Dėl priklausomybių ligoninės – dar daugiau skundų

Miestas, Svarbu

Vis daugiau gyventojų ir įstaigų kyla į kovą, jog Klaipėdos senamiestyje, Bangų g. 6A, nebūtų statomas pastatas Respublikinio priklausomybių ligų centro (RPLC) Klaipėdos filialui.

Šie planai paaiškėjo, kai privalomai buvo paviešinti dabar Bangų g. 6A esančio daugiau nei 100 metų senumo pastato rekonstrukcijos projektiniai pasiūlymai.

RPLC Klaipėdos filialą bangų gatvėje norima įkurdinti tokiame pastate. Projektuotojų vizualizacija

Juose pateikta informacija, jog senasis pastatas bus išardytas, o jo vietoje iškils naujas – dviejų aukštų su mansarda. Naujajame pastate numatoma įrengti 44 vietų ligoninę, skirtą gydyti priklausomybių turinčius pacientus. Be to, pastate veiks ir ambulatorinis skyrius, kuriame kasmet numatoma aptarnauti apie 1300 pacientų.

Pretenzijas dėl tokių planų jau anksčiau pateikė Bangų g. 6, 7, 7A, 8 namų gyventojai bei Baltikalnio gatvėje esančios mokyklos „Universa Via“ vadovė. Pagrindinis pretenzijose nurodytas argumentas yra tas, jog tokios ligoninės atsiradimas labai pablogins viso rajono kriminogeninę situacija, todėl nuvertės gyventojų nekilnojamasis turtas, o žmonės negalės jaustis saugiai.

Pretenzijos buvo išnagrinėtos projektinių pasiūlymų viešame svarstyme. Projektuotojai ir projekto užsakovo – RPLC atstovai aiškino, jog gyventojų turto vertė net pakils, nes bus sutvarkyta dabar ne itin patraukliai atrodanti teritorija, o būsimi ligoninės pacientai esą grėsmių tikrai nekels.

„Išnagrinėjus Klaipėdos miesto kriminogeninę situaciją (statistiką) atkreipiame dėmesį, kad daugiausiai nusikaltimų yra padaroma pietinėje miesto dalyje, senamiestyje, Naujojo turgaus teritorijoje, kurioje nėra tokios paskirties gydymo įstaigos, taip pat Kauno gatvės rajone, kuriame yra Policijos komisariatas, nors jo buvimas toje teritorijoje turėtų iš esmės keisti rajono kriminogeninę padėtį. Todėl manome, kad išsakyti nuogąstavimai dėl kriminogeninės padėties nepagrįsti faktiniais duomenimis. Atkreipiamas dėmesys, jog pastatas yra ne naujai statomas, o rekonstruojamas, tai yra jame ir iki projekto parengimo buvo vykdoma ir numatyta toliau vykdyti gydymo veikla. Manome, kad vietoj Klaipėdos psichiatrijos ligoninės atskiro skyriaus (bendrai psichikos ligų gydymo) įveiklinimas pastate kito analogiško juridinio vieneto (psichikos ligos (priklausomybės) gydymo) negali įtakoti iš esmės kriminogeninės situacijos nei formaliai, nei objektyviai. Taigi, manome, kad jūsų nuogąstavimai dėl kriminogeninės situacijos pablogėjimo yra nepagrįsti ir faktų pagrindžiančių, jog priklausomybės ligų gydymas šioje vietoje pakeis situaciją nėra“, – iš raštu gyventojams atsakė projektuotojai.

Jie, beje, atsižvelgdami į Bangų g. 6 namo gyventojų pageidavimus sutiko projektą šiek tiek pakoreguoti – vienoje pastato sienoje, kuri yra palei Bangų g. 6 pastatą, atsisakė langų, paliko tik tose vietose, kur jie buvo ir ankščiau.

Tačiau būsima priklausomybių ligoninės kaimynyste nepasitenkinimą reiškia vis daugiau gyventojų. Šiomis dienomis projektuotojus „Urban projects“, RPLC, Klaipėdos savivaldybę, Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją pasiekė Baltikalnio gatvės 6, 7, 8, 9, 12, Bangų gatvės 9, 10, 15, 23, Tilžės gatvės 15A daugiabučių namų gyventojų skundas.

„Iš esmės prieštaraujame ir nesutinkame su tokios įstaigos atsiradimu adresu Bangų g. 6A“, – nurodoma skunde.

Jame teigiama, kad priklausomybės ligų centro ir ligoninės atsiradimas turės tiesioginę neigiamą įtaką nekilnojamojo turto kainai. Gyventojai nurodė, kad „dažnais atvejais, NT, esantis patrauklioje vietoje, tačiau arti tokios paskirties centrų, nuvertėja nuo 8 iki 17 proc.. Kitaip tariant, buto ar kito tipo NT savininkas patirs nuo 5 000 iki 42 500 eurų tiesioginių nuostolių parduodant savo turtą“.

Gyventojai taip pat įsitikinę, jog tokio objekto atsiradimas tikrai pablogins kriminogeninę padėtį.

