Baltasis ryklys – rekordininkas pagal užpultų žmonių skaičių

Laiškai iš jūros
Avatar photoAtvira Klaipėda
2021-01-07

Lietuvos jūrų muziejus antrojo karantino metu siūlo lankytojams ir gerbėjams neapleisti jo ir lankytis virtualiai tinklalapyje www.muziejus.lt bei socialinėse „Facebook“, „Instagram“ paskyrose. Čia, o kartu ir interneto dienraštyje „Atvira Klaipėda” nuolat publikuojami įdomūs faktai.

Muziejuje yra kampelis linkusiems į aštrius potyrius – ekspozicija „Plėšrūs ir pavojingi jūros gyvūnai: mitai ir tikrovė“. Didysis baltasis ryklys, murena, barakuda, mėlynžiedis aštuonkojis – susitikimas su jais atvirame vandenyje galėtų baigtis tragiškai. Jūrų gyvūnai ginkluojasi aštriais dantimis ir nuodais. Pavyzdžiui, fugu žuvies organizme esančių nuodų užtektų pakloti 30 žmonių – jos mėsos patiekalas Japonijoje yra rizikingas ir prabangus delikatesas.

E. Lasio nuotr.

Didysis baltasis ryklys kitų ryklių tarpe yra rekordininkas pagal užpultų žmonių skaičių. Šie rykliai ne kartą yra kėlę panikos bangas banglentininkų pamėgtose Australijos pakrantėse – atakuodami net ir sekliuose vandenyse, kartais taip arti kranto, kad užpuolimą matydavo esantieji krante.

Per 6 m ilgio ir apie 2 tonų masės išaugančio plėšrūno burnoje rikiuojasi kelios eilės rantytų aštrių dantų. Sučiupęs grobį ryklys jį stipriai krato į šonus taip apkvaitindamas ir tuo pat metu tarsi pjūklu dantimis pjaudamas kūną.

Ekspozicijoje „Plėšrūs ir pavojingi jūros gyvūnai: mitai ar tikrovė“ žvelgiant į ryklio nasrus galima išvysti pati didžiausią pasaulio plėšrūną. E. Bertašiaus nuotr.

„Rykliai neturi plaučių – deguonį jie iš vandens pasisavina per žiaunas. Jeigu didysis baltasis ryklys nustotų judėti, jis nebegautų deguonies, uždustų ir nuskęstų. Paprastai šie rykliai medžioja įvairius ruonius, jūrų liūtus, delfinus, minta banginių dvėsena. Juos pačius kartais sugauna už juos gerokai didesni banginiai žudikai”, – rašoma Lietuvos jūrų muziejaus gide „Jūros istorijos“, kurio autorė – Kristina Sadauskienė.

Žymos: | | |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Klaipėdiečiai vėl kviečiami plaukti tradiciniais Kuršių marių burlaiviais

Lietuvos jūrų muziejus vėl leidžia klaipėdiečiams pajusti gyvenimo po burėmis skonį ir rengia plaukimus kurėnu „SüD.1“ ir kitais tradiciniais Kuršių ...
2024-07-23
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Šalia Jūrų muziejaus - meninė instaliacija

Prie Lietuvos jūrų muziejaus Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centro išsirikiavo menininkės Agnės Kišonaitės instaliacijos „Choras“ herojai. Iš antrinių atliekų suformuotas ...
2024-07-09
Skaityti daugiau

Nuomonės, Svarbu

Kultūros finansavimas: ačiū, mere, apsieisime

Naująją kultūros finansavimo tvarką su savo bendražygiais sugalvojęs Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus birželį savo potvarkiu pagaliau išdalino šiemetinę paramą pasiūlytiems ...
2024-07-04
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This