Iš „Grigeo Klaipėda“ prašys 48 milijonų (papildyta komentaru)

Svarbu, Verslas

Aplinkos apsaugos departamento direktorė Olga Vėbrienė savo „Facebook” paskyroje paskelbė, kad antradienį Klaipėdos apygardos prokuratūra AB „Grigeo Klaipėda“ įteikė aplinkosaugininkų parengtą ir patikslintą 48 mln. Eur civilinį ieškinį dėl aplinkai padarytos turtinės žalos atlyginimo baudžiamojoje byloje.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Tik priminsiu, kad pirminio 2020 m. kovo mėn. civilinio ieškinio suma siekė 3,9 mln. Eur. Ačiū Klaipėdos apygardos prokuratūrai ir kolegoms inspektoriams, ypač atidžiai atlikusiems šį darbą. Žala apskaičiuota griežtai vadovaujantis ikiteisminiame tyrime surinktais ir pateiktais duomenimis ir dokumentais. Visiškai atmetėme emocijas – svarbiausia teisės raidė, nes byla, neabejoju, bus precedentas. Neslėpsiu, suvaldyti emocijas buvo išties sunku. Tiesiog aplinkai padarytą žalą visada sunku skaičiuoti, lyg tie milijonai sugrąžintų tai, kas prarasta. Įstatyme viskas paprasta, elementaru: žalą aplinkai padariusieji privalo atkurti aplinkos būklę, esant galimybei – iki pirminės, tokios, kokia buvo, ir atlyginti visus nuostolius. Realybė kitokia. Laukia teisminiai procesai…”, – rašo O. Vėbrienė.

Prieš porą savaičių „Grigeo Klaipėda“ buvo pranešusi, kad oficialiai kreipėsi į Klaipėdos apygardos prokuratūrą, Aplinkos ministeriją, Aplinkos apsaugos departamentą ir Aplinkos apsaugos agentūrą prašydama organizuoti ekspertų diskusiją, siekiant nustatyti aplinkai padarytos žalos dydį, kai į „Klaipėdos vandens“ kolektorių buvo leidžiamos nepilnai valytos nuotekos.

„Bendrovė prisiima ir prisiims atsakomybę už savo veiklą. Esame gamybininkai, o ne aplinkosaugos specialistai, todėl laukiame nustatant žalos faktą ir dydį bei patvirtinant aplinkos atkūrimo priemonių planą. Viešumoje mes girdime svarstymus apie pačius įvairiausius žalos dydžius, todėl manome, kad ekspertai turi susėsti ir peržiūrėti vieni kitų tyrimo metodus, duomenis bei išvadas, diskutuoti ir susitarti, kad vėliau niekam nekiltų abejonių“, – pranešime buvo cituojamas „Grigeo Klaipėdos“ vadovas Tomas Eikinas.

Paviešinus žinią apie ieškinio dydį, „Grigeo Klaipėda“ valdančios AB „Grigeo” akcijų vertė „Nasdaq” Vilniaus biržoje per valandą nukrito nuo 1,49 iki 1,3 Eur už vienetą. Tačiau jos vis tiek dar yra brangesnės nei pernai sausį, kai buvo pranešta apie ikiteisminį tyrimą dėl taršos. Tada jų kaina buvo nukritusi iki 1,13 Eur/vnt.

2019 m. „Grigeo Klaipėda“ pardavimo pajamos sudarė 43,252 mln. eurų, pelnas – 4,564 mln. eurų.

KOMENTARAS

„Grigeo Klaipėda“ generalinis direktorius Tomas Eikinas

Esame nustebę dėl šiandien gauto Aplinkos apsaugos departamento civilinio ieškinio „Grigeo Klaipėdos“ atžvilgiu dėl aplinkai padarytos turtinės žalos atlyginimo. Išanalizavę gautą dokumentą pasigendame argumentacijos, kuo remiantis buvo apskaičiuota tokia suma. Dokumente nėra informacijos, kaip buvo nustatyta žala, padaryta Kuršių marioms, ar buvo pakenkta florai ir faunai, vandens būklei. Turime tik įvardintą skaičių, kuris paskaičiuotas pagal seną Aplinkos ministro dar 2002 metais patvirtintą metodiką. Nėra pagrįsta, kaip buvo paskaičiuota žala ir kiek ji atitinka realią situaciją. Atsižvelgiant į visa tai, šiuo momentu yra sudėtinga plačiau komentuoti ir vertinti pateiktus skaičius.