„Remiantis tokios paskirties objektų atsiradimo ir veikimo patirtimis Lietuvoje bei kitose šalyse, Bangų g. 6A atsiradęs priklausomybės ligų centras turės tiesioginę neigiamą įtaką kriminogeninei padėčiai mūsų gyvenamojoje aplinkoje. Priklausomybių centras gretimoje gyvenamojoje aplinkoje (nuo 0,1 m iki 3500 m spinduliu) ne tik ženkliai padidina nusikaltimų skaičių (vagystės, turto sunaikinimas ir pan.), bet ir iš esmės sumažina joje gyvenančių vaikų, šeimų, kitų asmenų saugumą. Įrodyta, jog asmeniui vartojant heroiną ar kokainą ir tuo pačiu metu lankant priklausomybių centrą, pajamas generuojančių nusikaltimų (pvz.: daiktų vagystės ir pan.) padaugėja 63,1 proc. Net 66,7 proc. nusikaltimų skaičius atitinkamai išauga, kai priklausomybių centre lankosi asmenys, turintys priklausomybes narkotinėms medžiagoms ir alkoholiui“, – skaičius pažėrė gyventojai.

Jie taip pat įsitikinę, jog „sprendimas įkurti tokios paskirties objektą Klaipėdos centrinėje dalyje, senamiesčio zonoje, nepritarus visuomenei ir gyventojams iš esmės prieštarauja tvarios miesto plėtros principams, kurie reikalauja, jog būtų surastas balansas tarp socialinių, ekonominių ir ekologinių reikalavimų“.

Skundą projektuotojams, projekto užsakovams ir kitoms atitinkamos institucijoms pateikė ir lopšelio-darželio „Šaltinėlis“ vadovė bei bendruomenė. Skunde taip pat nurodoma, jog kaimynystėje atsiradus priklausomybių ligoninei, vaikai darželio teritorijoje nebus saugūs.

RPLC projekto vadovė Kristina Bernotaitė viešame projektinių pasiūlymų svarstyme tvirtino, jog vietos uostamiestyje, kur iš daugiabučio namo Taikos pr. 46 būtų galima iškelti RPLC Klaipėdos filialą, ieškota kone penkerius metus.

Pinigų pastato Bangų g. 6A rekonstrukcijai jau skyrė ES. Jos parama – apie 1,463 mln. eurų.

6 Comments

  1. ASAS

    Tikrai keisti tie zmones, kad ir ka pastatytu, butu blogai.
    man kaip senam Bangu gatves gyventojui ir nepatinka naujas Ravelino namu kompleksas, padidejo tarsa ir krimenogenine situacija :)bet del to nesiskelbiu per laikrascius ir televizija
    kodel nesipriesino tie Ravelino namu gyventojai kai planavo tilta Bastionu salia ju namu statyt?

    Reply
    • asilui

      Nori pasakyti, kad Ravelino namuose nusikaltėliai apsigyveno? 😀

  2. Vaidas

    Bet kokie žmonės vis tik kvaili… Jie visada priešinasi bet kokioms permainoms. Ką bestatytų šalia – plovyklą, socialinį daugiabutį, degalinę ar ligoninę visada ta pati kvailių dainelė – nuvertės mūsų NT… Maždaug, statykit kitiems nors ir po langais, mes palaikysim ir pritarsim! ? Bet prie mūsų tai tikrai negalima! Avinų banda, dievaži. Juk negali prie kiekvieno daugiabučio būti įrengti parkai su suoliukais, tvenkiniais ir gulbėmis…

    Reply
    • o kodėl

      negali?

  3. T

    Šiaip ir taip kriminalinis rajonėlis šalia kapinių ir durnyno, tai manau viskas dera čia.

    Reply
  4. Čia

    problemos min dvi. Viena architektūrinė naujai projektuojamo pastato kokybė ir čia galėtų tarti savo žodį AR regioninė ekspertų taryba. Gyventojai galėtų kreiptis. Tam ji ir įkurta. Kita -pastato paskirtis, bet tai ne statybos inspekcijos klausimas, o savivaldybės administracijos ir miesto tarybos. Projektuotojų poezija dėl kriminogeninės situacijos taip pat neturi jokios „faktinės” kompetencijos ir lai geriau užsiima savo darbu – padaro tinkamą architektūrinę kokybę kuri, duotu atveju, apgailėtina.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Paupių bendruomenė kyla prieš pagalbos vaikams centrą

„Netikslūs jūsų atsakymai – nenoras sakyti tiesos”, – taip sausakimšoje Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos posėdžių salėje vienas iš Paupių bendruomenės ...
2022-08-22
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Šimtametį pastatą griaus vardan 1300 psichikos ligonių

Respublikinis priklausomybės ligų centras paskelbė konkursą dėl gydymo paskirties pastato Bangų g. 6A griovimo darbų. Šis pastatas buvo pastatytas 1900 ...
2022-06-24
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Gyventojų pasipriešinimas įveiktas: prie senamiesčio atsiras priklausomybių ligoninė

Nors Bangų g. 6A sklype planuojamo priklausomybių ligų centro kaimynai prirašė begales skundų, jog prieštarauja tokios įstaigos atsiradimui, nes ji ...
2021-03-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This