Dronai: įsigaliojo nauji reikalavimai

Konsultacijos

Transporto kompetencijų agentūros (TKA) informuoja, kad paskutinę praėjusių metų dieną įsigaliojo Europos Komisijos reglamentas, kuris bepiločių orlaivių (dronų) savininkams ir naudotojams pridėjo papildomų įsipareigojimų.

David Henrichs (Unsplash) nuotr.

Viena pagrindinių taisyklių  – nuo 2020 m. gruodžio 31 d. visi skrydžiai skirstomi į tris kategorijas: atvirąją, specialiąją ir sertifikuotąją.

Teigiama, kad 95 proc. visų bepiločių orlaivių skrydžių Lietuvoje patenka į atvirąją kategoriją, kuri skirstoma į dar tris smulkesnes pakategores – A1, A2 ir A3.

„Skrydžiams atvirojoje kategorijoje galioja kelios paprastos taisyklės – maksimalus skrydžio aukštis negali viršyti 120 metrų, privaloma laikytis saugaus atstumo nuo žmonių ir pastatų, draudžiama skristi virš žmonių susibūrimų. Taip pat svarbu tai, kad nuotolinis pilotas viso skrydžio metu turi vizualiai matyti savo orlaivį,“ – pranešime cituojamas TKA Skrydžių priežiūros skyriaus grupės vadovas Adolfas Kuzborski.

Aaukščių ar teritoriniai apribojimai bepiločių orlaivių mėgėjams buvo ir iki šiol – draudžiama skraidyti oro uostų ir aerodromų oro eismo zonose, virš strateginės reikšmės objektų, pasienio zonoje ar kitose ribojomose bei draudžiamose zonose. Šis draudimas lieka galioti ir toliau. Tačiau naujasis reglamentas numato ir kitų įsipareigojimų, kurie Lietuvos dronų entuziastams bus visiškai nauji.

„Pagrindinė naujovė – bepiločių orlaivių savininkams, turintiems sunkesnį negu 250 gramų arba bet kokio svorio bepilotį su kamera, reikia registruotis specialioje sistemoje TKA interneto puslapyje. Ji sugeneruoja unikalų asmens registracijos numerį, kuriuo reikia pažymėti savo droną. Svarbu tai, kad sistemoje registruojamas ne konkretus įrenginys, o asmuo, kuriam jis priklauso, tad jeigu žmogus turi kelis bepiločius orlaivius – tą patį registracijos numerį jis turi pavaizduoti ant jų visų. Taip pat nuo šiol sunkesnius negu 250 gramų bepiločius orlaivius bus galima skraidinti tik turint nuotolinio piloto pažymėjimą – tam reikės toje pačioje TKA sistemoje baigti teorinių žinių kursą ir išlaikyti internetinį egzaminą“, – pasakoja A. Kuzborski.

Skrydžiai, kurių metu nesilaikoma atvirosios kategorijos reikalavimų – pavyzdžiui, kylama aukščiau negu 120 m nuo žemės paviršiaus arba nuotolinis pilotas nebemato savo orlaivio – patenka į specialiąją kategoriją. Prieš kiekvieną skrydį joje privaloma TKA pateikti prašymą leisti skristi ir skrydžio rizikos vertinimą. Šios kategorijos nuotoliniams pilotams taip pat reikės išlaikyti papildomą egzaminą.

Sertifikuotoje kategorijoje vykdomi skrydžiai ypač sudėtingomis sąlygomis arba juos atlieka sertifikuoti orlaiviai, kuriems taikomos tinkamumo skraidyti taisyklės – tokios pačios kaip ir visiems civiliniams orlaiviams.

Nuo 2023 m. visi Europos Sąjungoje parduodami bepiločiai orlaiviai bus skirstomi į klases, tad įsigyjant tokį įrenginį reikės atkreipti dėmesį į jo klasę bei CE žymėjimą, nes tai gali nulemti skraidymo kategorijos pasirinkimą bei papildomus reikalavimus skrydžiams vykdyti.

Europos Komisijos reglamentas Nr. 2019/947 priimtas siekiant užtikrinti bepiločių orlaivių skrydžių saugą šioje sparčiai besivystančioje aviacijos srityje. Jis taip pat suvienodino tokių orlaivių naudojimo taisykles ir tvarką visoje Europos Sąjungoje.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Sugrąžino dar dvi žaliąsias rodykles

Klaipėdos savivaldybė pranešė, kad Transporto kompetencijų agentūra leido įrengti lenteles su žaliomis rodyklėmis dar dviejose sankryžose. Jos vėl atsiras Reikjaviko ...
2024-01-30
Skaityti daugiau

Svarbu, Transportas

Avaringiausioms uostamiesčio vietoms nustatyti - dar 50 tūkst. eurų

Savivaldybė praėjusių metų pabaigoje sudarė 50 457 eurų vertės sutartį dėl avaringiausių Klaipėdos miesto vietų vadinamųjų juodųjų dėmių nustatymo ir ...
2024-01-06
Skaityti daugiau

Transportas

Laukiama sprendimo dėl 19-os žalių rodyklių grąžinimo

Klaipėdos savivaldybė praneša, kad transporto specialistams atlikus analizę atrinkta 19 sankryžų, kuriose esą būtų tikslinga grąžinti rodykles, leidžiančias sukti į ...
2023-12-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This