Turgaus aikštė: baigiamas projektavimas, bet pinigų rekonstrukcijai nėra

Miestas, Svarbu

Turgaus aikštės ir jos prieigų sutvarkymo projektas artėja pabaigos ir statybų leidimo link, tačiau patys rekonstrukcijos darbai planuojami tik po dvejų metų.

Projektuotojų vizualizacija

„Sutarties su projektuotojais nenutraukėme, techninis projektas jau beveik padarytas. Šią savaitę tikimės jį jau pateikti ekspertizei, o paskui jau įkelti į „Infostatybą“ derinimui ir gauti statybos leidimą“, – po šią savaitę su projektuotojais vykusio pasitarimo teigė Klaipėdos savivaldybės administracijos vyriausioji patarėja Inga Kubilienė.

„Atvira Klaipėda“ pernai rugpjūtį rašė, jog Turgaus aikštės rekonstrukcijos projektą kuruojanti patarėja tvirtino, jog kantrybės taurė jau yra perpildyta, tad projektuotojams buvo paskelbtas ultimatumas – jei iki metų pabaigos projektas neturės statybos leidimo, projektavimo sutartis bus nutraukta.

Turgaus aikštės ir jos aplinkos rekonstrukcijos techninį projektą rengia savivaldybės konkursą laimėjusi mažoji bendrija „Altitudės“. Sutartį su ja Klaipėdos savivaldybė pasirašė 2019 metų vasarį. Joje buvo numatyta, jog „Altitudės“ Turgaus aikštės ir jos prieigų sutvarkymo projektą parengs ir statybos leidimą gaus per dešimt mėnesių. Terminas dėl objektyvių priežasčių trims mėnesiams buvo pratęstas, tačiau 2020 metų vasarį pristatyti tik projektiniai pasiūlymai.

I. Kubilienė pernai vasaros pabaigoje buvo įsitikinusi, jog projektuotojai smarkiai vėluoja, nes esą neranda specialistų. O „Altitudės“ atstovai dėstė, jog projektinių pasiūlymų rengimas ir viešinimas užtruko ir dėl Klaipėdos regioninės architektų tarybos pateiktų pastabų, ir dėl įvairių su projekto rengimu susijusių derinimų su užsakovu – Klaipėdos miesto savivaldybės administracija.

Už projektavimo darbus Klaipėdos savivaldybė mažajai bendrijai „Altitudės“ sumokės 143 tūkst. eurų.

Beje, nuo praėjusių metų pavasario jai už neįvykdytus įsipareigojimus skaičiuojami delspinigiai – 0,02 proc. nuo sutarties vertės už kiekvieną dieną.

I. Kubilienė šiomis dienomis pabrėžė, jog sutartis ir nebus nutraukta, nes sparčiai artėjama statybos leidimo link. Be to, esą ir skubėti nebėra prasmės, nes jau praėjusiais metais kitiems projektams buvo perskirstyta Turgaus aikštės rekonstrukcijai planuota ES parama, kuri siekė 2,3 mln. eurų. Bendra skaičiuotina šio projekto vertė yra apie 3,1 mln. eurų.

Klaipėdos savivaldybės 2020-2023 metų strateginiame veiklos plane numatyta, jog Turgaus aikštės rekonstrukcijai 1,5 mln. eurų planuojama tik 2023 metais.

„Žinau tik tiek, kad trimečiai planai yra peržiūrimi ir tikslinami. Tad tai, kas dabar numatyta, nereiškia, kad taip ir bus. Projekto eiga priklauso ir nuo lėšų, ir nuo kitų dalykų. Tikiuosi, kad šis projektas stalčiuje nedulkės, o bus kuo greičiau realizuotas. Šiai dienai niekas mums neužkerta kelio ieškoti finansavimo šaltinių“, – pabrėžė I. Kubilienė.

Techninis projektas apima ne tik Turgaus aikštę, bet ir Skerdėjų, Aukštosios, Šaltkalvių, Naujosios ir Kapų gatves bei Senojo turgaus paviljoną, dar vadinamą stogine, kuri matoma nuo Tiltų gatvės.

Projektuotojai siekė Turgaus aikštėje išlaikyti istorinį charakterį, bet ir ją papildyti moderniais elementais.

Vakarinėje aikštės dalyje, kurios didelė dalis dabar skiriama statyti automobilius, turėtų atsirasti želdiniai, specialūs suoliukai pasisėdėjimui. Numatoma, jog automobiliams statyti būtų įrengtos tik keliolika vietų.

Turgaus aikštėje numatomas ir meninis akcentas – šulinys. Jis rastas per archeologinius tyrimus, nustatyta, kad jis buvo pažymėtas 1856 m. miesto plane. Aplink šulinį būtų įrengtas nedidelis fontanas ir pasisėdėjimo vietos – taip esą formuojama nedidelė poilsio oazė pačiame aikštės centre.

