Klaipėdos savivaldybę nuo miesto rotušės skiria vienas dokumentas

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybei liko tik vienas žingsnis, kol ji taps visateise istorinės miesto rotušės ir dar dviejų svarbių pastatų savininke.

Istorinis rotušės pastatas sugrąžinamas miestui. Martyno Vainoriaus nuotr.

Vyriausybė jau priėmė nutarimą, kuriuo Klaipėdos savivaldybei perduodamas Danės g. 17 esantis miesto rotušės pastatas, o taip pat – S. Šimkaus g. 11 esantys Santuokų rūmai bei Vytauto g. 13 esantis pastatas, kuriame veikia Socialinės paramos skyrius.

Iki šiol visus šiuos pastatus valdė valstybės įmonė „Turto bankas“.

„Šį mėnesį planuojame su Turto banku pasirašyti perdavimo aktus ir 12 ar 15 metų trukusi kova bus baigta. Miesto rotušę Klaipėdos savivaldybė siekė perimti nuo tada, kai buvo panaikintos apskričių administracijos. Tai istorinis pastatas, istorinė miesto rotušę, todėl ir siekėme, kad ji priklausytų savivaldybei. Dabar jau miestas galės rūpintis savo reprezentaciniu pastatu, nes Turto bankas rodė mažai noro juo rūpintis. Ir tai suprantama, nes jis valdo daug pastatų visoje Lietuvoje“, – teigė Klaipėdos savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis.

Tačiau jis pabrėžė, kad perdavimo procesas nebus lengvas, nes rotušės pastatas perimamas su jo naudotojais. Jame įsikūręs ne tik Klaipėdos meras su savo komanda bei keli savivaldybės skyriai, bet ir dar keturios valstybinės institucijos – Nacionalinės žemės tarybos, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos padaliniai, Regioninės plėtros departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos, Vyriausybės atstovo Klaipėdos apskrityje tarnyba.

„Neturime nei moralinės, nei jokios kitos teisės šias institucijas iškraustyti. Todėl jos ir toliau veiks rotušėje, kol Turto bankas joms ras kitas patalpas“, – teigė E. Simokaitis.

Sykiu su miesto rotuše Klaipėdos savivaldybė perims ir S. Šimkaus g. 11 bei Vytauto g. 13 esančius pastatus. Pirmajame dabar veikia Klaipėdos savivaldybės Civilinės metrikacijos ir registracijos skyrius, antrajame – Socialinės paramos skyrius.

„S. Šimkaus g. 11 pastatas irgi yra sudėtingas. Miestas siekė jį perimti, kad galėtų spręsti, ką toliau daryti. Jo paskirtis bent artimiausiu metu tikrai nebus keičiama. Vytauto g. 13 pastatui reikalingas remontas, bet nieko negalėjome daryti, kol jis savivaldybei nepriklausė. Dabar jau galėsime tvarkytis“, – aiškino E. Simokaitis.

Už šiuos tris pastatus Klaipėdos savivaldybė mainais Turto bankui atidavė Pievų Tako g. 38 esantį pastatą, kuriame šiuo metu veikia Jūrininkų pirminės sveikatos priežiūros centro padalinys – dirba ne tik šeimos gydytojai, bet ir odontologai. Šio pastato perdavimo aktas su Turto banku taip pat turi būti pasirašytas šį mėnesį.

„Su Turto banku esame aptarę, kad bent trejus metus šiame pastate ir toliau galės veikti Jūrininkų pirminės sveikatos priežiūros centro padalinys. Gal per tiek laiko pavyks pastatyti naują poliklinikos pastatą, kuris projektuojamas, ir tada į jį Jūrininkų pirminės sveikatos priežiūros centras persikraustys tiek iš Taikos pr., tiek iš Pievų Tako g. pastatų“, – kalbėjo Turto valdymo skyriaus vedėjas.

INFORMACIJA

Klaipėdos rotušė iš pradžių buvo klasicistinio stiliaus namas, statytas XVIII a. pab. – XIX a. pr. Jis priklausė danų konsului Lorkui, o vėliau jo giminaičiui Consentiui. Per Napoleono karus jame 1807–1808 m. gyveno Prūsijos karalius Frydrichas Vilhelmas III su karaliene Luize.

1846 m. miesto magistras nupirko šį pastatą ir jis tapo Klaipėdos rotuše. 1875-1877 m. pastatas perstatytas neorenesanso stiliumi. Tarpukariu šiame pastate veikė Klaipėdos krašto seimelis (vok. Landtag). Pokariu čia iš pradžių buvo įrengtas bendrabutis, vėliau įsikūrė statybinė organizacija.

Po nepriklausomybės paskelbimo čia buvo įsikūrusi Klaipėdos apskrities viršininko administracija. Po apskričių administracijų likvidacijos čia 2011 m. įsikūrė meras su pavaduotojais ir jo bei Tarybos sekretoriatas, čia vyksta miesto Tarybos komitetų posėdžiai.

Klaipėdos santuokų rūmai statyti 1980 m. Pastato architektas – Ramūnas Kraniauskas.

Vytauto g. 13 esantis pastatas pastatytas XX a. pradžioje, namas rekonstruotas 1985 m. Pastatas turi istorizmo stiliaus bruožų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Rekonstruos tik Santuokų rūmų aplinką, pačio pastato nelies

Klaipėdos savivaldybė siekia dar šiais metais rekonstruoti teritoriją prie  Santuokų rūmų, Stasio Šimkaus gatvėje. Tam jau ieško rangovų. O patys ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

Miestas

Pagaliau pradės statyti komisariato automobilių aikštelę

Turto bankas paskelbė pasirašęs sutartį su UAB „HSC Baltic“ dėl Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato antžeminės daugiaaukštės automobilių stovėjimo aikštelės ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

Regionas

Neringos meras prašo šalies vadovų užtarimo

Neringos meras Darius Jasaitis kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą ir premjerę Ingridą Šimonytę dėl to, kad šiame kurorte gyvenantiems ukrainiečiams ...
2024-02-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This