Teismas „Raguvilės” pretenzijas pripažino nepagrįstomis

Regionas, Svarbu

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rajono rūmuose pirmadienį paskelbtas sprendimas byloje, kurioje atliekų tvarkymo verslu užsiimanti bendrovė „Raguvilė” prašė, jog Šernų ir Ketvergių kaimų bendruomenė paneigtų jos pirmininkės Rasos Kuzavienės esą išsakytą tikrovės neatitinkančią informaciją bei atlygintų simbolinę vieno euro neturtinę žalą.

Bylą išnagrinėjusi teisėja Asta Matulevičienė konstatavo, jog toks ieškinys – nepagrįstas, tad yra atmestinas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Bendrovė į teismą kreipėsi dėl R. Kuzavienės pasisakymo pernai balandį vykusio Klaipėdos rajono tarybos posėdžio metu. „Raguvilei” buvo užkliuvęs moters teiginys, kad įmonė Dumpiuose jai priklausančiame sklype sandėliavo statybines atliekas ir susitvarkė tik gavusi baudą bei pasakymas, kad įmonė importavo atliekas deginimui.

Teismas konstatavo, kad įvertinus byloje pateiktų įrodymų visumą, darytina išvada, jog R. Kuzavienės pasisakymas buvo ne žinia, o nuomonė, apibendrinti teiginiai, pagrįsti vieša informacija.

Vertinant teiginius apie į sklypą atvežtas atliekas, anot teismo, būtina atsižvelgti į tai, kad R. Kuzavienė rėmėsi bendruomenės nario Igno Vačiulio pateikta informacija – nuotraukomis ir aplinkosaugininkų raštais, o „Raguvilės“ teiginius, kad tokias atliekas atvežė kažkas kitas esą reikia vertintini kritiškai, nes tai pagrindžiančių duomenų nėra.

„Teismas atkreipia dėmesį, kad nors Aplinkos apsaugos departamento išvadose ieškovei administracinės nuobaudos skirtos vykdant veiklą kitose vietovėse nei Dumpiuose, tačiau ši vieša informacija atsakovei vis dėlto leido susidaryti nuomonę apie ieškovės vykdomą veiklą, jai skirtas nuobaudas ir leido susidaryti bendrą nuomonę apie ieškovę ir jai taikytą atsakomybę, kurią apibendrintai išsakė Tarybos posėdžio metu”, – rašoma teismo nutartyje vertinant pasisakymą apie įmonei taikytą baudą.

Joje taip pat pabrėžta, kad bendruomenės pirmininkė neturi teisinio išsilavinimo, tad pagrįstai galėjo susidaryti nuomonę, jog „Raguvilė”  buvo bausta už aplinkosauginius pažeidimus ir „nekvalifikuotai pasisakyti, jog ieškovė „pradėjo tvarkytis gavę baudas“.

Nagrinėdamas atvejį dėl teiginio „importavo šiukšles deginimui“ teismas konstatavo, kad Tarybos posėdžio metu R. Kuzavienės frazė buvo kitokia.

„Paminėti galima ir visi žino apie bandymą įsivežti, importuoti atliekas deginimui ir dar atrankos informacijoj praslysta tokia informacija, kad pritrūkus padangų naudotų Lietuvoj, įmonė jas linkusi įsivežti iš užsienio, tai ar norime Klaipėdos rajone tapti Europos ar trečiųjų šalių atliekų perdirbėjais?“, – tokia buvo tiksli R. Kuzavienės citata.

„Ištyrus visas bylos aplinkybes, darytina išvada, jog atsakovės išreikšta nuomonė apie ieškovės, kaip juridinio asmens, veiklą jautriais bendruomenei klausimais nelaikytina neatitinkančia tikrovės ar žeminančia ieškovės garbę ir orumą, nuomonė išreikšta tinkamai – neįžeidžiant ieškovės, nesiekiant jos žeminti ir menkinti, o turint pozityvų tikslą – išryškinti ieškovės ar jos veiklos trūkumus ir siekiant juos pašalinti”, – rašoma teismo nutartyje, kuria buvo atmestas įmonė ieškinys priteisti euro dydžio neturtinę žalą ir įpareigoti paneigti neteisingą informaciją.

Teismas atmetė ir bendruomenės prašymą skirti „Raguvilei” 1 000 Eur baudą, pusę jos pervedant bendruomenei. Pastaroji tikino, kad įmonės esą pateikė akivaizdžiai nepagrįstą ieškinį ir sąmoningai klaidino teismą neteisingomis citatomis, nuslėpė kontekstą, faktus.

Kartu buvo nuspręsta priteisti bendruomenei iš „Raguvilės” 1 400 Eur patirtų bylinėjimosi išlaidų.

Toks sprendimas dar gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui. „Raguvilės” vadovas Virginijus Brazauskas „Atvirai Klaipėdai” pirmadienio vakarą sakė, jog dar nespėjo susipažinti su sprendimu, tad ir negalįs pasakyti, ar jį skųs.

4 Comments

  1. Visuomenininkas

    Manau teismo sprendimas objektyvus ir teisingas. Gal pagaliau Raguvilės savininkas V. Brazauskas supras, kad bendruomenė tai ne pavieniai asmenys, su kuria reikia skaitytis. Gal pagaliau šis veikėjas supras, kad jo nuomonė ne vienintelė ir teisingiausia ir kad jis pats, toli gražu, ne pats gudriausias ir išmintingiausias, kaip pats deklaruoja.

    Reply
  2. Rolandas

    Labai norėčiau, kad bendruomenė būtu daugiau pilietiška, mažiau dejuotu ir
    pradėtu veikti, kad Ketvergiai taptu traukos centru.

    Reply
    • Ketvergiškė

      Svajot mokam kiekvienas – daugiau mažiau 🙂 Bet pradėt reikia nuo SAVĘS, nes pokyčiai prasideda tik nuo savo kiemo, savo indėlio ir savo bendruomeniškumo!

  3. Elena

    Malonu sužinoti . Džiaugiuosi teisėjos objektyvumu . Ačiū .

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Klaipėdos teismas neįžvelgė „Tele2“ vadovo kaltės

Klaipėdos apylinkės teismas nusprendė, kad telekomunikacijų bendrovės „Tele2“ vadovas Petras Masiulis nėra vertas baudos už tai, kad ši kompanija kaip ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

Verslas

„Tele2“ 5G ryšiui naudojo ir nelegalią anteną

Klaipėdos apylinkės teisme nagrinėjama byla, kurioje antstolė prašo skirti baudą bendrovei „Tele2” ir jos vadovui Petrui Masiuliui už tai, kad ...
2024-03-04
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Ar Klaipėdoje užteks teisėjų Rimantui Cibauskui?

Įvairiausių ieškinių lavina nelegalią tvorą, užtvėrusią valstybinį žemės sklypą, bandančiam išsaugoti verslininkui Rimantui Cibauskui greitai gali tekti pradėti ieškoti savos ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This