Asfaltą aikštėje turėtų pakeisti granito arba šlifuoto betono danga. Aikštėje taip pat numatoma įrengti naujų šviestuvų, o ant senųjų elektros stulpų – kryptinius LED prožektorius, kad būtų galima sukurti įdomų apšvietimą, apšviesti ir aplinkinius fasadus.

Numatoma, jog aikštėje stacionarių prekybos vietų nebūtų – joje turėtų būti prekiaujama iš autofurgonų, automobilių ar ant mobilių prekystalių.

Skerdėjų, Aukštosios, Šaltkalvių, Naujosios ir Kapų gatvėse, kurios taip pat turi būti sutvarkytos, jokių revoliucijų nenumatoma. Projektuotojai siūlo, kad jose būtų kuriama bendra erdvė pėstiesiems ir transportui, tad reikia panaikinti šaligatvių bortelius, kad visa danga būtų vienodo aukščio. Gatvių dangai siūloma rinktis tašytus akmenis, o šaligatviams – granito trinkeles arba plokštes. Grindinio įvairovei siūlomi ir lauko rieduliai, tačiau tik tose vietose, kur nėra eismo – nei pėsčiųjų, nei transporto.

Rekonstruojant paviljoną arba stoginę, projektuotojai siūlė palikti esamą kolonų tinklą, bet jas sustiprinti. Paviljoną numatoma perdengti klijuoto medžio kesonine perdanga, o ant jos suplanuoti lauko terasas, kurios tarnautų kaip prekybos vietos, o ateityje – ir kaip lauko kavinės.

Paviljoną numatoma apjuosti mobiliomis pertvaromis, kad prekeiviai būtų apsaugoti nuo vėjo.

6 Comments

  1. Mindaugas

    Tuoj bus praėję tie įvardinti 2 metai, kokie reikalai ar bus pradėta tvarkyti ši vieša erdvė?

    Reply
  2. 143 000 eur

    vėjais ir eilinis miesto valdžios pasityčiojimas. Viešo aptarimo metu visuomenė piktinosi projektu, specialistai ekspertai nepritarė ( http://www.architekturumai.lt/wp-content/uploads/RAT_KL_19_12_05_I%C5%A1vada.pdf) ir galiausiai grubiai pažeidinėjimas viešųjų pirkimų įstatymas, sutartiniai įsipareigojimai ir net viešai duoti pažadai. Savivaldybės klerkams visa tai dzin?
    Gal pagaliau miesto politikai, miesto taryba tars valdininkams savo žodį?

    Reply
  3. S

    Šiaip, rinkoje įprastai delspinigių dydis yra 2,5 karto didesnės, t.y. 0,05%, neretai siekia ir 0,09 %. Bet čia Klaipėda, kurios savivaldybėje dirba burtininkai ir dovanų karaliai.

    Reply
  4. Klausimėlis

    Su Turgaus aikšte ir gatvelėm kaip ir viskas aišku – tai Klaipėdos miesto savivaldybės turtas – išlaikomas iš Klaipėdos gyventojų pajamų mokesčio. Bet tos plytų stoginės ale paviljonai – tai UABo nuosavybė – o UABas yra pelno siekianti organizacija. Klausimas – kodėl už miestiečių pinigus buvo projektuojamas UABui priklausantis turtas? Kuo tas UABas toks išskirtinis, kad jam yra suteikta tokia privilegija?

    Reply
    • Tiksliau

      UAB’as bent jau kol kas 100 proc. savivaldybės. Aišku, kas bus toliau neaikšu 🙂

  5. Kk

    Kosmosas, projektui 145 stukes. O projektas tai nieko idomaus..

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Pristatoma Senojo turgaus atnaujinimo vizija

„Pagrindinėje salėje formuojami prekybiniai stalai su stogeliais ir atitvarais imituojant senojo Klaipėdos miesto gatveles”, – tokią viziją dėl uostamiesčio Senojo ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Miestas

Išsirinko laikinus šaligatvių, aikščių ir skverų valytojus

Klaipėdos savivaldybė sudarė dvi trumpalaikes sutartis su dėl bendro naudojimo teritorijų (šaligatvių, autobusų sustojimo aikštelių, aikščių, skverų ir kt.) sanitarinio ...
2024-03-09
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Vienur tęs pradėtus darbus, kitur - tvarkys broką

Atšilus orams, toliau bus tęsiami praėjusiais metais savivaldybės užsakymu pradėti įvairių miesto viešųjų erdvių sutvarkymo darbai. Tuo pat metu aiškėja, ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This