Virtualioje galerijoje – Vladimiro Bogatyriovo ir Ritos Krupavičiūtės parodos

Kultūra

Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Meno skyrius pristato dvi virtualias parodas.

Su Vladimiro Bogatyriovo virtuali peizažo paroda „Sustabdytos romantiškos akimirkos“ galima susipažinti čia.

Tapytojas Vladimiras Bogatyriovas gimė 1945 metais Tolimuosiuose Rytuose, jūreivio šeimoje.

Dar paauglystėje Vladimiras suprato, kad nori būti dailininkas. Nuo mažens mėgęs konstruoti, piešti, jis lankė modeliavimo būrelį. Kartą mokytojas jį pasiuntė į dailės studiją parnešti raudonų dažų lėktuvėliams dažyti. Dailininkas iki šiol prisimena, kaip užuodė dažų kvapą ir pamatė prie piešinių palinkusius vaikus. Jie piešė natiurmortus.

„Lyg kas būtų smogęs per galvą – supratau, kad nenoriu nieko kito, tik piešti. Pasiprašiau į dailės studiją ir po pusmečio žinojau, kad tapsiu dailininku”, – sako dailininkas.

Vaiko troškimas išsipildė. V. Bogatyriovas studijavo grafiką Sankt Peterburgo dailės akademijoje – seniausioje ir didžiausioje aukštojoje dailės mokykloje Rusijoje. Aukščiausio lygio dailės mokslus Sankt Peterburge baigęs menininkas apsigyveno Klaipėdoje, kur praleido beveik pusę savo gyvenimo. Nuo 1975 metų jis dalyvauja parodose, yra Lietuvos dailininkų sąjungos narys. Autorius yra surengęs daugybę parodų Lietuvoje ir užsienyje, jo darbai puikuojasi privačiose kolekcijose Lietuvoje, Lenkijoje, Rusijoje, Vokietijoje ir JAV.

Dailininkas atstovauja klasikinio realizmo mokyklą, jo žanrų ir temų diapazonas yra labai platus: peizažai, natiurmortai, portretai, figūrinės kompozicijos. Pastaruoju metu tapytojas pamėgo iliustracijos žanrą – kuria siužetus, kurie iliustruoja jo spalvingus paties sugalvotų homo gnomus pasaulio personažus.

V. Bogatyriovą visada domino katės ir šunys kaip išskirtiniai gyvūnai. Jo manymu, jie visada gyvena įdomų, pilnavertį gyvenimą, su savo siela ir išmintimi, su savo ypatinga bendravimo maniera. V. Bogatyriovas yra sukūręs gausybę šmaikščių katinų ir šuniukų istorijų iliustracijų, yra iliustravęs savo bičiulės, Izraelyje gyvenančios rašytojos Svetlanos Moiber eilėraščių knygelę vaikams „Kačiukų ir šuniukų planeta“. Knygelė 2020 metais išleista Jeruzalėje.

Mėgstamiausias tapytojo žanras yra peizažas.

„Peizažas man yra geriausias poilsis. Jame ne tiek svarbus siužetas, kiek vyraujanti nuotaika. Pastaruoju metu mano peizažuose mažiau spalvų, bet daugiau nuotaikos ir harmonijos. Matyt, aš pats pasidariau kažkoks harmoningesnis – tai atsispindi ir mano peizažuose“, – sako autorius.

„V. Bogatyriovas yra puikiai įvaldęs aliejinę tapybą, šia technika yra sukūręs ne vieną dešimtį įspūdingų istorinių, marinistinių paveikslų, nutapęs daugybę gamtos peizažų. Jo peizažai – sustabdytos romantiškos akimirkos. Skaidriose akvarelėse atsiveria rūko nuometu užklotas ežeras, romantiški saulėlydžiai ir saulėtekiai, rudenėjanti gamta ir kiti tą akimirką tapytojo užfiksuoti momentai. Šiuos nepakartojamus vaizdus autorius stengiasi nupiešti akimirksniu, ilgiausiai per pusvalandį. Akvarelė kaip eilėraštis – atsitinka netikėtai, staiga. Joje neįmanomi pataisymai. Įkvėpimo peizažams jam nereikia ieškoti toli – užtenka pasivaikščioti savo Pauošnių kaimo sodybos pievomis, paežere – ir štai nauji paveikslai, naujos akvarelės”, – rašoma bibliotekos pranešime.

Ritos Krupavičiūtės virtualią parodą „Būsenos“ galima išvysti čia.

Domėjimasis psichologija ir žmonių elgesio motyvais bei kūno kalba kaip individo išraiška atvedė menininkę nuo anksčiau mėgstamo peizažo motyvo iki portreto bei figūratyvinio žanro.

„Man patinka stebėti žmones, matyti, kaip pagal nuotaiką ir mintį kinta gestų kalba, atpažinti žmonių būsenas jų veiduose. Visada domino žmogus kaip individas ir žmonija kaip visuma. Niekada nesusitelkiu į išorinį asmens panašumą. Portretas yra charakteris, išgyvenimas, dvasinė būsena“, – apie naujus kūrybos posūkius prasitaria Rita Krupavičiūtė.

„Dailininkė dažnai neišbaigia portretų ar figūrinių piešinių, palieka juos atvirus kaip žmogaus tęstinumą, kitimą, kaip neatsivėrimą ir negalėjimą pažinti iki galo bei siekia užfiksuoti ir įamžinti esminį charakterio bruožą. Ryškus ir laisvai savitas braižas, harmoningas linijų, spalvų ir formų derinys grafikos darbuose, tapyboje ir piešiniuose atskleidžia autorę kaip brandžią menininkę. Kiekvienas portretas turi savo charakterį ir gyvenimo istoriją, atkreipusią dailininkės dėmesį”, – rašo biblioteka.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Vyks jau paskutinis konkurse „Klaipėdos knyga 2023“ dalyvaujančio leidinio pristatymas

Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos rengiamas konkursas „Klaipėdos knyga 2023“ kviečia įpaskutinį leidinio pristatymą. Balandžio 23 d., 18 ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Pristatys knygą, atgaivinančią tarpukario Klaipėdos kasdienybę 

Trečiadienį, balandžio 17-ąją, 17 val., Klaipėdos miesto savivaldybės I. Kanto viešojoje bibliotekoje (Turgaus g. 8) klaipėdietis žurnalistas Martynas Vainorius pristatys ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This