KUL vėl sulauks dėmesio: planuojamas auditas, mikroklimato tyrimas ir galimybių studija

Miestas, Svarbu

Dar pernai pavasarį specialios darbo grupės pateiktas planas, kaip gerinti Klaipėdos universitetinės ligoninės veiklą, pagaliau turėtų būti pradėtas įgyvendinti. Šiųmečiame miesto biudžete šiam tikslui jau planuojama keliasdešimt tūkstančių eurų.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Klaipėdos universitetinė ligoninė (KUL) ir žiniasklaidoje, ir politikų lūpose itin dažnai buvo pradėta linksniuoti nuo praėjusių metų kovo, kai prasidėjo koronaviruso krizė.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas savo potvarkiu pernai balandžio 17 dieną sudarė darbo grupę, kuri turėjo išsiaiškinti į viešumą viena po kitos iškeltas KUL egzistuojančios problemas, kurias garsiai įvardijo profesinių sąjungų atstovai. Darbo grupė taip pat buvo įpareigota parengti rekomendacinį priemonių planą, kaip patobulinti KUL veiklą.

Darbo grupė Klaipėdos merui ir kitiems miesto tarybos nariams pernai gegužę pateikė išsamų devynių priemonių planą. Tačiau jis realiai bus pradėtas įgyvendinti tik dabar.

Klaipėdos savivaldybės 2021-2023 metų strateginiame veiklos plane numatyta, jog kitais metais turi būti parengta galimybių studija dėl Klaipėdos miesto stacionarių sveikatos priežiūros įstaigų darbo optimizavimo ir perspektyvos (gairių) iki 2050 m. nustatymo.

„Tikslas — paciento geresnis aptarnavimas, geresnių sąlygų sudarymas medicinos darbuotojams, naudojamų valstybės ir savivaldybės lėšų optimizavimas, geresnės logistikos organizavimas (ligoninių koncentracija vienoje vietoje, sraigtasparniui skirta aikštelė ir t.t.), Klaipėdos universiteto įtraukimas į valdymą“, – apie galimybių studijos tikslą buvo rašoma priemonių plane.

Jame buvo nurodyta, kad KUL ir Klaipėdos savivaldybės Sveikatos skyrius darbus šios studijos parengimui turėtų pradėti ne vėliau kaip per mėnesį.

Tačiau kol kas yra tik suplanuoti pinigai – 15 tūkst. eurų šiųmečiame biudžete.

Tokia suma supykdė Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto narį Artūrą Razbadauską, kai šiame komitete antradienį buvo pristatinėjama veiklos plano Sveikatos priežiūros programa.

„Reikia parengti tokį dokumentą, kuris apimtų visas ligonines, apie tai kalbame jau 20 metų. Bet nusimatome 15 000 eurų. Neįsivaizduoju, ką su tokiomis lėšomis galima padaryti. Galimybių studijos rengėjai parašys, kad reikia kažką daryti ir viskas“, – kalbėjo A. Razbadauskas.

Klaipėdos savivaldybės Strateginio planavimo skyriaus vedėja Indrė Butenienė aiškino, jog tokios sumos galimybių studijai paprašė Sveikatos skyrius, įvertinęs kitus praktinius pavyzdžius.

„Galimybių studijos rengimas bus perkamas. Jei nenupirks už tokius pinigus, sumą reikės padidinti“, – tvirtino I. Butenienė.

Strateginiame Klaipėdos savivaldybės veiklos plane taip pat numatyta, jog kitais metais bus perkamas dar viena su KUL susijusi paslauga: nepriklausomo veiklos audito atlikimas, ataskaitos parengimas ir veiklos efektyvumo didinimo galimybių pateikimo paslauga. Ja įsigyti planuojama už 10 tūkst. eurų.

Būtent darbo grupė siūlė Klaipėdos savivaldybės administracijai organizuoti nepriklausomą KUL veiklos auditą. Ji taip pat siūlė atlikti nepriklausomą apklausą dėl mikroklimato ligoninėje.

Vidinio mikroklimato tyrimui KUL šiais metais miesto biudžete planuojami 5 tūkst. eurų.

Strateginiame veiklos plane taip pat numatytas KUL modernizavimo ilgalaikės programos iki 2030 metų parengimas, tačiau tam nenumatyta nė vieno euro. Tačiau numatyta, jog šiais metais už nulį eurų bus parengtas KUL pastatų atnaujinimo finansavimo modelis.

