Ievos Simonaitytės vardo premija – Romualdui Deltuvui

Regionas

Klaipėdos krašto rašytojos Ievos Simonaitytės vardo XXV premija paskirta Romualdui Deltuvui už knygą „Miško ūkis ir medžioklė Mažojoje Lietuvoje“. Laureatui atiteks diplomas bei 500 eurų.

Premija įsteigta 1997 metais minint I. Simonaitytės gimimo 100-ąsias metines. Ji teikiama asmeniui ar kolektyvui už įdomius ir reikšmingus darbus, garsinant rašytojos vardą, kūrybą, gyvenimą, taip pat jos gimtąjį kraštą literatūros, dailės, muzikos, sporto ir kitose srityse.

Romualdas Deltuvas – miškų ūkio istoriją tyrinėjantis miškininkas, profesorius. Knyga „Miško ūkis ir medžioklė Mažojoje Lietuvoje“ skiriama nors ir išnykusios, bet tautos atmintyje gyvos Mažosios Lietuvos miško ūkio ir medžioklės, miško ūkio ir gyvūnijos apsaugos raidai, miško ūkį kūrusiems, miškuose medžiojusiems, Kuršių nerijos ir Klaipėdos apylinkių smėlynus sutramdžiusiems žmonėms istorijos verpetuose aprašyti.

Knygoje prisimenamas Mažosios Lietuvos ir lietuvybės vokiečių valstybėje likimas, aprašomi dykros naudojimo bruožai ir lietuvininkų indėlis šiame procese, didžiausi Mažosios Lietuvos miškų masyvai, konkrečių medžių rūšių reikšmė ir likimas, miškų valdymo sistemos raida, medžioklės bruožai ir tam tikrų žvėrių populiacijų raida, miškų niokojimas ir bandymas tam pasipriešinti, stichinės nelaimės, miškotvarkos atsiradimo prielaidos, medienos plukdymo ir lentpjūvystės plėtros peripetijos. Daug dėmesio skirta Kuršių nerijos miškų žūties ir atkūrimo, Klaipėdos smėlynų apželdinimo istorijai.

Knyga gausiai iliustruota kartografinės medžiagos ištraukomis, žmonių ir jų veiklos požymių miškuose, paminklų, garsių medžioklės trofėjų, buvusių urėdijų ir girininkijų sodybviečių paveikslais.

1 Comment

  1. Bet

    Taigi literatūrinė premija paskirta. O vardo premija Agluonėnuose kam šįmet teks?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Literatūrinė Ievos Simonaitytės premija - Nijolei Marytei Šerniūtei

Sausio 23 d. bus įteikta 38-oji literatūrinė rašytojos Ievos Simonaitytės premija. 2023 metais komisijai buvo pateikta 10 grožinės literatūros kūrinių, ...
2024-01-17
Skaityti daugiau

Kultūra

Laukia kūrinių Ievos Simonaitytės premijai gauti

Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešoji biblioteka kviečia rašytojus ir kultūros veikėjus iki šių spalio 1 d. teikti kūrinius literatūrinės Ievos ...
2023-07-11
Skaityti daugiau

Kultūra

Literatūrinė Ievos Simonaitytės premija įteikta rašytojui Sigitui Benečiui

Sausio 23 d., per rašytojos minimą gimtadienį, literatūrinė Ievos Simonaitytės vardo premija iškilmingai įteikta Sigitui Benečiui už novelių knygą „Apgaulė“. ...
2023-01-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This