Muitininkai sunaikino per 36 tūkst. suklastotų prekių

Kriminalai ir nelaimės

2020 metais Klaipėdos teritorinės muitinės pareigūnai nustatė 2047 administracinius pažeidimus, surašė 99 prekių sulaikymo protokolus. Sulaikyta prekių už 2 471 056 eurų, konfiskuota – už 81 818 eurų.

Per metus pradėti 27 ikiteisminiai tyrimai, iš jų 21 – Muitinės kriminalinėje tarnyboje, 6 – kitose institucijose (VSAT, policijos komisariatuose).

Daugiausia – 8 ikiteisminiai tyrimai – pradėti dėl kvaišalų kontrabandos. Dviem atvejais per Panemunės kelio postą kontrabanda bandyta gabenti grynuosius pinigus. Vienas Rusijos pilietis muitinės pareigūnams nedeklaravo daugiau nei 23 500 eurų, kitas- daugiau nei 20 500 eurų.

Klaipėdos teritorinės muitinės pareigūnai sulaikė ir tauriųjų metalų turinčių elektroninių detalių laužo kontrabandą.

2020 m. spalio mėn. į Panemunės kelio postą iš Kaliningrado srities atvykusio Lietuvos piliečio vairuojamo automobilio kuro bake aptikti 48 kilogramai tauriųjų metalų turinčių elektroninių detalių laužo, kruopščiai išrūšiuoto į pakuotes. Muitininkai sulaikė nedeklaruotas prekes bei automobilį, kuriuo gabenta kontrabanda.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas ir dėl bandymo papirkti pareigūną – kad nepastebėtų pažeidimų, asmuo jam siūlė 150 eurų kyšį. Ikiteisminis tyrimas perduotas Muitinės kriminalinės tarnybos Klaipėdos skyriui, tyrimui vadovauja Klaipėdos apygardos prokuratūra.

Vykdydamas intelektinės nuosavybės teisinę apsaugą Klaipėdos teritorinės muitinės Pažeidimų prevencijos skyrius 2020 metais atliko 12 tyrimų dėl galimų pažeidimų, parengė 10 sprendimų. Buvo sunaikinta 36 319 vnt.  suklastotų prekių, kurių bendra vertė 139 399 eurų.

Į rinką nepatekusių prekių vertė, jas realizavus kaip originalią produkciją, siektų daugiau nei 564 000 eurų. Daugiausia – 7 tyrimai atlikti dėl 11 299 vnt. sulaikytų žaislų klastočių (tarp sulaikytų prekių- iš Kinijos įvežti neteisėtai svetimais prekių ženklais FURBY, TWISTER, PLAY-DOH, PAW PATROL, FROZEN pažymėti žaislai). Taip pat atlikta po 1 tyrimą dėl rūkomojo tabako, kosmetikos, aliuminio ratlankių bei telefonų aksesuarų klastočių.

Itin retas atvejis, kai yra nustatomas suklastotas tabako prekinis ženklas. Pažeidimų prevencijos skyriaus pareigūnai koordinavo konfiskuoto rūkomojo tabako „Al Fakher“ sunaikinimą atliekų deginimo įmonėje. Sunaikinta prekių už 103 880 eurų. Sulaikius rūkomąjį tabaką deklarantas išreiškė prieštaravimą, byla buvo nagrinėjama Vilniaus apygardos teisme, kuris priėmė sprendimą sulaikytas prekes pripažinti klastotėmis ir jas sunaikinti.

Klaipėdos teritorinės muitinės pareigūnai fiksavo laukinės gyvūnijos išteklių naudojimo ir disponavimo jais nusižengimą.

2020 m. balandžio 18 d. kelyje Klaipėda – Liepoja, Būtingės pasienio kontrolės punkte, pareigūnai muitiniam tikrinimui sustabdė Klaipėdos kryptimi važiavusį automobilį Renault Master, kurį vairavo Latvijos pilietis.