„Jei mes tiek puolėme KUL konservatorių lūpomis ir akimis, o dabar nenumatome nė vieno papildomo euro, tai ką čia mes vaidiname. Sveikatos priežiūros programa yra apgailėtina, neatliepianti situacijos. Kiti miestai savo ligoninėms skiria pinigų, kad jos geriau kovotų su kovidu, o mes planuojame nieko neduosiančias galimybių studijas“, – ir piktinosi, ir stebėjosi komiteto narė liberalė Alina Velykienė.

I. Butenienės teigimu, galimybių studija dėl KUL ateities yra politinio apsisprendimo reikalas.

„Jei sakote, kad studija nieko neduos, turi būti siūlymas jos nerengti, o politikai turi apsispręsti“, – teigė I. Butenienė.

13 Comments

  1. LT

    Klaipėdos ligoninė visiškai pasenusi. Praėjo 30 metų po nepriklausomybės atgavimo. Laikas miesto vadovybei kardinaliai pagalvoti apie tai, kad ligoninė nebeatitinka šiuolaikinių reikalavimų. Manau, kad ligoninės vadovas nors ir jau ilgai užsibuvęs, bet aprūpino ją šiuolaikiška medicinine technika. Dabar atėjo metas miesto vadovybei atsakyti sau ir gyventojams ar jie nori miestui naujos, modernios klinikos. Sovietmečio koncepcija pastatyti ligoninę kuo toliau nuo miesto yra nebeaktuali. Kiek reikia vykti greitajai pagalbai iš pietinės miesto dalies? Jau nekalbant apie apie nusenusias palatas, duris, san mazgų nebuvimas palatose. Vienintelė jauki detalė skyriuose lankytojų kampelyje, bus fikusas su 1980 m. modelio sofa. O priėmimo skyrius toks, kad norisi iš jo kuo toliau bėgti ir nebeprisiminti…

    Reply
  2. PRITARIU

    Žuvis pūva nuo galvos. Kol vadovaus Janošonius, niekas nepasikeis.

    Reply
  3. X-097

    Kam tos ligonines reikalingos??? =D jeigu jie ne priima žmoniu. Pinigu švaistymai ir pinigu plovimai vyksta daugiau nieko ipatingo.

    Reply
  4. Anonimas

    Ypač kardiologijos skyrius apverktinas.ir joje dirbantys daktarai.pirma juos pakeisti ir balsi kartu.viskas laikosi ant slaugytojų

    Reply
  5. Atsimerkit

    Kaip viskas yra? Visokios bukartaitės ir koks tai ten bazdyla mero pakalikas nepatenkinti janušoniais, bet dudoriui giliai į vieną vietą sulindusios, kol dudorius bus niekas nepasikeis.

    Reply
  6. Gyventojas

    Si ligonine primena skerdykla, baisu ten patekti…

    Reply
  7. Klaipėdietis

    Šunys loja , o karavanas eina, po kol dirbs Grubliauskas, tol dirbs ir Janušonis. Miestieti, reikėjo galvoti už ką balsuoji, o dabar traukinys ilgam paliko mūsų miestą.

    Reply
    • Anonimas

      Ne miestiečiai jį rinko, o Žemaitijos kaimų buduliai, nes jiems jis davė DUONOS ir ŽAiDIMŲ

  8. Geda

    Tai kokia nauda is to darbo grupes plano? Praejo puse metu…praeis dar 20 kaip Razbadauskas sako, kol kazkas kazka prades daryti. Galimybiu studijos – tik oro virpinimas. Akivaizdus miesto politines valdzios visiskas neigalumas… su meru ir konservatoriais priesakyje.

    Reply
  9. Nojus

    Man ši ligoninė- savotiškas Grūto parkas, nenorom nugrimzti į prisiminimus apie sovietmetį. Toks tikras rezervatas.

    Reply
  10. Tai janušonis ar ne grubliausko draugelis

    Kartu spres kaip atsikratiti besiskundžiančiu

    Reply
  11. S

    Šis nieko neveikimas arba veiksmų imitacija parodo, kad savivaldybė nesusitvarko su savo funkcijomis KUL klausimu, o nesusitvarko todėl, kad reikalą „sprendžia” suinteresuotų draugelių šaika. Normalioje savivaldybėje jau būtų buvę pamiršta apie visokių janušonių ir virkiečių išleistuves.

    Reply
    • Vardenis

      Bene is to pacio rotary klubo jie nebus?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Sveikata

Sėklidžių vėžys - pavojinga jaunų vyrų liga

Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų – 15-50 metų – vyrų ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This