Mes suprantame tyrimą apsunkinančias aplinkybes, kadangi nėra duomenų, kokie tikrieji kiekiai nepilnai išvalytų nuotekų pateko į Kuršių marias. Todėl, esant tokiai neapibrėžtai situacijai ir vertinant žalą gamtai, reikia remtis objektyviais duomenimis ir skaičiavimais, kaip tai ir numato visoms Bendrijos narėms privaloma Europos Parlamento priimta Direktyva 2004/35/EB, ką ir padarė nepriklausomi užsienio ekspertai iš „TIG Environmental“. Jų parengtą ataskaitą bei siūlymus dėl aplinkos atkūrimo priemonių esame pateikę Aplinkos apsaugos departamentui dar praėjusių metų lapkričio mėnesį, tačiau iš departamento negavome jokio atsakymo.

Atliekant poveikio aplinkai tyrimą bei atkūrimo priemonių plano rengimą buvo remiamasi Aplinkos apsaugos agentūros, „Klaipėdos vandens“, Klaipėdos jūrų uosto direkcijos monitoringų, Klaipėdos universiteto atliktų Kuršių marių būklės tyrimų, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tyrimų rezultatais. Atkreipsiu dėmesį, kad įvertinus visus šiuos viešai prieinamus duomenis nepriklausomi užsienio ekspertai padarė išvadą, jog „Grigeo Klaipėdos“ nuotekų paveiktas Kuršių marių plotas turėjo būti ribotas, o poveikis žuvims bei zooplanktonui nepadarytas.

14 Comments

  1. Anonimas

    Iš Grigeo nieko kito ir negalima tikėtis, tik melas ir ciniški pasisakymai. Patys pasisamdė „nepriklausomus” tyrėjus ir po to sako mūsų tyrėjai jokios žalos neįžvelgė, vos ne taip, kad čia įmonė liko nuskriaustoji. 😀

    Reply
  2. ...

    Mirštant Lietuva… Korupcija iki „kaulų smegenų” įaugusi… Nesijaudinkit ponai, šiaip ar taip, bauda nebus sumokėta. Gal būt, mūsų šaunieji verslininkai bylinėtis iki pat senaties terminų… Tai atseis, ko gero pigiau, nei mokėti baudą… O apie kokį teisingumą, aplamai, galima kalbėti, kai aplink tiek įtakingų „savų”? Šių „gerų vyrų” pilnos savivaldybės, teisėsaugos institucijos ir t.t.
    Netikiu tokios tautos ateitimi.

    Reply
  3. Užsakytas bet nepriklausomas

    O nepriklausomus užsienio tyrėjų tyrimą atlikti užsakė gal Grigeo ? ;))))??

    Reply
  4. Ar teisingai supratau ?

    Vandenį klaipėdiečiai galėjo net gerti ? Jokios žalos ? Oi pone Eitkinai …kokie patogūs ” nepriklausomi ” tyrėjai ..

    Reply
  5. Arnas

    Kam atiteks priteisti pinigai, kam dar kokia nauda, o kai kas laukia akcijų kritimo, kad galėtų įsigyti įmonę. Tik naivuolis patikės, kad L. Girskienė be aukštai sėdinčių ir turtingų dėdžių surado tą smarvę

    Reply
    • :)

      Primityvas ? Jei ne , tada prašyčiau konkretumo koks turtingas dėdė galėjo žinoti apie ” vamzdį ir sklendę ” ? Jei net savininkas Pangonis ” nežinojo ” ? Kiek pamenu operacija buvo slapta nuo ” klaipėdos nieko negalinčių ” , todėl ir pavyko prokurorei ir aplinkosaugininkams rasti ” vamzdį ” . Galiu daryti prielaidą , kad apie ” vamzdį ” žinojo vietiniai , bet labai slėpė nuo aktyvių beveik 10 metų , ieškančių smarvės ištakų , visuomeninikų ir Girskienės ? Raštų tiek prirašyta su prašymais rasti teršėją , kad panešti sunku .

    • PAMATYSIT, KAD...

      …Girskienė nusipirks nupigusį Grigeo. Vot.