Atlikus krovinio tikrinimą, kartoninėje dėžėje buvo rasti skirtingų laukinių gyvūnų kailiai (2 lapės, 2 ūdros, 1 barsuko ir 8 bebro; iš viso – 13 vnt.). Atsižvelgus į tai, kad gabenami kailiai gali priklausyti saugomoms gyvūnų rūšims, buvo surašytas prekių sulaikymo protokolas, kreiptasi į Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekciją.

Gamtosaugininkai informavo, kad nors Lietuvoje ūdros nėra saugomos, tačiau jos yra įtrauktos į CITES konvencijos A priedą, todėl šių gyvūnų kailių gabenimui yra reikalingas ES komercinio naudojimo sertifikatas. Jo Latvijos pilietis neturėjo. Asmeniui muitininkai surašė administracinių nusižengimų protokolą, ūdrų kailiai konfiskuoti.

Muitininkai užkardė dujų mišinių, priskiriamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų grupei, patekimą į Lietuvą.

Gegužės 18 d. Klaipėdos krovinių postui išleidimo į laisvą apyvartą muitinės procedūrai buvo pateiktos daugkartinio naudojimo talpyklos, užpildytos dujų mišiniais. Pareigūnai išsiaiškino, kad deklaruoti dujų mišiniai savo sudėtyje turi aušalo, priskiriamo šiltnamio efektą sukeliančių dujų grupei, todėl įvežamam kiekiui taikomi draudimai ir apribojimai.

Nustatyta, kad įmonė, bandžiusi importuoti šį krovinį, nėra registruota elektroniniame hidrofluorangliavandenilių pateikimo rinkai kvotų registre, kaip tai numatyta ES teisės aktuose ir neturi privalomos pateikti importuojamam dujų kiekiui HFC kvotos. Įmonės vadovui buvo surašytas administracinių nusižengimų protokolas. Sulaikytų prekių vertė – daugiau nei 39 000 eurų.

2020 metais Klaipėdos teritorinės muitinės pareigūnai kai kurių pažeidimų fiksavo žymiai daugiau nei 2019 metais.

Daugiau nustatyta akcizais apmokestinamų prekių įsigijimo (išskyrus energinius produktus ir elektros energiją), laikymo, gabenimo, naudojimo ar realizavimas pažeidimų: 2019 m. jų buvo 234 atvejai, 2020 m.- 336, t.y. – 43,6 proc. daugiau.

2019 metais fiksuoti 66 muitinio tikrinimo tvarkos pažeidimai, o 2020 metais- 108 , t.y. net 63,6 proc. daugiau.

Muitinės prižiūrimų prekių muitinio tikrinimo vietų tvarkos pažeidimų ) 2019 metais fiksuota 11, 2020 metais – du kartus daugiau.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Transportas

Dėl nesuvaldomo autovežių srauto - vicemero perspėjimas

Prieš kurį laiką socialiniuose tinkluose pasirodžius pranešimams, jog Žvejybos uosto gyvenamuosius rajonus užplūdo autovežiai iš Ukrainos, jų vairuotojams prieigas šalia ...
2024-01-18
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Rusiško kapitalo parduotuvės atidarymas naujoje vietoje ažiotažo nesukėlė

Ukrainoje uždraustas rusiško kapitalo parduotuvių tinklas „Mere” sėkmingai gyvuoja ir toliau plečia savo veiklą Lietuvoje. Pirmadienį Klaipėdoje, Žvejybos uosto rajone, ...
2023-12-18
Skaityti daugiau

Verslas

Suklastotus „Rubiko kubus“ siuntėsi ir lietuviai, ir baltarusiai

Klaipėdos teritorinės muitinės pareigūnai eilinį kartą sulaikė per Klaipėdos uostą atgabentas žinomų žaislų klastotes. Šįkart pro muitininkų akis neprasprūdo „Rubiko ...
2023-07-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This