Ką šiems metams suplanavo Klaipėdos lėlių teatras?

Kultūra

Klaipėdos lėlių teatras skelbia, kad šie metai jam bus gausūs premjeromis.

2021-ųjų sezoną teatras pradės su dar rudenį turėjusia vykti, tačiau dėl karantino nukelta, režisierės Gintarės Radvilavičiūtės lėlių teatro miniatiūrų spektaklio „Istorijos iš FLUXUS dėžutės“ premjera.

„Spektaklyje atgaivinami nebenaudojami žaislai, daiktai, objektai, eksponatai ir sukuriamas intymus pasakojimas tarp pasakotojo ir klausytojo apie mus, gyvenimą ir mūsų niekur nespėjančią sielą. Kiekviena istorija išlenda iš dėžutės ir atgal į ją sugrįžta. Tai tarsi pokštas – „Fluxus“ pokštas, kuris gali būti paprastas, juokingas, netikėtas, nesupančiotas rimtumo, žaidybinis, prieinamas visiems, bet įgalus ir leidžiantis kalbėti apie labai svarbius gyvenimo momentus, akimirkas. Lėlių teatro miniatiūrų spektaklis – tai kiekvieną akimirką kiekviename kampelyje besiskleidžiantis vyksmas, kuris paskui baigiasi ir tiesiog išnyksta”, – rašoma teatro pranešime.

Pavasarį numatyta ir režisierės Karolinos Jurkštaitės mechanizuotų lėlių spektaklio-instaliacijos premjera. Ji nagrinėja prasmingos būties ir bendrystės temą, kelia individų vienijimosi, bendro ritmo pajautos reikiamybės problemą.

„Tarpdisciplininės raiškos priemonėmis perteikiami gyvybės, judėjimo, kvėpavimo momentai, analizuojamas atskirai judančio individo poveikis kitam. Spektaklio pagrindinės idėjos skatina žmogų atsigręžti į save, stebėti čia ir dabar gamtos aplinkoje vykstančius procesus, priimti save kaip darnios sistemos komponentą, kelti žmogaus vidinio ir išorinio pasaulio suderinamumo klausimus, verčia galvoti apie vartotiškojo pasaulio pasiūlymų vertę bei kaip be didelių konfliktų rasti stiprybės puoselėti individualaus dvasinio pasaulio vertybes”, – rašo teatras.

Rugsėjį Klaipėdos lėlių teatras kvies į choreografės, režisierės Birutės Banevičiūtės spektaklį kūdikiams. Kuriant spektaklio idėją atsižvelgta, kad dvejų metų vaikai kartoja ilgalaikius ciklinius veiksmus-tyrimus: taip jie mokosi suvokti aplinkinį pasaulį ir save. Tokio amžiaus vaikai tiria ir pažįsta per lytėjimą ir judėjimą, todėl spektaklyje bus naudojamos įvairios formos ir faktūros medžiagos, o šio nuostabaus pažinimo keliu vaikučius ves abstrakčios formos pirštininės lėlės. Tokie ilgalaikiai cikliniai veiksmai savo forma primena pasakas be galo, tad ir spektaklio dramaturgija remsis tokių pasakų struktūra. Teigiama, kad mažieji žiūrovai bus ir spektaklio kūrėjais.

Gegužę į Klaipėdą vėl grįš Tarptautinis lėlių teatro festivalis „Materia Magica“.

