...
2024-03-01
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos konservatorių spindesys ir skurdas*

Mūsų miestelio konservatorių spindesys, tiesą sakant, yra apgailėtinas, – sako garsus politologijos profesorius Spyglys. Nes dauguma neva opozicinės Tėvynės sąjungos ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This