  6. Pagarba

    Šaunuoliai, Atvira Klaipėda! Žinios paskleidimo operatyvumas nustebino. Jėga.

    Reply
  7. Zydra

    tai jūs atvirai rašote , kad jei departamento vadovė būtų ne ” valstiečių ” , o liberalų ar … tai jokios ” kovos ” dėl žalos nebūtų ? Jo… Tada man kyla dar daugiau klausimų dėl liberalaus ministro objektyvumo .

    Reply
  8. zydra

    Primenu,kad Vėbrienė pradėjo dirbti praėjus beveik 5 mėn jau po nuotekų skandalo,taip kad čia jos nuopelnų nematau.Sumos dydį,taip pat lems ne aplinkosaugininkai ,o teismas ir deja priteisti milijonai bus ne miestui ,bet į šalies biudžetą. Kreipimasis į prokuratūrą taip pat dar nieko nereiškia,tiesiog politinę valstiečių statytinės kovą su liberalais.Tai tiek to džiaugsmo.

    Reply
    • :)

      Pavydit , zydra ? 🙂 Žalą be emocijų ” skaičiavo ” Vėbrienės departamentas 🙂 Neperskaitėte ? Kuo mažesnis ieškinys tuo mažiau priteisia ? Pakeiti padorų , objektyvų valdininką ” savu ” skaičiuotoju ir vualia …Gali šiek tiek atsikvėpti , nors mokėti vis tiek reikės . Tik kodėl ministras , tik gavęs pareigas vyriausybėje , taip susirūpino tik Vėbriene ir jos departamentu ? Ir toks sutapimas , pateikiamas ieškinys ? Ar tikite sutapimais ? Aš ne . Todėl klaipėdiečiai balsavę už liberalą Gentvilą
      manau turėtų atgailauti už suteiktą mandatą . Darbo pradžia ir jau …Kur dar laukia saugiklių atšaukimas dėl miškų ? 🙂 Man ministras kelia daug abejonių .

  9. Oi

    kokia mintis šmėkštelėjo 🙂 Ar tik ne dėl tų ponios departamento direktorės Vėbrienės reikalaujamų miestui milijonų iš ” verslo ” , buvo toks liberalo Aplinkos ministro Gentvilo puolimas ? Vai vai … kaip viskas sukasi …. Ministro aimanos dėl ” blogos ” direktorės man ” baltais siūlais ” siūtos , panašu reikalas daug rimtesnis gresia verslui ? Ir ministras čia kaip čia …Klaipėdoje buvo ” be uoslės ir galių ” dėl smarvės …o dabar galių įgavo ir pirmu reikalu susirūpino ” nušalinti ” tą , kuri gali klaipėdiečiams išreikalauti milijonų ? Kiek pamenu ” užsukti ” grigėjo vamzdį pavyko tik slaptos operacijos metu , nieko nežinojo tie ” be uoslės ” 🙂 Gerai , kad ponia Vėbrienė kreipėsi į prokuratūrą ir gavo pranešėjo statusą . Pagarba Klaipėdos prokurorams , aplinkosaugininkams , aktyvioms visuomeninkėms , o dabar ir seimo narei L.Girskienei . Ačiū . Sėkmės .

    Reply
    • klaipedskas

      Pagal tai kas vyksta, tai ta Olga pirma pult pradėjo. Politikavimą pradėjo su valstiečių choru Girskiene, Malinauską net užsiundė. Ką reiškia kai būdama ministerijai pavaldžios įstaigos vadove ministrą į prokūratūrą pridavinėja?

    • Ką reiškia?

      Ką reiškia? Jums nesuprantama, kaip galima netoleruoti valdžios neteisybės? Na ir kas, kad jis ministras, jei elgiasi neteisėtai, prieš jį galima elgtis teisėtai. Šaunuolė vadovė. Gal praeis tie laikai, kai tie, kurie užima,,šiltą” kėdę visada ”teisūs”. Turiu vilties, kad gal būt Lietuva bunda…

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Aplinkosauga: kokia atsakomybė gresia už medžioklę neblaiviems

Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai, atlikdami reidus, vis nustato neblaivius medžiotojus. 2023 m. gauta 13 pranešimų apie galimai nuo alkoholio apsvaigusius ...
2024-05-02
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This