„Šiemet festivalio rengėjai skatina kūrėjus reflektuoti laisvo kvėpavimo, įkvėpimo tema: pasaulį sukausčiusi ir daugelį sričių į sąstingį nuvariusi pandemija neišvengiamai diktuoja sąlygas, išlikimo galimybe lieka tik prisitaikyti ir atrasti būdų gyventi tokiomis aplinkybėmis – naujai, kitaip. Tai verčia iš naujo permąstyti patį buvimą: tiek teatro, tiek menininko teatre. Kokios menininko galimybės kvėpuoti šiandieniniame pasaulyje? Kas tas deguonis, kas tas įkvėpimas ir iškvėpimas? Ar už durų pasilikęs teatras paliko plyšelį orui? Taip, kaip lėlininkas įgalina lėlę kvėpuoti, kalbėti tam tikromis temomis, taip šis festivalis siekia pristatyti lėlininkus, kurie šiomis kvėpavimą stabdančiomis sąlygomis rado būdų įkvėpti, ir jų darbus, drąsiai visomis formomis, visais tūriais, visais lygmenimis kalbančius apie kvėpavimą. Ir apie nuostabų, visa keičiantį oro gurkšnį”, – rašoma pranešime.

2021 m. teatre bus tęsiamas parodų ciklas „Lėlės ir objektai“. Bus galima išvysti Kornelijos Žalpytės 10 akvarelinių darbų apie pomidorą, perskaityti ir išgirsti trumpas pomidorų istorijas ir netgi pamatyti šešėlinių lėlių spektaklį šiltnamyje. Vėliau lankytojų dėmesio lauks Gretos Alice knygų iliustracijų paroda, Monikos Šlančiauskaitės 32 rankų darbo knygelių ekspozicija, Teklės Ulos skulptūros ir tekstilės darbai bei Lauros Jagėlaitės iliustracijų paroda.

Klaipėdos lėlių teatro edukaciniame centre iki rugpjūčio 1 d. veiks miniatiūrų paroda „Mažieji pasauliai“. Parodoje yra galimybė pamatyti lietuvių lėlinės animacijos filmo „Matilda ir atsarginė galva“ (rež. Ignas Meilūnas) lėles, scenas, kadruotes ir kitus svarbius elementus, Gretos Alice Illustration sukurtas iliustracijas, „Biržų duonos“ nuotraukose užfiksuotus mažuosius pasaulius. Taip pat žiūrovai turi galimybę išvysti Elenos Selenos erdvines iliustracijas, Indrės Ercmonaitės mini galerijas, Annos Braginos sukurtą pasaulį ant banginio nugaros, nuotykių kupinus Karolio Liekio ir kūrybiškus Šilutės meno mokyklos dailės skyriaus mokinių pasaulėlius. Paroda kol kas bus prieinama tik virtualiai, tačiau kai situacija pasikeis, Klaipėdos gyventojai ir miesto svečiai bus kviečiami eksponatus apžiūrėti gyvai.

Virtualioje erdvėje jau kurį laiką žiūrovai gali stebėti ir teatro spektaklių transliacijas internetu. Teatras kviečia pasinaudoti galimybe dalyvauti jo organizuojamose edukacijose, spektakliuose bei parodų atidarymuose nuotoliniu būdu. Tikimasi, kad tai padės paįvairinti pamokų ar neformaliojo ugdymo veiklą, praplės žinias arba supažindins su lėlių teatro menu, leis išbandyti šį tą naujo.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Klaipėdos lėlių teatre - šokio premjera suaugusiems

Kovo 21, 22, 23 d. Klaipėdos lėlių teatre vyks šokio ir šešėlių monospektaklio suaugusiesiems premjera „Kontūrai“. Tai – Klaipėdos lėlių ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Kultūra

Klaipėdos lėlininkus nudžiugino mažųjų vokietukų smalsumas

Praėjusią savaitę Niurnberge (Vokietijoje) vykusiame XIII tarptautiniame vaikų teatrų festivalis „Panoptikum“ dalyvavo Klaipėdos lėlių teatras. Be lietuvių šiemet festivalio programoje ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

Kultūra

Savaitgalį klaipėdiečiai kviečiami į Lėlių teatro spektaklius bei parodos atidarymą

Pirmąjį vasario savaitgalį Klaipėdos lėlių teatras kviečia pasitikti drauge. Teatre – ne tik pamėgti repertuariniai spektakliai, bet ir parodos atidarymas. ...
2024-02-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This