Kapitono prisiminimai

Laiškai iš jūros

Lietuvos jūrų muziejus antrojo karantino metu siūlo lankytojams ir gerbėjams neapleisti jo ir lankytis virtualiai tinklalapyje www.muziejus.lt bei socialinėse „Facebook“, „Instagram“ paskyrose. Čia, o kartu ir interneto dienraštyje „Atvira Klaipėda” nuolat publikuojami įdomūs faktai.

Šįkart muziejus dalinasi ne tik nuotraukos reprodukcija iš Romano Vilčinsko–Vilko marinistinio archyvo, kurioje matyti jachta ,kurią 1935 m. nusipirko poetas Salys Šemerys ir pavadino „Tegu“, bet ir šio avangardisto, „Keturių vėjų“ sąjūdžio dalyvio, kapitono, pedagogo atsiminimais.

„Gimnazijoje būdamas, labai pamėgau skaityti rusiškai ir lietuviškai. Mėgau skaityti įvairių tautų pasakas ir kelionių aprašymus. Man didelio įspūdžio padarė Robinzono gyvenimas negyvenamoj saloje, o Guliverio kelionės man taip patiko, kad aš net buvau pradėjęs tą knygą versti į lietuvių kalbą. 1911–1912 mokslo metais į mūsų gimnaziją buvo atvykęs šokių mokytojas. Buvo sudarytos mokinių grupės šokiams mokytis. Aš irgi lankiau tuos kursus. Išmokau šokti valsą, polką, vengerką, krakoviaką, padespaną ir kitus. Nuo to laiko aš labai pamėgau šokius ir dažnai eidavau į šokių vakarus ir šokdavau iki švintant. Įsitikinau, kad pasaulyje yra trys gražiausi dalykai. Tai būtent: muzika, poezija ir šokis. Man tėvas nupirkęs smuiką. Ir aš be gaidų mokėdavau pagroti polkas, valsą ir dar kai ką. Buvau pradėjęs mokytis groti ir iš gaidų. Iš ryto, prieš pamokoms prasidedant, vienas vaikas turėdavo sukalbėti rusišką maldelę. Ypač prieš prancūzės, kuri silpnai mokėjo rusiškai, pamoką buvo sugalvojęs pralinksminti mus ir vietoj rimtos maldos žodžių jis deklamuodavo:

Chizik pyžik, gdie ty byl,

Na bazare vodku pil.

Vypil riumku, vypil dve,

Zaschumelo v golove.

T. y.

Kivuli, pivuli, atmink, kur buvai.

Turguje degtinę gėriau aš laisvai,

Gėriau taurelę, išgėriau dvi,

Jau galvelė neblaivi.

Kai buvo atvykęs globėjas (popiečitel) iš Varšuvos, tai per posėdį jam pasiskundė ta mokytoja, kad vaikai prieš pamoką pirmiau linksmiau melsdavosi „Chizik pižik“, o dabar taip liūdnai kalba savo maldelę. Tuoj buvo sušauktas pedagogų posėdis. Buvo iššauktas tas mokinys Ivkovas ir po viso tardymo gavo aštuonias valandas sėdėti karceryje ir „tris“ iš elgesio į ketvirtį“, – knygoje „Apie vėjus burėse galvoje ir kišenėse. Atsiminimai“, – rašė Salys Šemerys.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Laiškai iš jūros, Svarbu

Burlaivininko užrašai: Klaipėdieti, plaukiam į Juodkrantę!

Klaipėda – miestas prie vandenų: Baltijos jūros, Kuršių marių ir Dangės upės. Gamta, geografija ir istorija vertė klaipėdietį lipti į ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas

Atidarys parodą, skirtą narytės NATO 20-mečiui

Balandžio 5-ąją, penktadienį, 16 val., šalia laivo-muziejaus M52 ,,Sūduvis“ Lietuvos jūrų muziejus atidarys lauko parodą ,,NATO jūroje saugo“, skirtą Lietuvos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This