Buvusio „Riversaido“ teritorijai vystyti – šeši pasiūlymai

Miestas, Svarbu

Naują gyvenamųjų ir komercinių pastatų kvartalą „Bastionų namai“ prie Jono kalnelio projektuoti nori ir klaipėdiečiai, ir užsieniečiai. Architektūrinio konkurso nugalėtojai bus paskelbti vasarį.

Naujas kvartalas „Bastionų namai” planuojamas prie Jono kalnėlio ir Dangės upės. bastionunamai.lt nuotr.

„Atvira Klaipėda“ jau rašė, kad pernai vasarą šalia Jono kalnelio esanti apleista teritorija, kurią prieš daugiau ne dešimtmetį gyvenamuoju kvartalu norėjo paversti norvegai, sulaukė naujų investuotojų.

Rugpjūtį investicinė bendrovė „DIFF Invest“ įsigijo apie 4 ha teritoriją valdančią įmonę UAB „Verdispar Gluosniai“.

Naujieji investuotojai būsimo kvartalo projektavimui paskelbė architektūrinį konkursą. Pirmadienis, sausio 25-oji, buvo paskutinė diena, kai architektai konkursui galėjo pateikti savo pasiūlymus.

Architektūrinį konkursą organizuojančios bendrovės „Klaipėdos LEZ projektų valdymas“ direktorius Darius Juozapavičius teigė, jog sulaukta šešių darbų. Du iš jų pateikė Vilniaus kompanijos, du – Kauno, po vieną – Klaipėdos ir Kopenhagos.

„Patys siuntėme įvairiems architektų biurams kvietimus dalyvauti konkurse, tačiau kai kurie savo pasiūlymų nepateikė, nes yra labai užsiėmę. Pateikti darbai yra labai skirtingi ir tikrai verti dėmesio, tad vertinimo komisija turės iš ko pasirinkti“, – tvirtino D. Juozapavičius.

Visi konkurso darbai artimiausiomis dienomis bus paviešinti naujojo kvartalo puslapyje www.bastionunamai.lt bei Klaipėdos savivaldybės interneto svetainėje.

Viešas darbų aptarimas bei vertinimo komisijos posėdis, kuriame bus renkamas nugalėtojas, planuojamas vasario 2 dieną. Vertinimo komisijos gretose dirbs šeši patyrę architektai ir du statytojų atstovai.

Anot D. Juozapavičiaus, siekiamybė yra šiemet jau gauti statybas leidžiantį dokumentą. Visas kvartalas bus statomas etapais, planuojama, 6-8 metus.

Bendrovės „Verdispar gluosniai“ vadovė Rūta Vyžintė anksčiau „Atvirai Klaipėdai“ yra sakiusi, jog statybas planuojama pradėti 2022 metų pradžioje, o preliminarus investicijų dydis sieks apie 45 milijonus eurų. Skaičiuojama, jog užbaigus statybas Klaipėdos senamiesčio gyventojų skaičius padidėtų apie 2 tūkst. žmonių.

Architektūrinis konkursas taip pat numatytas dviem etapais. Šiuo metu pateikti pirmojo etapo darbai.

Konkurso nuostatuose buvo numatyta, jog sklypuose Gluosnių g. 1, Gluosnių g. 11 reikia suprojektuoti apie 35 tūkst. kv. m ploto komercinių ir butų ploto, neįskaitant balkonų, terasų ir uždarų lodžijų ploto. Nurodoma, jog gyvenamuosiuose namuose reikia suprojektuoti iki 20 proc. studijos tipo butų (23-27 kv. m ploto), iki 35 proc. vieno miegamojo kambario butų (36-45 kv. m ploto), iki 30 proc. dviejų miegamųjų kambarių butų (52-65 kv. m ploto) ir iki 15 proc. trijų miegamųjų kambarių butų (72-80 kv. m ploto).

Projektuotojai taip pat privalėjo numatyta pėsčiųjų ir dviračių takų integraciją bei Danės upės prieigų sutvarkymą.

Konkurso pirmajame etape taip pat reikėjo pateikti ir Bastionų g. 8 bei Bastionų tilto preliminarius tūrinius, planinius sprendimus, kad būtų galima suprasti tolesnę šių teritorijų sąveiką ir plėtojimą.

Antrajame konkurse etape dalyviai turėtų pateikti Bastionų g. 8 ir Bastionų tilto pilnus detalizuotus projektinius pasiūlymus, detalizuoti gatvės ir tilto sprendinius.

„Antro etapo architektūrinis konkursas numatomas skelbti atskirai, kai bus žinomi tilto ir gatvės techniniai parametrai“, – rašoma konkurso nuostatuose.

„Klaipėdos savivaldybė vis dar nėra apsisprendusi dėl Bastionų tilto dydžio, todėl antrasis konkurso etapas tikrai atidedamas, kol bus daugiau aiškumo. Tačiau projektą įgyvendinti pradėsime visiškai nuo kitos pusės, nuo Gluosnių gatvės, tad tilto klausimas dabar nėra aktualus. Aišku, visi konkurso dalyviai ir šiuose savo pasiūlymuose tiltą jau numatė, bet jis tikrai yra tolimesnės ateities klausimas“, – teigė D. Juozapavičius.

Dar 2007 metais buvo paviešinti Norvegijos investicinės bankininkystės grupės „Verdispar“ planai už Jono kalnelio pastatyti gyvenamąjį-komercinį kvartalą „Riversaidas“. Jis planuotas 5,4 hektaro dydžio teritorijoje, buvo numatyta, kad jame iškils apie 50 tūkst. kvadratinių metrų ploto gyvenamosios ir apie 10 tūkst. kvadratinių metrų ploto komercinės paskirties statinių. Į šią teritoriją ketinta investuoti 210 mln. litų (apie 61 mln. eurų). Tačiau visus šiuos planus sužlugdė prasidėjusi ekonomine krizė, nes bankai nebesuteikė paskolų, mat investuotojai nebesugebėjo pritraukti bankų reikalaujamo butų rezervacijos skaičiaus.

Patvirtintame detaliajame plane vis dar yra numatyta, kad investuotojai privalo nutiesti Bastionų gatvę ir suprojektuoti naują tiltą per Dangę. Klaipėdos savivaldybė yra nusiteikusi tokią naštą nuo dabartinių šios teritorijos investuotojų pečių nuimti, nes esą tokie įsipareigojimai yra pernelyg dideli.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Bastionų namų barakai: ar atleisime sau?

Kas kartą leidžiantis prie Dangės Gluosnių skersgatviu širdis susitraukia į kumštį. Man einant Dangės link, kairėje, girdžiu skubančius darbininkus, matau ...
2024-01-16
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Rengiamasi Bastionų tilto ir gatvės statybai

Parengtas Klaipėdos savivaldybės tarybos sprendimo projektas dėl pastato Bangų g. 11 ir jo priklausinių bei iš privačių asmenų išpirktų garažų ...
2024-01-16
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Ar Biržos tiltas nesugrius, taip ir nesulaukęs remonto?

„Šiuo metu tilto valdymui naudojama įranga yra nepatikima ir nenuspėjama”, – dar 2020 metų viduryje nustatė doc. dr. Algirdo Steponavičiaus ...
2023-11-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This