Jūra: duodanti ir atimanti

Laiškai iš jūros

Lietuvos jūrų muziejus antrojo karantino metu siūlo lankytojams ir gerbėjams neapleisti jo ir lankytis virtualiai tinklalapyje www.muziejus.lt bei socialinėse „Facebook“, „Instagram“ paskyrose. Čia, o kartu ir interneto dienraštyje „Atvira Klaipėda” nuolat publikuojami įdomūs faktai.

Šįkart muziejus pasakoja apie su Klaipėda susijusias laivų katastrofas, kurios, deja, bet yra neatsiejama laivybos dalis.

Jūros bangos pasiglemžė ne vieną su Klaipėda susijusį laivą. Iki šiol mažiausiai žinota apie XVIII a. laivų katastrofas. Tai neįprasta, nes būtent XVIII a., dėl išaugusios prekybos mediena, Klaipėdos uoste suintensyvėjo laivų eismas. Daugiau laivų – daugiau ir katastrofų.

Išanalizavus Londone leisto periodinio leidinio „Lloyd‘s List“ numerius (iki 1800 m.), surasta beveik 200 įrašų apie laivų, susijusių su Klaipėda, katastrofas. Analizuojant leidinį, nustatyti ne tik avarijas patyrusių laivų pavadinimai, bet ir įdomios incidentų aplinkybės.

1777 m. pavasarį, per audrą prie Klaipėdos buvo prarasti 9 burlaiviai: APOLLO, plaukęs iš Londono į Klaipėdą su balastu, pilno apiburinimo laivas CAROLINA, plaukęs iš Londono į Sankt Peterburgą su balastu, šniava SPENCER, plaukusi iš Londono į Klaipėdą su balastu, burlaivis TWO BROTHERS, 1 švedų laivas ir dar 4 laivai nenurodytais pavadinimais.

1785 m. balandžio–gegužės mėn. iš Lito (Škotija) į Klaipėdą su balastu atplaukusį burlaivį JENNY uoste suspaudė ledas ir šis nuskendo. Tiesa, vėliau laivą pavyko iškelti ir jis rugpjūčio mėn. grįžo į Litą su medienos kroviniu.

1785 m. liepos 19 d. prie Danijos krantų su švedų laivu susidūrė iš Klaipėdos plaukęs škotų burlaivis. Smūgis nulaužė priekinį stiebą, o pats laivas per 5 minutes buvo užlietas vandeniu. Laivas liko plūduriuoti vandens paviršiuje, nes jo triumuose buvo prikrauta klaipėdietiškos medienos.

1785 m. rudenį, tikriausiai per didelę audrą, Švedijos pakrantėje netoli Varbergo stipriai nukentėjo arba buvo prarasta apie 10 laivų. Tarp jų – du olandų burlaiviai, plaukę iš Klaipėdos į Delfzeilį (Olandija) ir burlaivis HOPE, plaukęs iš Klaipėdos į Kerkoldį (Škotija).

1787 m. gruodžio pradžioje prie Britanijos krantų burlaivis BELLONA, plaukęs iš Klaipėdos į Londoną, rėžėsi į burlaivį TYNE. Dėl pažeistos galinės dalies, į laivą pradėjo veržtis vanduo. Įgula evakavosi į TYNE ir nukeliavo į Niukaslą. Be įgulos plūduriuojančią BELLONĄ jūroje aptiko burlaivis UNION, kuris ją partempė į Skarborą.

Straipsnį šia tema, Lietuvos kultūros tarybai skyrus individualią stipendiją, rengia Jūrų muziejaus istorikas Daumantas Kiulkys. Visas straipsnis bus publikuojamas muziejaus metraščio „Po muziejaus burėmis. Muziejininkų darbai ir įvykių kronika“ VII numeryje.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Apdovanos nusipelniusius jūrinei kultūrai

Artėjant Europos jūros dienai, gegužės 17-ąją, penktadienį, 14 val., Smiltynėje prie paminklo „Albatrosas“ bus apdovanoti reikšmingiausių praėjusių kalendorinių metų darbų ...
2024-05-08
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Kopgalio forto krantinę pritaikys edukacinėms reikmėms

Lietuvos jūrų muziejaus užsakymu parengti ir visuomenei pristatomi projektiniai pasiūlymai, numatantys pritaikyti Kopgalio forto krantinę edukacinėms reikmėms, kuriuos parengė UAB ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This